През 60-те и 70-те години се появява една загадка. Защо случаите на астма при децата в развитите страни са между 2 и 5%, а в развиващия се свят толкова по-ниски – 0,007%? Така вместо засегнати 1 на 20 деца или 1 на 50 деца, може да бъде по-скоро 1 на 10 000 деца – изключително рядко. И когато се местели от области с нисък риск към области с висок риск, рискът се покачвал, така че причината не е генетична. Какво се случвало? Дали са били изложени на нещо ново? Или са изоставили някакъв защитен фактор?
Ами, още през 1938 г. учените установили, че могат да спрат пристъпите на астма чрез понижаване нивата на натрий при децата. Но това било направено с едно диуретично лекарство, а следващите експерименти с храната установили, че диети, богати на сол, изглежда увеличили астматичните симптоми, а намаляването на солта изглежда намалило астматичните симптоми, но тези налични доказателства били очевидно забравени… докато не се взели предвид отново през 80-те като възможно обяснение защо Западните държави имат по-висок процент случаи на астма. Може би причината е солта.
Направили графика със смъртните случаи от астма при деца към количеството сол, което семейството купува и изглежда повече сол означавало повече смърт. Но само защото едно семейство купува повече сол не означава непременно, че децата се хранят с повече сол. Начинът, по който да разберем колко сол всъщност човек приема, е да се събере урината му за период от 24 часа и да се измери количеството натрий, тъй като количеството сол, което ядем, е на практика количеството сол, което отделяме.
Начинът, по който се изследва за астма, се нарича бронхиално предизвикателство, при което се търси за повишена реакция на вдишания химикал и наистина, има силна връзка между това как белите дробове реагират и колко натрий приемат. Но вижте, има всякакви видове добавки към храната, като консерванти, които могат да предизвикат така наречените реакции на свръхчувствителност. И така, може би високият прием на натрий е просто показател за висок прием на преработени храни. Може би причината изобщо не е била солта.
Или може би са били други съставки в храната. Например, причината натрият да е рисков фактор за друго възпалително заболяване, ревматоиден артрит, може би е, че приемът на натрий е просто показател за повишен прием на месо и риба или намален прием на плодове и зеленчуци. Това, което ни трябва, е проучване, при което да вземем астматици, да променим количеството сол в храненето им и да видим какво ще се случи. И така, ето това последва.
Вземете 10 астматици, увеличете двойно приема им на сол и в 9 от 10 от тях, чувствителността на белите им дробове се влошава. Няма контролна група, обаче. Може би всички те щели да се влошат така или иначе? Което ни води към 90-те: рандомизирано проучване, контролирано с плацебо. Всички се подлагат на диета с ниско съдържание на сол, но на половината се дават тези хапчета със забавено освобождаване на натрий, за да върнат приема на сол обратно към нормално количество. Другата половина получава плацебо. Опитайте това за 5 седмици и след това сменете групите за още 5 седмици. Ето как можете да подложите хората на случаен принцип на истинска диета, бедна на натрий, без дори да разберат – гениално! И какво станало?
Астматиците на сол се влошили. Функцията на белите им дробове се влошила, симптомите на астма се влошили и те трябвало да правят повече вдишвания с инхалатора си. Това е сравнение на астматици, които консумират около 3 чаени лъжици сол на ден с тези, които консумират по-малко от една; така че те били могли успешно да намалят приема си на натрий, равняващ се на 2 чаени лъжици сол. Ако проведете едно по-прагматично проучване и само ефективно намалите приема на сол на хората с по половин чаена лъжица на ден, не става.
Дори и да можете да намалите натрия достатъчно, че да получите терапевтичен ефект, това ще се счита за допълващо лечение. Не спирайте лекарствата си за астма без одобрението на вашия лекар.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-asthma-with-a-low-salt-diet/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев