Населението на САЩ не е добре защитено чрез настоящите препоръки за хранителни добавки. Понякога има прекалено малко от това, което се предполага, че има в шишенцето, а понякога има твърде много. Стотици хора, страдащи от остра селенова токсичност, благодарение на грешка на служител на един от доставчиците. Месеци по-късно много продължили да страдат. Ако компанията следваше добрите производствени практики, като например тестване на своите съставки, това можеше да не се случи. През 2007 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата насърчава компаниите да се придържат към такива ръководства, но 7 години по-късно, повечето от съоръженията за хранителни добавки си остават несъобразяващи се с текущите наредби за добри производствени практики.
Какви са последствията от тази неефективна регулация на хранителните добавки? 50 000 американци увредени всяка година. Разбира се лекарствата с рецепта не само вредят, но и убиват стотици хиляди американци всяка година и това е само в болницата. Лекарства, предписани от лекари извън болниците, може би убиват още 200 000 души всяка година. Но това не го прави по-малко трагично за хилядите разболели се от добавките.
Понякога добавките могат да съдържат лекарства. Не само че голяма част от хранителните добавки имат проблеми с качеството, но и Агенция за контрол на храните и лекарствата е идентифицирала стотици хранителни добавки, които са били подправени с лекарства с рецепта. Или още по-лошо, дизайнерски лекарства, които все още не са тествани, като съмнителни виагра съединения. Около половината от най-сериозните връщания на лекарства в САЩ не са за лекарства, а за добавки, все пак две трети все още се намират на щандовете на магазини 6 месеца по-късно.
Идва и непреднамереното замърсяване с потенциално опасни замърсители, като тежки метали и пестициди в 90% от тестваните билкови добавки. И микотоксини, потенциално канцерогенни гъбични токсини, като афлатоксин, при 96% от билковите добавки. Добавки с бял трън били най-зле, като повечето имали повече от дузина различни микотоксини. Смята се, че това е, защото растението се бере специално когато е мокро; и така може лесно да плесеняса. И така, тези хора приемат бял трън за подкрепа на черния дроб и накрая са изложени на имунотоксични, генотоксични и хепатоксични, което означава токсични за черния дроб, замърсители.
Как това изобщо е законно? Не беше – до 1994 г. с приемането на Закона за хранителните добавки, здравето и образованието. Преди това добавките бяха считани за хранителни добавки – трябваше да докажете, че са безопасни преди да бъдат изложени на пазара. Каква идея! Но вече не. Повечето хора не знаят, че добавките вече няма нужда първо да се одобряват или че рекламите за добавки не трябва да се проверяват първо. Това недоразумение може да предостави на някои пациенти измамно чувство на сигурност по отношение на безопасността и ефикасността на тези продукти.
Тази липса на регулация доведе до експлозия на хранителни добавки от около 4 000, когато законът влезе в сила, до сега повече от 90 000 различни добавки на пазара, за които се смята, че са невинни до доказване на противното; считани за безопасни докато не навредят достатъчно хора. С други думи, потребителите трябва да страдат преди Агенцията да започне бавния процес към ограничаване на продукта от пазара.
Вземете ефедра например, стотици оплаквания от центрове за контрол на отровите, започвайки през 1999 г., увеличени на хиляди, включително доклади за инсулт, гърчове и смърт. Да, отне седем години на Агенцията да го издърпа от рафтовете, благодарение на милиони от индустрията, похарчени за лобиране.
Какво трябваше компаниите да кажат за себе си? Метаболайф се кълнеше, че никога не са получавали нито един доклад за един неблагоприятен ефект от нито един клиент. Според компанията, Метаболайф има така наречената „история, свободна от претенции“. Докато всъщност те получили 14 000 оплаквания от клиенти, но ги покрили.
Като цяло, производителите на хранителни добавки нямат никаква реалистична отговорност за безопасността на техните продукти, а търговските организации на индустрията са обвинени, че реагират на основателни опасения с ругатни и отричане.
Да, но дали тези критики на хранителните добавки са само конспирация на Биг Фарма, за да задържи своя монопол? Не, Биг Фарма обича хранителните добавки, защото Биг Фарма притежава компании с хранителни добавки, за да се потопи в десетки милиарди годишни продажби.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/dangers-of-dietary-supplement-deregulation/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев