Знаем от повече от 400 години, че мускулната слабост е често срещан наличен симптом за недостиг на витамин D. Костите не са единствените органи, които реагират на витамин D; мускулите също. Но докато остаряваме, нашите мускули губят рецепторите си за витамин D, което може би помага да се обясни загубата на мускулна сила докато остаряваме.
И наистина, нивата на витамин D наистина изглежда предвижда спада на физическата издръжливост, докато остаряваме, с по-ниски нива на витамин D, свързани с по-лошо изпълнение. Но може би витамин D не води до слабост, може би слабостта води до ниски нива на витамин D. Витамин D е витаминът на слънцето; и така, ако сте прекалено слаби, за да тичате навън, това може да обясни връзката с по-ниските нива. За да видим дали става въпрос за причина и следствие, трябва да проверим.
Има около дузина контролирани проучвания на случаен принцип: добавки витамин D срещу захарни хапчета. Ако съберем всички проучвания заедно, възрастните мъже и жени наистина получават значителна защита от падания с витамин D, особено тези, които започват с относително ниски нива, което води до относително консервативното USPSTF, Работна група на Съединените щати за превантивни услуги, официалната институция за установяване на съвети за превенция и Американското общество по гериатрия, които препоръчват добавка витамин D за тези с висок риск от падания.
Не сме съвсем сигурни обаче за механизма. Контролирани проучвания на случаен принцип откриват, че витамин D повишава цялостната мускулна сила, особено при четириглавите бедрени мускули, които са важни за предотвратяване на паданията, въпреки че витамин D добавките също се оказва, че подобряват баланса. Така че може това да е неврологично действие или дори когнитивно действие. Знаем от около 20 години, че по-старите мъже и жени, които спират да вървят, когато започват разговор с някого, са изложени на особено голям риск от падане. След 6-месечен период малко от тези, които могат да вървят и говорят по едно и също време, биха паднали, но 80% от онези, които спират, когато започват разговор, стигат до падане.
Други високо рискови групи, които трябва да приемат добавки, включват тези, които вече са падали веднъж или са нестабилни или приемат разнообразие от лекарства за сърцето, мозъка и кръвното налягане, които могат да увеличат риска от падания. Има също така и тест, наречен „Стани и тръгни“, който всеки може да направи вкъщи. Засичате времето, за което ставате от стола, вървите 3 метра, обръщате се, връщате се и сядате. Ако ви отнема повече от 10 секунди, значи може би сте с висок риск.
Така че колко витамин D трябва да приемате? Изглежда трябва най-малко 700 на хиляда единици на ден Американското общество на гериатрията препоръчва общо 4 000 на ден, въпреки че това е основано на мисълта, че това трябва да доведе хората до 90% от целевите нива на витамин D в кръвта до 75 наномола на литър. Хиляда би трябвало да свършат работа за повечето хора, 51%, но се препоръчва 4 000, за да се уловят 92% от населението. Тогава няма да има нужда рутинно да се изследват нивата, тъй като това ще доведе повечето хора до тук и е значително по-ниска от предложената горна поносима доза от 10 000 на ден. Не се препоръчват периодични свръхдози.
Тъй като е трудно да накарате пациентите да се придържат към хапчетата, защо просто не дадем на хората една свръхдоза, като например 500 000 единици, веднъж годишно, както когато отивате за ваксината против грип или нещо такова? И така всяка година можете поне да гарантирате, че всеки получава ежегоден скок в нивата на витамин D, който продължава няколко месеца. Не е естествено, но определено е удобно (поне за лекаря). Проблемът е, че това всъщност увеличава риска от падания, 30% увеличение в паданията през първите три месеца от възхода. Подобни резултати били установени при други опити със свръхдози. Може да бъде въпрос на твърде много от нещо добро.
Вижте, витамин D може да подобри физическото състояние, да намали хроничната болка и да подобри настроението толкова много, че да започнете да се движите повече и така да увеличите риска от падания. Ако дадете на хората огромна доза витамин D, ще получите изблик на физическото, умственото и социалното състояние и може да отнеме време на двигателните ви умения да наваксат подобрената мускулна функция. Ще бъде като да дадете на някого спортна кола изведнъж, докато той е свикнал да кара някаква таратайка. Трябва да го карате по-бавно.
Възможно е обаче такива неестествено високи дози всъщност да увредят мускулите. Доказателството, което цитират в подкрепа на това, е едно проучване на месната индустрия, което показва, че може да подобрите крехкостта на пържолите като храните добичетата с няколко милиона единици витамин D; така че притесненията са, че такива високи дози може би прекалено омекотяват също и нашите собствени мускули. Така че, да, по-високи нива на витамин D се свързват с прогресивен спад на риска от фрактури, но твърде много витамин D може би е вреден.
Заключението е, че добавките на витамин D изглежда помагат, но най-силното и най-устойчиво доказателство за превенция на сериозни падания са физическите упражнения. Ако сравните двете, да, приемането на витамин D може да понижи риска от падания, в сравнение с плацебо, но упражненията за сила и баланс с или без витамин D може да се окажат дори още по-мощни.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/should-vitamin-d-supplements-be-taken-to-prevent-falls/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев