Въпреки че сериозният недостиг на йод беше премахнат в САЩ преди почти един век след въвеждането на йодираната сол, приемът на йод е намалял през последните десетилетия. Усилията на общественото здравеопазване да ограничи приема на сол, за да се намали сърдечно-съдовия риск, наред с нарастващата употреба на не-йодирана сол могат от части да се винят за това.
Сега, да не добавяме сол в храната е хубаво нещо, тъй като натрият се счита за втория водещ убиец в храната по света, втори, само след недостатъчния прием на плодове, но ако все пак добавяте трапезна сол, уверете се, че е йодирана, защото е мит и често също фалшива реклама, че така наречената „естествена“ морска сол съдържа значителни количества йод.
Плодовете и зеленчуците осигуряват йод, количеството може да варира в зависимост от това къде те растат; колко йод има в почвата. Тъй като йодът е особено важен за развитието на мозъка на плода, има препоръки всички жени в Америка, които са бременни, кърмещи или дори планиращи бременност, да приемат хранителни добавки, съдържащи 150 микрограма калиев йод на ден.
Има ли доказателства, че те не приемат достатъчно сега? Е, искаме да виждаме нива в урината на бременни жени над 150, но в САЩ бременните жени имат средно по около 125. Например, едно скорошно проучване в Ню Йорк установило, че само половината от бременните жени минават тази граница. Но нали повечето жени приемат витамини за бременни?
Само около половината от мултивитамините за бременни съдържат какъвто и да било йод изобщо и така само 1 на 5 бременни жени в САЩ следват препоръките на Американската асоциация на щитовидната жлеза да приемат ежедневно хранителна добавка йод, особено под формата на калиев йодид, а не водорасли, тъй като нивата при водораслите са предмет на променливостта в природата. Въпреки че съдържанието на йод било 90% при някои от добавките за бременни с калиев йодид, добавките с водорасли варират дори още повече, с цели 170%.
Сега Американската асоциация на щитовидната жлеза признава, че те нямат доказателства, че сегашната граница на нивата на недостиг води до нежелани резултати и оттам тяхното обоснование, че всички бременни жени трябва да приемат добавка йод е слаб аргумент, но докато такива данни не станат налични, те решили, че е по-добре да сме в безопасност, отколкото после да съжаляваме.
Едно интервенционално проучване, контролирано с плацебо и проведено на случаен принцип би отговорило на въпросите веднъж завинаги, но съществуващите доказателства за прием на добавка йод по време на бременност са толкова убедителни, че ще се счита неетично да разделим на случаен принцип бременни в плацебо група. И така, когато става въпрос за достатъчен прием на йод по време на бременност, бих препоръчал просто да го направите.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/iodine-supplements-before-during-and-after-pregnancy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев