Във видеото ми относно нара и рака на простатата се оказа, че хапчетата с нар са безполезни при лечението на рак на простатата и същите разочароващи резултати важат и за сока от нар, но тук ползвали само екстракт от нар. Така че може би не трябва да виним самия нар за неефективността, наблюдавана в изследването, а по-скоро ниските дози на активните съставки на нара, съдържащи се в екстракта. Но кои са тези активни съставки? Екстрактите разчитат на нивата на елаговата киселина, определено един от най-мощните фитохимикали, открити в нара. Обаче той не е толкова силен, колкото самият нар.
Това, което се има предвид, е че съставките могат да действат синергично; цялото може да бъде по-голямо от сумата на неговите части. Ето ги човешките ракови клетки на простатата в съд на Петри, които порастват на 100%, но ако накапете този екстракт от нар, растежът на рака се намалява на 30%, но този, другият екстракт, се оказва безполезен. Ами ако ги добавим заедно, какво мислите, че ще се случи? 30% потискане плюс 0% потискане е равно на 70% потискане. Това е синергия, при която 1 + 1 е по-голямо от 2. Ето тук са под микроскоп; ето така изглеждат раковите клетки на простатата. Ето ги със съединението на 30%. Ето ги с безполезното съединение, а ето тук и с двете.
Така че всеки един опит да се определи „силата на една лечебна храна чрез стандартизиране на един-единствен химикал означава неразбиране на цялостната идея“ на растителната медицина. Така че стандартизираните екстракти представляват циничен опит, задвижван от пари, да се замести силата на нара със силата на елаговата киселина. Но нарът няма нужда от такива трикове или подобрения. Той си е мощен сам по себе си. Така че, защо просто не опитат да дадат плода на пациенти с рак?
Защото не можете да натъпчете нар в едно хапче, следователно не може да го сравните с неразличимо захарно плацебо хапче. Лекарствата са лесни за изследване. Хората не знаят дали приемат активното лекарство или плацебото, но са склонни да забележат дали ядат нар или не. Така че, ако дадете нар на група пациенти с рак и ракът се забави, няма да разберете дали причината е нарът или плацебо ефектът. Разбира се, на пациентите няма да им пука; те се подобрили, само това е важно. Но за да променим медицинската практика, искаме да знаем дали плодът е всъщност нещо по-специално. Предполагам можем да направим някакъв вид смути срещу някакво фалшиво смути, но това звучи трудно в логистичен план, затова изследователите опитали да го изсушат на прах. 199 мъже с рак на простатата приемали или плацебо, или таблетка три пъти на ден, която съдържа 100 мг. цял нар на прах. Сега това бил целият плод, само водата e извлечена от него, но дори и така да е, колко можете да поберете в една таблетка? Оказва се, стойност, равна на около шест зрънца нар на ден. Това е около 1/100 от един нар на ден.
Тъй като успели да поберат само толкова малко в едно хапче, се опитали да увеличат шансовете за победа срещу рака чрез разнообразие. Ако имате две групи от хора, които ядат приблизително едно и също количество плодове и зеленчуци, но едната група яде относително ниска откъм биологично разнообразие храна, като първите приемат тонове наистина здравословна храна, но просто по-малко разнообразие, а другите – по-малки порции, но силно разнообразна храна, коя група ще спечели от гледна точка на защита на тяхното ДНК от свободни радикали? Групата на голямото разнообразие. Това предполага, че по-малките количества на много фитохимикали могат да имат по-голям потенциал да оказват благоприятен ефект, отколкото по-големи количества на по-малко фитохимикали.
Същият резултат е и при възпалението. По-голямото разнообразие на приема на плодове и зеленчуци се свързва с по-ниско възпаление, дори и да изяждате същия брой порции. Същото е и с подобряването на когнитивната функция. По-голямо разнообразие на приема на плодове и зеленчуци се свързва с по-добро психическо състояние, изпълнителна функция, внимание и памет в някои случаи, дори и след промяна на общото количество.
Така че, ако вземете двама души, което приемат еднакъв брой порции здравословна храна, този, който се храни с по-голямо разнообразие, може би ще се справи по-добре. Така че изследователите не просто сложили малко нар на прах. Те добавили също и броколи на прах, и малко куркума на прах, и малко концентриран зелен чай на прах. И така, един плод, един зеленчук, подправка и листа, но малки количества. Това е като едно цветче броколи на ден, по-малко от една осма чаена лъжичка куркума и стойността на около една шеста от едно чаено пакетче зелен чай. Всички тези растения са страхотни, но може ли такива малки количества всъщност да повлияят развитието на рака?
Да. В групата на мъжете с ранен стадий на рак на простатата, които се опитват да избегнат операцията, нивата на PSA (специфичните за простатата антигени) се покачили при плацебо групата с почти 50%, което показва, че ракът продължава да се развива; докато при групата с добавката с нар, броколи, куркума и зелен чай, нивата на PSA не се покачили изобщо. А при тези с по-напреднало заболяване – които вече са претърпели операция или радиация и се опитват да избегнат химиотерапията – 70% по-голямо увеличение при плацебо групата. Това било достатъчно, за да позволи значително отлагане на някои от най-токсичните лечения. Толкова значителни благоприятни ефекти в краткосрочен план. Вижте, хората имали достатъчно пари за финансиране на проучването само за шест месеца, защото това било некомерсиално начинание, финансирано от благотворителност. Това не е някаква компания за производство на добавки. Всъщност не е имало никакви добавки, докато инвеститорите не ги измислили от нулата.
Разбира се, сега вече има добавка в резултат на невероятните резултати на проучването, но единствената причина, поради която изследователите сложили храната под формата на хапчета, е да я съпоставят с плацебо. Според мен, това, което проучването трябва да предаде на пациентите, болни от рак, е да ядат броколи с куркума, плод за десерт и да пият зелен чай. Хранене изцяло на растителна основа може дори да свие тумора, не само да го забави, но няма причина да не направим и двете: хранене на растителна основа, изпълнено с изключително мощни растения.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-supplements-for-prostate-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев