Агенция за контрол на храните и лекарствата наскоро възобнови дискусиите за политиката си на позволяване на някои вътрешности, но не други, в производството и доставките на храни в САЩ когато първите няколко случая на болестта луда крава започнаха да се появяват, реакцията на Агенцията за контрол на храните и лекарствата беше да забрани всички черва от храните и продуктите за лична хигиена, но през 2005 г. Министерство на земеделието и Агенцията за контрол на храните и лекарствата промениха правилото на „разрешение за употреба на целите тънки черва за храна на хората“, ако последните 200 см., отиващи към дебелото черво, са премахнати. От тогава обаче проучвания са показвали, че заразната луда крава може да се открие във всички части на червата, от стомаха надолу към дебелото черво на кравата, което повдига въпроса дали всички вътрешности трябва отново да бъдат премахнати.
Северноамериканската месна асоциация казва НЕ, искайки да задържи всички вътрешности на добитъка вътре в храната, подобно на това, което чухме от CTFA, Асоциацията по козметика, тоалетни принадлежности и парфюми. Те възразиха, че чрез забраната от козметиката на мъртъв добитък, на мозъчен череп, очи и гръбначен стълб, както и на черва и сливици, осигуряването на козметика за нашата нация може да бъде поставено в опасност. Може да има недостиг на лой за сапун, например. Агенцията за контрол на храните и лекарствата може би не осъзнават, че козметиката и продуктите за лична хигиена са индустрия за четвърт трилион долара по целия свят.
В крайна сметка Агенцията за контрол на храните и лекарствата внимателно заключи, че червата трябва да продължат да се използват в производството на храна и и козметика, защото само бледи следи от зараза били намерени в костите на добитъка, заключение, което трябва да направят, защото в противен случай всичкото месо трябва да бъде също забранено, защото нови проучвания показват, че заразяването с луда крава е също и в мускулите. И не само нетипичните случаи на СЕГ, като последната луда крава, намерена в Калифорния, но сега знаем и за типичната СЕГ, спонгиформна енцефалопатия по говедата – болестта луда крава. Ниските нива на заразни прийоми, намерени в ребрата, раменете, филе и кръгли парчета месо.
Последните резултати от Великобритания предполагат, че 15 000 души в момента имат човешката форма на болестта луда крава, заразени чрез консумацията на заразено месо. По-малко от 200 британци са умрели до сега от един вид заболяване Кройцфелд-Якоб, но инкубационният период за това неизбежно фатално невродегенеративно заболяване може да бъде десетилетия, времето между яденето на месото и изпълването на мозъка на някой човек с дупки.
Фактът, че толкова много хора го носят, има важни последствия за безопасността на кръвните преливания – ето защо на много американци, които живеят в Англия, им е забранено от Червения кръст да даряват кръв, както и безопасността на работа с хирургически инструменти, които може да са ползвани върху някой, който е носител, тъй като е толкова трудно да се стерилизира нещо, вече след като е замърсено.
Като се имат предвид тези фактори, може да е разумно да сме с повишено внимание кои вътрешности са позволени върху и в нашата уста. Но това е баланс. Както посочва една месна компания, червата не се ползват само за червило, червата за човешка храна, която „ни осигурява с безценен източник на протеин, който е от съществено значение за човешкото население“.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/which-intestines-for-food-and-cosmetics
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев