Видяхме как добавянето дори на пилешки гърди без кожа, приготвени на пара, може да изостри повишаването на инсулина заради белия ориз, но рибата може и да е още по-вредна. Ето резултатите на инсулина при една нисковъглехидратна растителна храна като фъстъците, в сравнение с често ползваните нисковъглехидратни животински храни: яйца, сирене и телешко. Но рибата е още по-вредна, доближава се до вредността на поничката. Ето го повишението на инсулина, ако давате на хората картофено пюре с бели картофи. Тогава, какво ще се случи, ако добавим малко риба тон? Получавате двойно по-завишени нива на инсулина. Същото е и със спагети от бяло брашно и спагети от бяло брашно с месо. Добавката на животински протеин може да накара панкреаса да работи два пъти по-трудно.
Можете да го направите с чиста вода със захар. Ако наистина искате да направите тест за глюкоза, за да се изследвате за диабет, при който тест изпивате определено количество захар, ето това е повишението на нивата на инсулин, което ще получите, но ако приемете точно същото количество захар с добавено малко месо, получавате това. И колкото повече месо добавяте, толкова по-лошо става. Добавянето на съвсем малко месо към въглехидрати не изглежда да променя нещо, но веднъж щом стигнете до стойността на една трета от една пилешка гърда, може да предизвикате значително повишен изблик на инсулин.
Така че, един пилешки сандвич може да утежни метаболитните вреди от рафинираните въглехидрати на белия хляб. Ами сандвичите с фъстъчено масло и конфитюр? Е, видяхме, че прибавянето на ядки към бял хляб всъщност успокоява реакцията на инсулина и кръвната захар. Ами ако вместо това намажете плодово сладко от ягоди? Горските плодове имат дори още повече антиоксиданти от ядките и могат наистина да смажат окисляването на холестерола в отговор на една типична американска закуска, и дори да намалят количеството мазнини в кръвта след хранене. А колкото по-малко окисление има, толкова по-малко е възпалението, когато горските плодове се добавят към храната.
Така че, един непреработен растителен източник на захар може да намали възпалението в отговор на храна, която предизвиква възпаление. Ами непреработен растителен източник на мазнини? Ако изядете един бургер с половин авокадо в него, в рамките на няколко часа нивото на възпалителния биопоказател се покачва в кръвта, но не и толкова, колкото яденето на бургера без авокадото. Това може би е, защото всички цели растителни храни съдържат антиоксиданти, което намалява възпалението, както и фибри, което е една от причините защо дори и целите растителни храни с високо съдържание на мазнини, както ядките, могат да понижават холестерола. И същото може да се каже за авокадото. Значителен спад в нивата на холестерола, особено при тези с висок холестерол, дори със спад на триглицеридите.
Ако яденето на горски плодове с храненето намалява възпалението, какво може да се каже за пиенето на плодовете? Пиенето на вино наред с ядене на бял хляб значително намалява скока на кръвната захар, причинен от хляба, но алкохолът увеличава мазнините в кръвта с около същото количество. Ако хапнете малко сирене с крекери, ето това е повишението на триглицеридите, което ще получите. Ако пийнете малко вино със същата храна, нивата се изстрелват през покрива. Знаем, че причината е алкохолът, защото ако използвате деалкохолизирано червено вино, безалкохолно червено вино, същото вино, но без алкохола, няма да получите същата реакция. Това е установено в около половин дузина други проучвания, наред с увеличение на възпалителните показатели. Така че това може и да помогне до някаква степен, но не напълно.
Подобен парадоксален ефект бил установен с физически упражнения. Ако хората карат колело с висок интензитет за около час и половина на ден, преди пиене на един млечен шейк, реакцията на триглицеридите е по-малка, отколкото без движението. Все пак, възпалителната реакция към храната изглежда по-лоша. Изводът е да не бягаме от физическите упражнения, но да избягваме млечните шейкове.
Най-здравословният подход е хранене с цели необработени храни на растителна основа, но има и обещаващи фармакологични подходи за нормализиране на високата кръвна захар и мазнините чрез приемане на лекарства. Въпреки това, прибягването към лечение с лекарства за епидемия, причинена от неподходящо хранене, е по-малко рационално решение от една обикновена промяна в нашите хранителни навици според физиологичните ни нужди.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/effects-of-avocados-and-red-wine-on-meal-induced-inflammation
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев