Преди съм описвал как джинджифилът действа толкова добре колкото водещото лекарство при лечение на мигрена, описвана като един от най-често срещаните синдроми на болка, които засягат цели 12% от населението. Наричате това често срещано?
Какво да кажем за менструалните болки, които измъчват 90% от по-младите жени? Можем да разпознаем, че това е било писано от мъж, защото той подчертава честото отсъствие от работа и цялата загуба на продуктивност за населението, но просто наистина си боли много.
Може ли джинджифилът да помогне? Ако една четвърт чаена лъжичка смлян джинджифил на прах се приема три пъти на ден през първите три дни на менструацията, болката намалява от 7, по скалата от 1 до 10, на 5, докато при плацебо групата не е имало никаква значителна промяна. Повечето жени в плацебо групата казали, че симптомите им се запазили същите, докато тези, незнаещи отново, в джинджифиловата група, казали, че се чувстват много по-добре. Едно последващо проучване открило, че дори само една осма чаена лъжичка три пъти на ден изглежда действала също толкова добре, намалявайки болката от 8 на 6, а следващия месец на 3. Облекчаването на менструалните болки било по-значително по време на втория месец на намесата – а те са взимали джинджифил само за четири дни, не през целия месец, което предполага, че ще подейства още по-добре, ако жените приемат джинджифил при всеки цикъл.
Ами продължителността на болката? Една четвърт чаена лъжичка джинджифил на прах на ден не само намалява сериозността на болката от около 7 на 5, но и намалява продължителността от общо 19 часа болки на до около 15 часа, което посочва, че три четвърти чаена лъжичка джинджифил на прах на ден за три дни е безопасен и ефективен начин за облекчаване на болката при студентки в колежа с болезнени менструални спазми, в сравнение с плацебо капсули, пълни с препечена филия на прах. Но жените не приемат галета за своите болки. Как се справя джинджифилът в сравнение с ибупрофен? Една осма чаена лъжичка четири пъти на ден джинджифил за три дни или 400 милиграма Мотрин? И джинджифилът подействал толкова добре, колкото избраното лекарство.
Ако вземете все пак лекарството обаче, аз бях изненадан да науча, че е по-добре да се приемат лекарства като ибупрофен и напроксен на празен стомах, защото това може да забърза процеса на облекчаване на болката и да предпази хората от това да вземат по-високи дози.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/benefits-of-ginger-for-menstrual-cramps
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев