Убеждението за зеления чай, че е „оръжие чудо“ срещу болести датира от преди хиляди години. Говорил съм за това във връзка с хроничните заболявания, но какво да кажем за инфекциозни заболявания? Интересът в антимикробните действия на чая датира от един военномедицински журнал от 1906 г., което предполага, че мъжете на военна служба пълнели манерките си с чай, за да убият буболечките, които причиняват коремен тиф. Въпреки това действие на чая не е изучавано по-подробно до края на 80-те години, когато чаените съединения се ползвали срещу вируси и бактерии в епруветки и съдове на Петри.
Но това, което ни интересува, е дали работят при хора? Бях изоставил цялата тази област на проучване като клинически без значение до гениталните брадавици. Външните генитални брадавици, причинени от човешкия брадавичен вирус, са едни от най-често срещаните и най-бързо разпространяващите се венерически болести по света.
Пациентите с външни генитални брадавици имат един или няколко подобни на карфиол израстъци по гениталиите и/или аналната област, което значително влошава емоционалното и сексуалното състояние. Но ако намажете малко мазило със зелен чай, можете да постигнете пълно премахване на всички брадавици в повече от 50% от случаите.
Уау! Ако работи толкова добре за брадавичните вируси, какво да кажем за грипните вируси? Работи чудесно в съд на Петри. Ами при хората? Учениците, пиещи чай, изглежда са защитени, но няма как да знаем, ако не проверим. Ако дадете на здравни работници чаени съединения, грипът ще ги поразява три пъти по-рядко отколкото тези, получили плацебо. Всъщност само жабуренето със зелен чай може да помогне. Докато подобен ефект не бил открит при гимназиалните ученици, гаргарата със зелен чай може да намали риска от грипна инфекция 7 или 8 пъти, в сравнение с гаргара с вода в дом за грижа за възрастни хора, където грипът може да стане наистина сериозен.
За разлика от антивирусните лекарства, зеленият чай изглежда помага чрез стимулиране на имунната система, подобрявайки размножаването и активността на гама-делта Т-клетките, един вид имунни клетки, които работят като първа линия на защита срещу инфекции. Хората, които пиели по шест чаши чай на ден, имали до 15 пъти увеличаване на производството на борещия се с инфекции интерферон само за една седмица. Но защо?
Има всъщност молекулярен модел, споделян от раковите клетки и патогени и от ядливи растителни продукти, като зелен чай, ябълки, гъби и вино. И така, храненето със здравословни храни може да помогне да се запазят нашите имунни клетки в готовност, като ефективно заливаме своите гама делта Т-клетки, които след това могат да осигурят естествена устойчивост към микробните инфекции и може би туморите.
Предполагам, че не е трябвало да съм чак толкова изненадан; чаят, в края на краищата, е зеленчукова инфузия. Вие реално пиете гореща вода с екстракт от тъмнозеленолистен зеленчук.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/benefits-of-green-tea-for-boosting-antiviral-immune-function/
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев