Има около половин дузина проучвания, публикувани относно палео диети, започвайки преди около 20 години. В нещо, което изглежда като риалити шоу, 10 диабетици аборигени от Австралия били оставени сами на отдалечено място да се грижат сами за себе си, като ловят и събират храна като смокини и крокодили.
В моето видео за дивеча ви показах, че месото от кенгуру причинява значително по-малко възпаление в сравнение с продаваното по магазините месо. Разбира се, в идеалния случай бихме се хранили само с противовъзпалителни храни, но дивечът е значително по-добър, с толкова ниско съдържание на мазнини, че можете да проведете диета-игра с под 7% калории от мазнини. Пилешките гърди без кожа имат 14 пъти повече мазнини от месото на кенгуруто. Така че можете да ядете подправено кенгуру с пъпеш и да намалите холестерола си почти толкова, колкото, ако се храните вегетариански.
И така, как се справили? Ами, почти всичко би било за предпочитане от диетата, с която се хранели преди, особено като е центрирана около рафинирани въглехидрати, сода, бира, мляко и евтино мазно месо, но се справили доста добре, значително по-добра реакция на кръвната захар благодарение на огромна загуба на тегло, но това е, защото те са умирали от глад. Те очевидно не можели да ловят достатъчно кенгурута и така, дори и ако са тичали в пустинята за 7 седмици на 1200 калории от тяхната предишна боклучава диета, може би щяха да се справят също толкова добре, но никога няма да разберем, защото не е имало контролна група.
Същият проблем има и с някои други проучвания върху палео диетата: къси, малки, без контролна група, но докладвани благоприятни резултати. Не е изненада, като се има предвид, че намалили приема на наситени мазнини на половина, вероятно защото спрели да ядат толкова сирене, наденица или сладолед. Същото е и с това. Девет души се подлагат на палео за 10 дни. Те намалили наситените мазнини и приема на сол на половина и техният холестерол и кръвно налягане спаднали, както човек може да очаква.
Най-дългото Палео проучване продължило само 3 месеца, до това: 15 месеца – но проведено върху прасета. Било палео свинско проучване, но прасетата се справили по-добре, защото те наддали по-малко тегло на палео диета. Защо? Защото хранели палео групата с 20% по-малко калории. Подобрението в инсулиновата чувствителност при прасетата обаче не е възпроизведена при хората, въпреки че имало ползи, като подобрена глюкозна толерантност, благодарение на тези промени в храненето: палео групата приемала по-малко млечни, зърнени, олио и маргарин и повече плодове и ядки без значима промяна в консумацията на месо.
Едно проследяващо проучване също не успяло да намери подобрена глюкозна толерантност в сравнение с контролната група, но показало ползи за други рискови фактори и нищо чудно. Всяка диета, при която се намалят млечните продукти и поничките, олио, захар, сладки, сода, бира и сол, е вероятно да направи хората по-здрави и да се чувстват по-добре. Сравнете тези представяния на храната за деня при палео диетата спрямо стандартната американска диета. Въпреки че изглежда сякаш има един домат, който се крие зад маскирания Чириоз, палео диетата има много храни, които всъщност растат от земята. Така че този вид палео диета би била далеч по-добра.
Няма ли хората да се обидят, ако има кажем да спрат да ядат бобови растения обаче? Почти никой не яде боб. Повече от 96% от американците дори не достигат минималното препоръчително количество; само около 1 на 200 американки на средна възраст. Така че да казвате на хората да спрат бобовите, няма да промени много храненето им.
Аз съм изцяло за осъждането на рафинираните въглехидрати на стандартната американска диета, „нечовешкото мляко от други бозайници“ и вредните храни, но забраната на бобови растения е грешка. Както и преди съм отбелязвал, бобът, грахът, нахутът и лещата може би са най-важните хранителни пророци на оцеляването. Фасулът и пълнозърнестите храни са крайпътните камъни в храненето на най-дълго живеещите населения на Земята. Растителното хранене като цяло и бобовите растения по-специално са общата нишка сред дълголетните сини зони по света.
Заключението може би е, че стремежите към една порция кенгуру може да са по-добри отколкото датското сирене, но търсенето на ябълка може да се окаже най-полезно от всички.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/paleo-diet-studies-show-benefits
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев