Един известен клиничен случай, наречен „Мистерията на гробаря“ в медицинския журнал на Нова Англия през 80-те години описва човек, чиито тестиси започнали да се свиват, а гърдите започнали да растат. Оказва се, че той не носел ръкавици докато мажел балсамиращия крем на труповете. Заключението било, че трябва да има някакво естрогенно съединение в крема, което се просмуквало през кожата му в тялото, един от първите такива описани случаи.
Този случай се цитира като вдъхновение от една група изследователи, които излезли с нова теория, обясняваща мистерията на рака на гърдата. Защо повечето случаи на рак на гърдата се случват в горния външен ъгъл на гърдата? Стандартното обяснение е просто, защото именно там се намира по-голямата част от гръдната тъкан, тъй като така наречената опашка на гърдата продължава до подмишницата.
Но това не обяснява това. Невинаги е било така; имало е местене към горния ъгъл. И не обяснява това: по-голяма геномна нестабилност, хромозомни аномалии, които могат да сигнализират за предракови промени. Определени изглежда, че нещо се случва от тази страна на гърдата и е нещо относително ново, едва от последните 50 години.
Възможно ли е нарастващото използване на антиперспиранти за подмишниците, което паралелно с това увеличава случаите на рак на гърдата, да е обяснението за по-големия брой тумори и необичайните случаи на рак на гърдата в горната външна част на гърдата, близо до мястото, където се полага стик, спрей или рол-он?
Има свободен поток на лимфна течност напред и назад между гърдите и подмишницата. И ако измерите нивата на алуминий в гърдите, които са били отстранени след мастектомия, съдържанието на алуминий в тъкани от гърдите по външните части, близо до мишниците, било значително по-високо, вероятно поради близостта с подмишниците.
Това е проблем, защото поне в съд на Петри е доказано, че алуминият е така нареченият металоестроген, тъй като има естрогенно действие върху раковите клетки на гърдата. Дълготрайното излагане на нормалните клетки на гърдите в епруветка с алуминиеви концентрации равни на тези, които били открити в гърдата, води до предракови промени. И тогава, веднъж след като клетките са се обърнали, същите тези концентрации могат да увеличат миграционната и инвазивна активност на човешките ракови клетки от гърдата в съд на Петри.
Това е важно, защото жените не умират от тумора в самата гърда, а от способността на раковите клетки да се размножават и растат до по-далечни места, като костите, белите дробове, черния дроб или мозъка. Но нас не ни интересуват епруветки; интересуват ни хората.
През 2002 била публикувана една статия в журнала на Националния институт по рака, в която навиците за поставяне на антиперспиранти под мишниците на 800 жени, преживели рак на гърдата, били сравнени с жени, които никога не са имали рак на гърдата. Това било първото по рода си такова проучване и не открили никакви индикации на връзка между двете.
Въз основа на това проучване, журналът по женско здраве на Харвард уверява жените, че антиперспирантите не причиняват рак на гърдата; жените, които се притеснявали, че антиперспирантите могат да причинят рак на гърдата, най-накрая могат да си отдъхнат.
Но два месеца по-късно това проучване излязло. Честотата и употребата от рано на антиперспиранти/дезодоранти при бръснене на подмишниците се свързва с диагноза рак на гърдата на по-ранна възраст, дори на 20-годишна възраст, при жени, които ползват антиперспиранти и си бръснат подмишниците повече от 3 пъти на седмица. И това колко рано са започнали, преди или след 16-годишна възраст, изглежда ускорило появата на рак на гърдата с 10 или 20 години. Те стигат до заключението, че бръсненето на подмишниците и ползването на антиперспиранти може да играе роля за появата на рак на гърдата в края на краищата.
Но какво общо има бръсненето с това? Бръсненето премахва повече от космите на подмишниците; то премахва и част от кожата на подмишницата. Оказва се, че с бръсненето премахвате горния слой на кожата. И докато няма почти никаква абсорбация на алуминий през здравата кожа, когато премахнете този външен слой със самобръсначката и после натъркате мястото с антиперспирант, може да увеличите усвояването на алуминий през кожата шест пъти. Така че добрата новина е за жените, които не се бръснат, но от друга страна, високият прием на алуминий през кожата при обръсната кожа, трябва да принуди производителите на антиперспиранти да процедират с изключителна предпазливост.
Европейските органи по безопасност и Агенцията по контрол върху храните и лекарствата съветват да не се употребяват перспиранти с алуминий върху повредена или разранена кожа. И все пак, бръсненето преди прилагането на антиперспиранти може да създаде ранички по кожата. Сигурен съм, че всички знаят за предупреждението на Агенцията по безопасност на храните и лекарствата, след като сте прочели заглавие 21, част 350, подчаст C50-5c1 на кода на федералните разпоредби.
Но ние приемаме толкова много обработен алуминий с храната си от преработените храни – антислепващите агенти при миксовете за палачинки, топящите агенти при американското сирене, свързващите вещества при месото, сгъстители на сосове, бакпулвер, захарни изделия – че приносът от антиперспирантите за подмишници вероятно е минимален в сравнение с храната.
Но всичко се обърнало с главата на горе през 2004 г., когато бил докладван един случай на жена с болки в костите и световъртеж, която страдала от отравяне с алуминий, но няколко месеца, след като спряла да ползва антиперспиранти, които слагала ежедневно върху своите редовно обръснати подмишници, нивата на алуминий спаднали и симптомите изчезнали. Въпреки че не всеки човек поема толкова много алуминий, случаят предполага, че трябва да се внимава, когато се ползват често антиперспиранти, съдържащи алуминий.
Наскоро се оказало, че жените с рак на гърдата имат два пъти по-високи нива на алуминий в гърдите си, сравнени с жени без рак на гърдата, въпреки че това не доказва причинно-следствена връзка. Може би алуминият допринася към рака, или може би ракът допринася към алуминия. Може би туморите просто поемат повече алуминий? Последващи проучвания предполагат, че това алтернативно обяснение е малко вероятно. И така, до къде стигаме сега?
Последният преглед на тази тема заключава, че в резултат на новите данни, имайки предвид, че алуминият може да бъде токсичен, а ние нямаме нужда от него, намаляването на концентрацията на този метал в аниперспирантите е въпрос на спешност. Или, най-малкото, трябва да пише на етикета: „Да не се използва след бръснене.“ Или бихме могли да спрем употребата на антиперспиранти, съдържащи алуминий, като цяло.
Но тогава няма ли да миришем лошо? По ирония на съдбата именно антиперспирантите могат да ни накарат да миришем още по-лошо. Те увеличават количеството на този вид бактерии, които причиняват миризма на тялото. Това е като историята за антидепресантите, как те всъщност могат да ви накарат да се чувствате още по-депресирани в дългосрочен план. Колкото повече използваме антиперспиранти, толкова по-голяма нужда ще имаме от тях. Ужасно удобно за индустрията за милиарди.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/antiperspirants-and-breast-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев