Замърсяването на въздуха може би е 9-тата водеща причина за смърт и неработоспособност в света, отговорна за милиони смъртни случаи от рак на белите дробове, емфизема, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и инфекции на дихателните пътища. В САЩ животът в замърсен град се свързва с 16, 27 и 28% увеличение общо на смърт от сърдечно-съдови болести и рак на белите дробове, в сравнение с живота в град с по-чист въздух. Да живееш в град със замърсен въздух може да доведе до 75% увеличение на риска от сърдечен удар. Никой не иска да живее в задръстване, но е по-добре от това да умреш в задръстване.
Освен че причинява смърт, замърсяването на въздуха е също причина за редица здравословни проблеми. Не само може да изостри астмата, но и да увеличи риска от развитие на астма. Тези замърсители може да предизвикат чернодробно заболяване, дори да увеличат риска от диабет. Дори когато атмосферните замърсители са в рамките на нормативно установените граници, те могат да бъдат вредни за здравето. Така че какво можем да направим по този въпрос?
Документ след документ, описващ всички ужасни неща, които замърсяването на въздуха може да ни причини, но повечето пропускат да споменават обществената политика. Правим големи крачки в демонстрирането на вредните последствия, но държавната власт не използва тези данни, за да намали емисиите, тъй като това би могло да е неудобно за населението и поради това да е политически неприемливо.
За да премахнем първопричината, са необходими по-добри проверки на превозните средства, ефективен обществен транспорт, автобусни линии, велосипедни алеи, дори градски пътни такси, за да се подпомогне почистването на въздуха. Докато чакаме всичко това да стане, има ли нещо, което можем да направим, за да защитим себе си?
Нашето тяло има естествени детоксикиращи ензими не само в черния дроб, но и в дихателните ни пътища. Проучванията показват, че хората, родени с по-малко ефективни ензими за детоксикация, имат повишена алергична реакция към дизеловите изпарения, което предполага, че тези ензими активно се справят с възпалението, причинено от замърсителите на въздуха. Значителна част от населението има тези нестандартни форми на ензима, но какъвто и да е случаят, какво можем да направим, за да подобрим дейността на детоксикиращите ензими, които имаме?
Ако си спомняте, броколите могат драстично да повишат активността на детоксикиращите ензими в черния ни дроб, но какво да кажем за белите ни дробове? Изследователи давали на група пушачи голямо количество броколи всеки ден в продължение на 10 дни, за да се види дали това ще повлияе нивото на възпаление в тялото им. Защо точно пушачите? Защото пушенето е такъв възпалителен процес, че можете да се окажете с повишени нива на C-реактивния протеин за още 30 години напред, след като спрете цигарите, а това възпаление може да започне почти веднага след като започнем да пушим, така че е жизненоважно никога да не започваме преди всичко.
И все пак, ако го направите, можете да намалите биопоказателя на това възпаление, CRP, почти на половина само 10 дни след ядене на много броколи. Оказва се, че намаляват възпалението и при непушачите, което може би обяснява от части защо приемането на повече от две чаши броколи, зеле, карфиол, кейл или други кръстоцветни зеленчуци на ден е свързано с 20% по-малък риск от смърт, в сравнение с приемането на една трета от чашата на ден или по-малко.
Така че какво да кажем за замърсяването на въздуха? Знаем, че кръстоцветните съединения са най-мощните известни стимулатори на нашите детокс ензими. И така, повечето от изследванията обхващат способността им да се борят срещу рака, но тук за първи път се опитали да видят дали ще могат да се справят с възпалителното действие на замърсители като дизеловите изпарения. Поставили човешки клетки от лигавицата на белите дробове в съд на Петри и ето колко детокс ензими били произведени. Ако накапем малко екстракт от броколи, получаваме ето толкова. Да, но ние не вдишваме броколи, не ги смъркаме; ядем ги. Могат ли все пак да достигнат до белите дробове и да помогнат? Да, два дни консумация на кълнове от броколи, после издухвате няколко клетки от носа и намирате до 100 пъти повече детокс ензими, в сравнение с приемането на некръстоцветни зеленчуци, каквито са кълновете от люцерна. Сега, всичко, което трябва да направим, е да изстреляме струя дизелови изпарения в носа на хората, именно това направили изследователи от Калифорнийския университет, Лос Анджелис, количество, равно на ежедневното излагане на изпарения по време на пиковите часове на магистралата в Лос Анджелис. В рамките на шест часа броят на възпалителните клетки в носа скача и продължава да се увеличава. Но при групата, която получавала екстракт от кълнове на броколи, възпалението спаднало и останало ниско.
Тъй като дозата в тези изследвания е равносилна на консумацията на 1 или 2 чаши броколи, тяхното проучване показва превантивния и терапевтичен потенциал на броколите.
Но ако броколите бяха толкова мощни при потискането на тази възпалителна имунна реакция, възможно ли е да смущават нормалната имунна функция? В крайна сметка битката с вируси като грип може да се случи в носа. Нека накапем малко грипни вируси в ноздрите на хора, които ядат кълнове от броколи и да разберем. И това, което получаваме, е най-доброто от двата свята: по-малко възпаление, но все пак подобрена имунна реакция. Ако приемате кълнове от люцерна, ще получите този вид вирусно повишение в носа, но след приемане на една кутия кълнове от броколи всеки ден, тялото ни ще може да попречи на вируса, като потенциално му предлага безопасна, нискобюджетна стратегия за намаляване на риска от грип сред групи от населението с висок риск. Така че по-добра имунна функция и все пак по-малко възпаление, което потенциално намалява въздействието на замърсяването върху алергични заболявания и астма – поне за ентусиазиран консуматор на броколи.
Но какво да кажем за рака, детоксикиране на замърсителите на въздуха през останалата част от тялото ни? Не знаехме до сега. На път към Китай, където имат едно от най-сериозните замърсявания на въздуха в света. И от първия ден, тези, които получили кълнове от броколи, успели да се отърват от 60% повече бензен от тялото си, бързо, изключително устойчиво повишение на детоксикацията на един известен човешки канцероген. Сега, това било с помощта на кълнове от броколи, които са високо концентрирани, еквивалент на около 5 чаши броколи на ден. Така че не знаем колко добре ще подействат по-умерени количества, но ако наистина подействат, яденето на броколи може да осигури едно скромно средство за намаляване на дългосрочните рискове за здравето от замърсяването на въздуха.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-food-to-counter-the-effects-of-air-pollution
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев