Кои са начините, без хапчета, за подобряване на сексуалния ви живот? Движете се, откажете цигарите, не прекалявайте с пиенето, без наднормено тегло и се хранете здравословно. Но какво означава това? Промените в начина на живот, полезни за сърцето, са също и промени в начина на живот, полезни за секса, както е установено в проучвания по света, включително и при жените. Сексуалната функция при жените също значително бива засегната от заболяване на коронарната артерия, атеросклеротично стесняване на кръвния поток през артериите ни, включително артериите, които снабдяват с кръв таза. Така че високият холестерол може да означава по-ниски възбуда, оргазъм, овлажняване и задоволяване, същото е и с високото кръвно налягане.
Така че, ако поставим жените на предимно растителна диета, това може да помогне на сексуалната им функция. Изследователите установили, че подобренията в женската сексуална функция са свързани с повишен прием на плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения и промяна от животински към растителни източници на мазнини. И същото е при мъжете: значително подобрение на международния индекс на еректилната функция.
Всъщност, най-голямото проучване върху храненето и еректилната дисфункция установява, че всяка допълнителна дневна доза плодове или зеленчуци може да намали риска с 10%. Но защо? Това може да се дължи на противовъзпалителните ефекти. Две години на по-здравословна диета довели до значително намаляване на системното възпаление, както е установено от намалените нива на C-реактивния протеин. Самите фибри могат да играят противовъзпалителна роля. Тези, които се хранят с най-много фибри, изглежда имат значително по-ниски нива на възпаление в тялото си. Обратното било установено за наситените мазнини, свързани с по-голяма вероятност за завишени нива на С-реактивния протеин.
Ето така сме свикнали да виждаме промените във възпалителните показатели за седмици, месеци или години, но хората не осъзнават, че нивото на възпаление в организма ни може да се промени само след едно ядене. Например, има една про-възпалителна сигнализираща молекула в тялото ни, наречена интерлевкин 18, за която се смята, че играе роля в дестабилизирането на атеросклеротичната плака. Като такава, нивото на интерлевкин 18 в кръвта е силен показател за сърдечно-съдова смърт.
Какво ще се случи, ако храните хората с едно от три различни вида ястия: сандвич с колбас и яйца с масло и зехтин, или пица без сирене с тесто от бяло брашно или същата пица без сирене, но с тесто от пълнозърнесто брашно? Само часове след яденето на сандвича с колбас, нивата на интерлевкин 18 скачат с около 20%, ефект, който не се вижда при яденето на пицата с растителни продукти. А тези, които яли от пълнозърнестата пица с растителни продукти, имали около 20% спад в нивата на IL-18 след няколко часа, което увеличава силата на препоръките за хранене да се храним с богата на фибри храна и нишесте и да намалим наситените мазнини, за да предотвратим хронични заболявания.
Но милиардите са в хапчетата, не в растенията, ето защо фармакологията на женския оргазъм е изучавана от 1972 г., когато един изследовател от университета в Тулан имплантирал тръбички дълбоко в мозъка на една жена, така че да може да инжектира лекарства директно в мозъка й и успял да предизвика поредица от оргазми. На един мъж, който имал поставени електроди на подобни места от мозъка си, му дали устройство за няколко часа, което му позволило сам да натиска бутона, за да стимулира електрода. Той натискал бутона до 1500 пъти.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/best-foods-to-improve-sexual-function
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев