Сексът е важен за здравето, според писмото за здравеопазването на Харвард. Честият полов акт е очевидно свързван с намален риск от сърдечен удар. Но това ми се струва идеалният случай за обратна причинно-следствена връзка. Казват, че повече секс води до по-здрави артерии, но дали обратното не е по-вероятно, че по-здравите артерии водят до повече секс? Притокът на кръв в пениса е толкова сходен с притока на кръв навсякъде другаде, че един Доплеров ултразвук на пениса може да предскаже сърдечно-съдово заболяване. Но ниска честота на сексуалната активност може да предскаже сърдечно-съдово заболяване при мъжете независимо от еректилната дисфункция, което предполага, че сексът може да е не само забавление, но и терапия, или поне, както казва редакторът на журнала на сексуална медицина при обсъждане дали честата сексуална активност трябва да се предписва за подобряване на общото здраве. При мъжете се предполага, че е така, защото повече секс означава повече тестостерон.
Когато мъжете правят любов, те получават голям скок в нивата на тестостерон в кръвта си, но интересното е, че за разлика от това, не получават никакво увеличение на тестостерона когато мастурбират. Това може да е, защото тестостеронът се увеличава с подобен успех, ако например спечелите някаква спортна игра. Докато сексът не е обикновено считан за състезателно действие, психическото състояние на човек след това може въпреки всичко да бъде подобно като на победител, за разлика от психическото състояние след мастурбация.
Кулминацията на хормоните на секса в кръвта е толкова голяма, че брадата на мъжете всъщност расте по-бързо в дните, в които правят секс. И тъй като ниските нива на тестостерон са свързани с повишен риск от смъртност, това може да помогне да се обяснят ползите за здравето.
Така че дали мъжете, които правят повече секс, живеят по-дълго? Потърсих в базата данни Pubmed за сексуална активност и дълголетие и се натъкнах на „Сексуална активност и дълголетие… на южната зелена смрадливка“: парите на нашите данъкоплатци, вложени в действие. Но аз бях по-малко заинтересован дали тези буболечки неслучайно носят името си и по-заинтересован от това: секс и смърт. Едно проучване, чиято цел била да разгледа връзката между честотата на оргазма и смъртността. Открили, че мъжете с висока оргазмена честота изглежда намалили своя риск от преждевременна смърт наполовина. И очевидно, колкото повече, толкова по-добре, 36% спад на вероятността за смърт за всеки 100 оргазма допълнително на година.
Заключение? Сексуалната активност изглежда има защитно действие върху здравето на мъжете, но не и ако мамите. Изневярата при мъжете изглежда е свързана с по-висок риск от сериозни сърдечно-съдови инциденти, като сърдечни удари и инсулти. Извънбрачният секс може да е опасен и стресов, защото любовникът може да е по-млад и по-буен и тайните сексуални срещи може да са по-стресови.
В една голяма серия аутопсии, по-голямата част от случаите на внезапна смърт по време на секс се появява при мъжете, които имат извънбрачен полов контакт. Абсолютният риск е нисък; само един на 580 мъже може да се очаква да страда от такава смърт, но за тези с висок риск, сексът в позната среда при комфортна стайна температура и с обичайния партньор може да е по-безопасен.
И говорейки за безопасен секс, ако сте си мислели, че пиенето и шофирането е лошо… Въпреки, че е общо прието, че сексуалното поведение се случва в ПАРКИРАНИ коли, има една дискусия в научната литература относно сексуалната активност в ДВИЖЕЩИ СЕ коли. Около 1 на 5 студенти в колежа съобщават, че са участвали в секс по време на шофиране, като почти половината от тях превишавали 95 км. в час, включително и подвизи, свързани с разсейване. Изследователите предлагат, че може би това е нещо, за което трябва да се предупреждава в часовете по здравеопазване.
Когато се прави правилно обаче, любовта може да защити живота на вашия партньор. Като се имат предвид ползите от сексуалната активност, може да се обмисли идеята за програми за интервенция, може би основани на кампанията „Поне по 5 на ден“, насочена към увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци – въпреки че численият императив може би ще трябва да се коригира.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/do-men-who-have-more-sex-live-longer/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев