Скорошните изследвания върху хора показват, че излагането на пластмасовия химикал Бисфенол А може да се свързва с безплодие, спонтанен аборт, преждевременно раждане, влошена сексуална функция при мъжете, поликистозни яйчници, променена щитовидна и имунна функция, диабет, сърдечно-съдово заболяване, списъкът продължава още.
Все пак, наскоро през март 2012 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата заяви, че ниските нива на Бисфенол А в храната се считат за безопасни, но месеци по-късно, в своя полза, агенцията забрани употребата на пластмаса с Бисфенол А в бебешките шишета и детските чаши. Уау, властта се изправя срещу индустрията; може би не трябва да съм толкова циничен. О, чакайте, забраната беше по искане на индустрията за пластмаса.
Те вече бяха спрели да употребяват Бисфенол А в бебешките шишета; така че забраната беше тяхна идея. Това, което направиха, беше да преминат от Бисфенол А към подобни съставки като Бисфенол F и Бисфенол S; и така, нашата храна съдържа всичко от Бисфенол А до Бисфенол Я. Така че сега по-голямата част от хората имаме тези нови химикали в телата си също – те по-безопасни ли са?
Ами, на основа на приликите на тяхната химична структура, всички те изглежда повлияват на производството на тестостерон и активността на естрогеновия рецептор, но едва наскоро това се подложи на проверка.
Знаем, че Бисфенол А значително потиска производството на тестостерон, а сега знаем, че същото е и с Бисфенол S и Бисфенол F, първият доклад, описващ страничните ефекти на физиологичната функция при хората. Е, малко или много. Това били опити, извършени върху тестисите на абортирани човешки фетуси. Но заключението е, че Бисфенол S и Бисфенол F изглежда имат подобни антиандрогенни, което означава антимъжки хормони, ефекти като Бисфенол А.
Така че когато сте сигурни, че „Не се тревожете, вашият касов бон в магазина е без Бисфенол А“, може просто да е Бисфенол S. И касовите бележки с Бисфенол S може да съдържат до 40% повече Бисфенол S отколкото би имало в Бисфенол А; така че без Бисфенол А може да бъде още по-лошо. Всъщност всички продукти, заместители на Бисфенол А, които са били изследвани до днес, освобождават химикали, които имат лесно откриваема естрогенна активност.
И това включва Тритан, който изрично се рекламира, че няма естрогенна активност, но ако капнете екстракт върху човешки ракови клетки на гърдата в съд на Петри, ще ускорите растежа им, ефект, който е премахнат от механизма за блокиране на естрогена, както можете да видите в червените линии. Сега, това е било след излагането им на симулирана слънчева светлина. Само 1 от 3 продукти с Тритан показал естрогенна активност в спокойно състояние, не изложен на микровълни, топлина или UV лъчи.
Тъй като няма никаква стойност в замяната на една опасност за здравето за друга, ние трябва спешно да се фокусираме върху оценката на риска за човешкото здраве за всички тези заместители на Бисфенол А.
Междувременно, има стъпки, които да предприемем, за да ограничим излагането си. Можем да намалим употребата на поликарбонатна пластмаса, които обикновено се означават с код за рециклиране 3 или 7 и да изберем свежа или замразена храна пред консервите, особено риба тон и кондензирани супи.
Консумация на консервирани плодове не изглежда да е от значение, но консумацията на консервирани зеленчуци всяка седмица се свързва с увеличено излагане на Бисфенол А. Ако все пак използвате пластмаса, не я слагайте в микровълнова печка, не я поставяйте в миялната машина, не я оставяйте на слънце или върху гореща кола и не използвайте пластмаса, която е надраскана. Но ползването на стъкло, керамика или съдове от неръждаема стомана е може би най-доброто решение.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/are-the-bpa-free-alternatives-safe
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев