Милиони хора страдат от пристъпи на астма, предизвикани от физически упражнения. В рамките на 5 минути след започване на упражнения, хората могат да имат затруднено дишане, да започнат да кашлят и имат хрипове, такива, че белодробната функция значително намалява. Но при хранене с високо съдържание на сол пристъпите са още по-лоши; докато при хранене с ниско съдържание на сол няма някакъв значителен спад във функциите.
За да разберат защо, изследователи ги накарали да отделят храчки от белите им дробове и тези с богата на сол диета се оказали с три пъти повече възпалени клетки и до два пъти по-голяма концентрация на възпалителни медиатори. Но защо? Какво общо има приемът на сол с възпалението? Не знаехме… до сега.
Диетата на Западния свят, богата на наситени мазнини и сол, дълго е смятана за една възможна причина за увеличаване на случаите на автоимунни заболявания в развитите страни. Бързото увеличаване на случаите на автоимунни заболявания може да се дължи на свръх активиране на имунни клетки, наречени 17 помощни клетки. Развитието на множествена склероза, псориазис, диабет тип 1, синдром на Сьогрен, астма и ревматоиден артрит е доказано, че включва това Th17 задвижвано възпаление и една причина за активирането на тези Th17 клетки може да са завишените нива на сол в кръвта. Съдържанието на натрий в преработените храни и „бързата храна“ може да е повече от 100 пъти по-високо в сравнение с подобни домашно приготвени храни.
И натриевият хлорид, солта, изглежда подтиква автоимунни заболявания чрез индуцирането на тези Th17 клетки, които причиняват заболяване. Оказва се, че има един засичащ солта ензим, отговорен за предизвикването на формацията на тези Th17 клетки.
Повреда на органите, причинена от хранене с високо съдържание на сол, може също да активира друг тип възпалителни имунни клетки. Хранене с високо съдържание на сол може да пренатовари бъбреците, като ги лиши от кислород, предизвиквайки така възпаление. Колкото повече сол давали на хората, толкова по-голямо било активирането на възпалителните моноцитни клетки, свързани с недостиг на кислород в бъбреците, причинен от висок прием на сол, но това изследване продължило само две седмици. Ами в дългосрочен план?
Една от трудностите при провеждане на експерименти с натрий е, че е трудно да накараме свободно живеещи хора да поддържат специфичен прием на сол. Можете да направите това, което се нарича метаболитно проучване на болничното крило, където реално заключвате хората в едно болнично крило за няколко дни и контролирате приема им на храна, но не можете да направите това в дългосрочен план, освен ако… не затворите хората в една космическа капсула. Mars520 била една 520-дневна симулация на космически полет, която да види как хората биха се справили по пътя към Марс и обратно.
Това, което открили, е че тези на диета с високо съдържание на сол, показали забележително по-голям брой на моноцити, които са един вид имунни клетки, които често се забелязват увеличени в случаи на хронично възпаление и автоимунни заболявания.
Това може да разкрие едно от последствията на излишната консумация на сол в ежедневния ни живот, тъй като този така наречен висок прием на сол може всъщност да бъде средният прием на сол. Освен това имало увеличение в нивата на възпалителните медиатори и спад в нивата на противовъзпалителните медиатори, което предполага, че храненето с високо съдържание на сол има потенциал да доведе до излишна имунна реакция, което може да повреди имунния баланс и да доведе или до трудности да се отървем от възпалението или дори до повишен риск от автоимунно заболяване.
Ами ако вече имате автоимунно заболяване? Приемът на натрий се свързва с повишена активност на заболяването при множествената склероза. Ако следите пациенти с множествена склероза за няколко години, тези, които консумират повече сол, имат 3 до 4 пъти по-голямо обостряне на болестта; три пъти по-вероятно да развият нови лезии на множествена склероза в мозъка си и средно 8 пъти повече мозъчни лезии, 14 в мозъка, сравнени с 6 в групата с нисък прием на сол. Така че следващата стъпка е да се опитаме да лекуваме пациенти чрез намаляване на солта и да видим дали ще се подобрят. Но тъй като намаляването на приема ни на сол е нещо така или иначе полезно за здравето, не виждам защо някой трябва да чака.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/sodium-and-autoimmune-disease-rubbing-salt-in-the-wound/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев