Хранили сме се със семена от чиа в продължение на повече от 5 000 години. Исторически погледнато, това е една от основните култури, отглеждани в Западното полукълбо. Те са изключително богати на фибри и омега-3 мастни киселини, макар че също както лененото семе, по-добре е да се смилат. Дори яденето на две супени лъжици семена чиа всеки ден за 10 седмици не довело до никаква промяна в нивата на омега-3, но същото количество смлени чиа семена наистина довело до значително увеличение в нивата, както на късоверижни, така и дълговерижни омега-3 в кръвта. Но изглежда няма никакъв ефект върху възпалението или рисковите фактори за заболеваемост. Никаква промяна в телесните мазнини, кръвната захар, холестерола, кръвното налягане, С-реактивния протеин или който и да било друг показател на възпаление.
Едно по-ранно изследване претендира, че установява значително намаление в нивата на C-реактивния протеин (показател за системно възпаление), в сравнение с контролна група, но ако погледнете данните, това е само защото има значително влошаване в плацебо групата, на която давали няколко супени лъжици пшенични трици вместо това. Така, не че групата с чиа значително се подобрила; контролната група просто значително се влошила.
Всеки път когато изследователите изглежда преувеличават резултатите си, това винаги е червен флаг да проверим техния източник на финансиране, но те не разкрили никакъв конфликт на интереси. Пет години по-късно обаче истината излиза наяве. Изследването наистина било финансирано от компания за чиа. Освен това, водещият следовател издал патент за ползване на семена за лекуване на болести. Защо не разкрили това? Защото политиката за конфликт на интереси на журнала очевидно не изисквала изрично разкриване на такава информация.
Както и да е, патентът бил изоставен след това, вероятно защото последващите изследвания не открили никакви значителни ползи за загуба на теглото, кръвната захар, холестерол, кръвно налягане или възпаление след хранене с четвърт чаша семена чиа на ден за три месеца. Първоначалното проучване наистина установило значителен спад на кръвното налягане, което било отразено и от други изследователи, макар и не с такъв голям ефект, какъвто има смляното ленено семе.
Основната причина, поради която предпочитам ленено семе пред чиа обаче е тяхното съдържание на лигнани, средно около 15 пъти повече от други семена, включително сусам и чиа семена, което се смята, че обяснява противораковото действие на лененото семе както за превенция, така и за оцеляване.
Чиа семената са определено по-добри от яйцата и олиото обаче. Чрез смесването на една част чиа и 9 части вода и ги оставите да престоят, може да направите чиа гел, който да се използва като заместител на яйце или олио при печива.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/which-are-better-chia-seeds-or-flax-seeds
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев