Почти всички сме имали хълцане, но какво всъщност представлява то? Идеята, че хълцането е просто обикновен мускулен спазъм на диафрагмата била очевидно опровергана преди повече от 40 години, а вместо това включва сложен ръководен модел на мускулни контракции. Но защо?
Може би е остатък от утробата. По време на ембрионалното развитие, хълцанията присъстват неизменно, като тяхната честота достига своя връх през третия триместър, което предполага, че хълцанията могат да представляват необходим и важен примитивен рефлекс, който би позволил упражняване в утробата на дихателните мускули без задавяне с околоплодна течност.
В зряла възраст, почти всичко може да предизвика хълцане. Ето един пример: 19-годишна жена с постоянно хълцане. Физическият преглед се оказал нормален, освен че имало една мравка, която лазела по тъпанчето на ухото. Мравката била премахната и хълцането спряло. И се оказва, че има толкова много лечения, колкото са и причините за хълцането. Както известният лекар Майо казва, колкото по-малко знаем за едно нещо, толкова повече видове лечения изглежда имаме за него. И може би липсата на болест има повече форми на лечение от постоянното хълцане.
Има лекарства разбира се; винаги е имало много лекарства, от торазин до апоморфин, но също така има и цял куп нефармакологични подходи, от дишане в хартиена торбичка и пиене от далечната страна на чаша, до размазване на горчица върху стомаха. Ще отбележите, че много от тези „лекарства“ не са били изследвани и някои изглежда са били измислени чисто за забавление на приятелите на пациента.
Първото нещо тук, насилствена тяга на езика, което означава дърпане на езика на човека, се приписва на великия д-р Ослер, първият главен лекар в Джонс Хопкинс. Но терапията датира по-рано, може би не е изненадващо, от френски произход.
Друг трик, който може би работи, е модифицираната маневра на Хаймлих само с умерен натиск, три дърпания и хълцането изчезва. Като цяло обаче леченията са с разочароващ ефект; стотици видове лечения били изпробвани, но за нито едно не е установено, че лекува във всички случаи. Знаете, лекарите започват да се отчайват, когато започват да предлагат неща като охлаждане на меката част на ухото. И лекарите започват да стават наистина отчаяни, след като трябва да преминат към крайни средства: молитви.
Това е една статия, която ме накара да тръгна по пътя към въпроса с хълцането. Преглеждах последните проучвания върху оцета и се натъкнах на това. След неуспеха на често срещаните видове лечение на хълцането, на пациента му дали глътка оцет и хълцането му спряло след само една глътка. Кисели вкусове, като оцет и лимон, очевидно са били използвани за лечение на хълцане от 1930 г., но нефарматевтичните лекове, като оцета, отпаднали в полза на широко разпространената употреба на лекарства. В крайна сметка колко пари може да ви струва глътка оцет?
След по-лошото идва най-лошото, има и хирургични операции, чупене на диафрагмения нерв, което е точно толкова лошо, колкото и звучи, но преди да тръгнете по този път, ще се изненадате колко много пациенти с хълцане реагират на цифрово компресиране на очните ябълки, цифрово, като при пръстите, като това да натискате палците си в очните ябълки на някого като контра мярка на дразнението. Това ще отклони ума им от хълцането. И ако това не ги разсейва достатъчно, винаги има и цифров дигитален масаж.
27-годишен мъж отива в спешното отделение с нестихваемо хълцане. Опитват се да го масажират на други места, опитват цифровата компресия на очните ябълки, нищо не помогнало, така че, наведете се напред. Цифро-ректален масаж бил направен, използвайки бавни движения по периферията – и подействало! Така че преди да дадете на някого лекарства, може би трябва да направите на пациентите масаж. Лесен е за изпълнение и може да бъде по-малко опасен от това да си завирате пръстите в очните ябълки на хората, което, ако сте в медицинско учебно заведение и трябва да запомните всички тези глупави имена, позната е като маневрата Дагнини-Ашнър (медицината обожава своите епоними).
Като говорим за маневри. Как ви изглежда това за начин да свалите някого? Хей, хлъц, искаш ли да ми помогнеш да си излекувам хълцането? На четвъртия ден от продължително хълцане, със съпружеска помощ, хълцането на пациента изчезнало в момента на оргазъм. Не е ясно, както написал лекарят, дали оргазмът при жените води до подобно разрешение на проблема. Въпрос, казва той, който ще трябва да проучим допълнително…
И това станало, през далечната 1845 г., в неизвестен, смущаващ доклад за един случай, смятан за ефективно самохвалство за сексуално насилие, публикуван в това, което щеше да се превърне в „Медицинския журнал на Нова Англия“. Една млада религиозна жена с нестихващо хълцане попаднала в ръцете на д-р Джордж Декстър, който за първи път изпробвал най-доброто съвременно средство, което медицината можела да предложи – кръвопускане. Тя хълцала обаче, докато той не притиснал ръката си към гениталиите й за няколко минути. И това очевидно проработило. Това продължило месец след месец, като често се обаждал на колеги, за да изпробва върху тях този изключителен феномен.
Кой е бил този човек? Въпреки че взаимоотношенията му с младата пациентка не биха отговаряли на съвременните етични стандарти, (може да го повторите), медицинското му откритие било отчетено за валидно, въпреки че ректалният масаж и сексуалната стимулация биха помогнали, този вид препоръки трябва вероятно да бъде оставен, както заключил този преглед, за внимателно подбрани пациенти.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/how-to-stop-hiccups
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев