Както и преди съм казвал, независимо дали сте млади или стари, мъже или жени, пушачи или не, с високо кръвно налягане, ниско кръвно налягане, с висок холестерол или нисък, наличието на високи нива на едно токсично съединение, наречено TMAO – триметиламин N-оксид – в кръвта на човек се свързва със значително по-висок риск от получаване на сърдечен удар, инсулт или смърт през следващите 3 години. От къде идва това нещо триметиламин N-оксид? Холинът в храни като яйцата може да се превърне в триметиламин N-оксид от нашите чревни бактерии, който след това се абсорбира обратно в организма и колкото повече яйца ядем, толкова по-високо скачат нивата.
Като се има предвид сходството в структурата на карнитин и холин, същата група изследователи от Кливланд клиник се чудели дали карнитинът, намерен в червеното месо, енергийните напитки и хранителните добавки, може също да води до производство на триметиламин N-оксид, така че те подложили това на проверка. Ако дадете на някого да изяде една пържола, нивата му на триметиламин N-оксид ще се изстрелят нагоре. Сега, това е човек, който редовно се храни с месо. Тези, които се хранят стриктно на растителна основа, може да започнат с почти никакъв триметиламин N-оксид наличен в организма си, вероятно защото те не ядат никакво месо, яйца или млечни продукти, но дори и ако един веган яде говеждо филе, почти никакъв триметиламин N-оксид не се генерира. Защо? Вероятно те нямат бактерии, ядящи пържола в червата си. Никакъв триметиламин N-оксид не се произвежда, ако нямате бактерии в червата си, които да го произвеждат. Ако не ядете редовно месо, тогава вие не насърчавате растежа на хранещите се с месо микроби, които произвеждат триметиламин N-оксид.
Това предполага, че веднъж след като развием чревна екосистема на растителна основа, нашите бактерии няма да произвеждат триметиламин N-оксид, дори и ако ядем месо от време на време. Обаче ние все още не знаем колко бързо бактериите в червата се променят след промяна в нашето хранене, но изглежда не е всичко или нищо.
Ако вземете мъже, хранещи се на стандартна американска диета и ги накарате да изяждат две наденички, яйце и бисквити със сирене преди и след, само 5 дни на хранене с високомазнинни храни като тези, можете да стимулирате производството на триметиламин N-оксид още повече. Така че не става въпрос само за това дали имате от лошите бактерии или не, можете очевидно да си отглеждате толкова повече от тях, колкото повече ги храните.
От друга страна, храненето без месо е установено, че има голямо влияние върху човешкия метаболизъм. Можете да анализирате проби от урина и да различите с какво се хранят хората, въз основа на измервания като това колко ниски са нивата на триметиламин N-оксид в урината на тези, които се хранят без яйца на вегетарианска диета. Можете дори да вземете същите хора и да ги редувате на 3 различни вида хранене и ще може да се установи кой кой е. Кой се храни с много месо, с малко месо или с никакво месо, от части въз основа на различни съставки, произведени от различната чревна флора или различната активност на флората само след около две седмици на различна диета. Възможно е някои от благоприятните ефекти на необработените растителни храни да се дължат на влиянието, което те имат върху нашите чревни бактерии. В същото време, стандартната американска диета може да увеличи относителното изобилие на нежелатели, които произвеждат токсични вещества, включително и кардиотоксичния триметиламин N-оксид.
Строгата растителна диета е спечелила приемствеността си като стратегия на храненето за предотвратяване и лекуване на заболяванията; може би от части поради по-скоро уникалната чревна флора, по-малко от бактериите, причиняващи болести и повече от видовете със защитна функция. Така че през цялото време си мислехме, че причината тези, които се хранят на растителна диета, да имат нисък процент сърдечно-съдови заболявания, е защото те се хранят с по-малко наситени мазнини и холестерол, но може би техните по-ниски нива на триметиламин N-оксид може би също допринасят към ползите, благодарение на намаляването на приема на карнитин и холин.
Говорил съм за отговора на индустрията на яйца относно откритията за холина. Как реагира индустрията за хранителните добавки с карнитин? Бившият заместник-председател на Адвокеър, мултилевъл маркетинг компания, която продава хранителни добавки с карнитин като „Слам“, докато бива натрясквана с дела, уличаващи ги например в неверни, подвеждащи или измамни практики, принудени да плащат над един милион долара в отговор на изследването, уличаващо карнитина в производството на триметиламин N-оксид, той поставя въпроса дали има някаква тайна веганска конспирация в клиниката в Кливланд. Ограничавайки приема на месо или хранителни добавки с карнитин, за да попречим на чревните ни бактерии да произвеждат триметиламин N-оксид, той спори, че „това е като да предотвратяваме пътни катастрофи чрез ограничаване продажбата на гориво“.
Хм, добре, но има ползи от транспорта. Тук говорим за триметиламин N-оксид, който може би подхранва една епидемия от сърдечно-съдови заболявания, номер 1 убиец на мъжете и жените в тази страна. Що се отнася до мен, аз мисля, че колкото повече намалим горивото за това… толкова по-добре.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/how-to-develop-a-healthy-gut-ecosystem
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев