Гаденето и повръщането са често срещани по време на бременност, засягайки 70%-85% от жените в световен мащаб, но не във всички страни. Групите от населението, които ядат предимно храни на растителна основа обикновено имат малко или никакво гадене и повръщане по време на бременност. Например, в национален мащаб най-ниските докладвани проценти в света са в Индия, само с 35%.
Понякога симптомите са толкова тежки, че стават живото-застрашаващи – състояние, известно като хиперемезис гравидарум. Всяка година повече от 50 000 бременни жени биват хоспитализирани. Какво можем да направим, освен да намалим приема на наситени мазнини, например, да намалим вероятността петократно, като се лишим от дневна порция чийзбургер?
Най-добрите налични доказателства сочат, че джинджифилът е безопасно и ефективно лечение. Препоръчителната доза е един грам джинджифил на прах дневно. Това е около половин чаена лъжичка, което е еквивалентно на около една пълна чаена лъжичка настърган пресен джинджифил, или четири чаши чай от джинджифил. Максималната препоръчителна дневна доза обаче е четири грама, така че не повече от две супени лъжици джинджифил на прах дневно.
Канабисът бе определен като изключително ефективен или ефективен при девет от десет бременни жени, които го използвали при сутрешно гадене. Но употребата на канабис по време на бременност може да се счита като потенциално вредна за развитието на плода. Това не е марихуаната на майка ви. Днешната марихуана е от шест до седем пъти по-силна, отколкото през 1970 г. и може да създаде проблеми както за развитието на плода, така и за растящото дете на по-късен етап. В обобщение, бременните и кърмещи потребители на канабис трябва да бъдат съветвани или да намалят, или, където е възможно, да прекратят употребата на канабис изцяло.
Какво имат предвид под „където е възможно“? При какви обстоятелства не би било възможно? Хората не осъзнават до каква степен състоянието може да се влоши. Ето как една жена го описва. (Прочетете признанията на жената.) Хиперемезис гравидарум може да доведе до такова яростно повръщане, че да пробие хранопровода, да създаде кървене от очите, слепота, или кома. И така, има обстоятелства, при които канабисът може да бъде живото-спасяващ както за майката, така и за бебето, тъй като понякога по разбираеми причини жените решават да прекратят иначе желана бременност.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/natural-treatments-morning-sickness
Превод, корекция и обработка: Радослава Никова и Петър Енчев