В Хамлет, акт 4, сцена 5, Офелия отбелязва, че розмаринът е за запомняне, една идея, която датира от поне няколко хиляди години назад, към времето на древните гърци, които твърдели, че розмаринът успокоява мозъка, изостря разбирането, възстановява загубата на паметта и събужда ума. В края на краищата, растенията могат да се считат за малки химически заводи, които произвеждат всякакви видове съставки, които могат да имат неврозащитни ползи.
Така че, нека да премахнем преработените храни, да ядем много богати на фитонутриенти цели растителни храни, включително, може би, най-различни билки. Дори миризмата на някои билки може да повлияе на това как работи мозъкът ни. За съжаление установих, че голяма част от литературата за ароматерапията е научно незадоволителна, като има проучвания като това, което предлага субективни впечатления; и така, добре, вдишването от едно билково саше е наистина лесно, евтино и безопасно, но дали е ефективно? Не сравнили резултатите от изследването или нещо такова.
Дори когато има контролна група, където изследователите накарали хората да правят поредица опити в стая, която мирише на розмарин, лавандула или нищо и дори когато сравнили резултатите, лавандулата изглежда ги позабавила; влошила тяхното изпълнение, докато групата на розмарина изглежда се справила по-добре. Но може би това е просто заради ефекта в настроенията. Може би групата на розмарина се справила по-добре, просто защото ароматът някак си ги повдигнал? И не е задължително това да е в положителна насока, може някак е свръхстимулирал в някои случаи?
Сега, има проучвания, които измерват мозъчните вълни на хората и можели да свържат резултатите от електроенцефалограмата с промените в настроението и производителността, наред с обективните промени в нивата на хормоните на стреса, но дали всичко това е просто, защото хубавите миризми подобряват настроението на хората? Както ако създадете някакъв аромат на изкуствен розмарин с един куп химикали, които нямат нищо общо с растението розмарин, ще има ли пак същият ефект? Не знаехме, до сега.
Ароматните билки наистина имат летливи съставки, които теоретично могат да навлязат в кръвта чрез лигавицата на носа или белите дробове и тогава евентуално да преминат в мозъка и да имат преки последствия, но ето това е първото проучване, което подлага това на проверка. Накарали хора да решават задачи по математика в една кабина, изпълнена с аромат на розмарин. И така, да, получили същото подобрение на производителността, но показали за първи път, че това колко по-добре са се представили, се свързва с количеството розмарин, което стигнало до кръвта им, само докато е в стаята. И така, това не само показало, че се абсорбира, но и че такива естествени ароматни растителни съединения може би играят пряка роля върху промените в мозъчната дейност.
Ако това се постига само с помирисване, какво да кажем за яденето на розмарин? Имаме изследванията за бдителност и разпознаване и намалени нива на хормоните на стреса чрез вдишване на розмарин. Обаче не е имало никакви клинични проучвания върху когнитивната производителност след поглъщане на розмарин – до сега. На по-възрастни хора, средна възраст 75, им дават две чаши доматен сок, или с нищо в него, или с половин чаена лъжичка розмарин на прах, което е нещо, което човек би ползвал в една типична рецепта, или една пълна чаена лъжичка, две чаени лъжички или повече от една супена лъжица сушен розмарин и дори им дали плацебо хапчета заедно с това, за да премахнат възможни плацебо ефекти.
Скоростта на паметта е евентуален полезен показател на когнитивната функция при стареенето и това, което открили, е че малката доза има благоприятен ефект, ускорявайки скоростта на обработката на паметта, но най-високата доза влошава скоростта на обработка, може би защото половин чаена лъжичка подобрява бдителността, докато дозата от 4 чаени лъжички намаляват бдителността. Така че розмаринът на прах в доза, близка до нормалната за кулинарна консумация, оказва положителен ефект върху скоростта на паметта: неизменното послание е, че повече не означава непременно по-добре, не приемайте високи дози билкови добавки/екстракти/тинктури, просто готвенето с подправки е достатъчно. Едно заключение, без съмнение, за удоволствие на компанията за подправки, която спонсорирала това проучване.
Никакви странични ефекти не са докладвани, но това не означава, че може да изядете целия храст. Този беден човек погълнал клонка розмарин, която пробила стомаха му и отишла в черния му дроб, причинявайки абсцес, от който били премахнати 2 чаши гной и 5-сантиметрова клонка. Така че, използвайте билките и подправките в готвенето си само. Оставете клоните; не ги ползвайте.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-rosemary-for-brain-function/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев