Добър вечер.
За тези от вас, които не са запознати с работата ми, всяка година аз преглеждам всяко издание на всеки журнал на тема хранене на английски език по света, така че да не ви се налага вие да го правите. [Смях, ръкопляскания.] Всяка година темите, които представям, са чисто нови, защото и всяка година науката е чисто нова.
След това събирам най-интересните, най-новаторските, най-практичните открития и ги превръщам в нови видео клипове и статии, които качвам всеки ден на моя сайт с некомерсиална цел, NutritionFacts.org. [Аплодисменти.]
Всичко на сайта е безплатно. Няма никакви реклами, няма корпоративно спонсорство. Той е строго некомерсиален; не продава нищо. Просто го създадох като обществена услуга, като труд на любовта. Нови клипове и статии всеки ден относно най-новото в храненето, основано на доказателства.
В прегледа ми през 2012 г. аз разгледах ролята, която храненето може да играе в превенцията, лечението и премахването на най-смъртоносните болести. През 2013 г. покрих най-често срещаните състояния. А през 2014 г. минах през водещите причини за нетрудоспособност. Тази година бих искал да се обърна към някои от най-ужасяващите болести, а ракът оглавява класацията в последното проучване на Галоп.
Раковият убиец номер 1 в САЩ при мъжете и жените е ракът на белите дробове. Но ако се вгледате в процента случаи на рак на белите дробове по света, той варира с фактор 10. Ако нямаше нищо, което можем да направим, за да предотвратим рака на белите дробове, бихме предположили, че стойностите биха били същите навсякъде, имам предвид, ако просто става случайно. Но тъй като има огромна разлика в стойностите, ще предположите, че има и някоя допринасяща причина. И наистина, сега знаем, че пушенето е отговорно за 90% от случаите на рак на белите дробове. Така че ако не искате да умрете от раков убиец номер 1 само като не пушите, можем да намалим риска ви с 90% и да го хвърлим през прозореца.
Рак на дебелото черво е втората водеща причина за смърт от рак и за него има дори още по-голямо разпространение по света. Така че се оказва, че ракът на дебелото черво не се случва просто така, нещо го кара да се случи. Е, ако белите ни дробове могат да се напълнят с канцерогени от пушека, може би дебелото ни черво се пълни с канцерогени от храната. Защо афро-американците получават повече рак на дебелото черво от местните африканци? Защо това население? Защото ракът на дебелото черво е изключително рядък при местното африканско население, повече от 50 пъти по-малък риск от американците, бели или черни.
Мислехме до сега, че причината са фибрите, които ядат. Обаче традиционната африканска диета е силно преработена, с ниско съдържание на фибри, все пак няма никакво драстично увеличение на случаите на рак на дебелото черво. И не говорим само за нисък прием на фибри. Говорим за ниския прием на фибри в САЩ, около по-малко от половината от препоръчителната дневна доза. И все пак болестта на дебелото черво остава рядко срещата в Африка, все още 50 пъти по-малко рак на дебелото черво. Може би защото те са по-слаби и се движат повече? Не, не са по-слаби и не, не се движат повече. Ако не друго, нивата на физическата им активност могат да са всъщност по-ниски от нашите. Така че ако имат заседнал живот, като нас, ядат предимно рафинирани въглехидрати, по-малко растителни храни, малко фибри – като нас, защо имат 50 пъти по-малко рак на дебелото черво? Ами, има една голяма разлика. Храненето на афро-американците и кавказките американци е богато на месо, докато храненето на местните африканци е бедно на месо и наситени мазнини, те имат нива на холестерола около 139, в сравнение с над 200 в САЩ.
Така че да, те не приемат вече много фибри, но продължават да приемат минимални количества месо и животински мазнини, което подкрепя доказателството, че може би най-големите решаващи фактори за риска от рак на дебелото черво са нивата на прием на месо и животински мазнини. Така че защо американците се разболяват повече от рак на дебелото черво от африканците? Може би редките случаи на рак на дебелото черво при африканците са свързани с ниската им консумация на животински продукти.
Но защо? Виждали ли сте някога това успешно промотиране на лозунга на индустрията: „Говеждо месо: Това е, което има за вечеря.“ „Говеждо месо: Това е, което изгнива в дебелото ви черво.“ Спомням си, че го видях на една тениска с едни приятели, а бях такъв насирач на партита – без намерения за игра на думи – който обяснява, че, не, месото напълно се смила в тънките черва и никога не стига до дебелото черво. Не е забавно да се занимавате с маниаци по биологията. Но се оказва, че съм сгрешил!
Оказва се, че до 12 грама протеин на ден могат да избягат от храносмилането и когато това стане, те достигат дебелото черво, могат да бъдат превърнати в токсични вещества като амония. Това разграждане на несмления протеин в дебелото черво се нарича гниене, така че малко месо може всъщност да се окаже накрая гниещо в дебелото черво. Проблемът е, че някои от вторичните продукти на този процес на гниене могат да бъдат токсични.
Същото нещо се случва с други животински протеини. Ако ядете яйчен белтък, например, част от него може също да гние. Така че казваш, чакай малко. Има протеини и в растенията също. Ах! Разликата е, че животинските протеини са склонни да съдържат повече серни аминокиселини като метионин, който се намира в концентрирано количество в рибата и пилето и после в яйцата. По-малко при говеждото и млечните, но много по-малко в растителните храни, които могат да се превърнат във водороден сулфид в дебелото черво, газовете от изгнило яйце не само миришат лошо, но и могат да предизвикат промени в дебелото черво, които да увеличат риска от рак.
Сега има различни мнения дали причината е животинските мазнини, холестерола или животинските протеини, които са най-вече отговорни за повишения риск от рак, но тъй като всички три от тях имат доказани канцерогенни свойства, но, искам да кажа, има ли наистина значение, след като диета, богата на едните, е богата и на останалите.
Но протеинът прави много повече освен само да се разлага. Консумацията на животински протеини причинява повишаване на нивата в кръвта на хормона, насърчаващ растежа на рак, наречен IGF-1. Но ако премахнете месото, белтъците на яйцата и млечните протеини от храненето си, кръвта ни може да потисне растежа на ракови клетки с около 10 пъти по-добре. Един ефект, толкова мощен, че д-р Орниш и неговите колеги изглежда успели да спрат развитието на рака на простатата без химиотерапия, без операция, без радиация – само диета на растителна основа и други здравословни промени в начина на живот.
Връзката между животинските протеини и IGF-1 може да помогне да се обясни защо тези, които се хранят с нисковъглехидратна диета, могат да умрат по-скоро, но не просто някаква нисковъглехидратна диета – особено онези, основани на животински източници, докато растителната нисковъглехидратна диета е свързана с по-нисък риск от смърт. Но основаната на месо нисковъглехидратна диета е богата и на животински мазнини. Така че как да сме сигурни, че не са наситените мазнини и холестеролът, които убиват хората и това няма нищо общо с животинските протеини?
Това, от което се нуждаем, е проучване, което да проследява няколко хиляди души и приема им на протеини за 20 години и просто да се види какво се случва: кой се разболява от рак, кой не се разболява, кой живее по-дълго? Но никога не е имало проучване като това… … до сега. [Смях.]
6 000 мъже и жени над 50-годишна възраст в САЩ били проследявани в продължение на 18 години и тези под 65-годишна възраст с висок прием на протеини имали 75% повишение на общата смъртност, 4-кратно увеличение на смъртта от рак. Но не всички протеини. Конкретно животинските протеини. Което има смисъл, като се има предвид по-високите нива на IGF-1 при тези, хранещи се с излишни протеини. Яденето на животински протеини увеличава нивата на IGF-1, което увеличава риска от рак.
Спонсориращият университет изпратил прес съобщение със запомнящи се уводни думи: „Това пилешко крилце, което ядете, може да бъде толкова смъртоносно, колкото и цигарата -“ [Аплодисменти.] – като се обяснява, че диета, богата на животински протеини на средна възраст прави четири пъти по-възможно да умрете от рак – рисков фактор за смъртност, сравним с пушенето.
Вижте, почти всеки ще има ракова клетка или предракова клетка. И в някакъв момент въпросът е: развива ли се? И това може да зависи от това, което ядем. Вижте, повечето злокачествени тумори са покрити с IGF-1 рецептори, но ако имаме по-малко IGF-1, туморите може да не се развият.
И не са само повечето смъртни случаи от рак. Хората на средна възраст, които ядат много протеини от животински източници се оказва, че са по-податливи на ранна смърт като цяло. Важно е, че същото не важи за растителните протеини като боба, и не е мазнината; причината е животинският протеин, който се оказва виновника.
Така че каква е реакцията на това откритие, че хранене, богато на месо, яйца и млечни, може да бъде толкова вредно за здравето колкото пушенето? Един специалист по храненето отговорил, че това не е вярно и е потенциално опасно. Не откритието, че животинските протеини могат да убиват хората, а начинът, по който се казва на хората за това. Може да навреди на ефективността на важни послания за общественото здраве. Един пушач би си помислил „защо да се занимавам да отказвам цигарите, ако сандвичът със сирене и шунка е също толкова вреден за мен?“ [Смях.]
Знаете ли, това ми напомня на известната реклама за цигари на Филип Морис, която се опита да омаловажи рисковете, казвайки „мислите си, че вторичният тютюнев дим е лош, повишавайки риска от рак на белите дробове с 19%, пиенето на една до две чаши мляко всеки ден може да бъде три пъти по-лошо – 62% увеличен риск от рак на белите дробове. Или удвояване на риска, ако често се готви с олио, или утрояване на риска от сърдечно заболяване, ако не се храним вегетариански, или увеличаване на риска шест пъти, ако ядете много месо и млечни.“ Така те заключават: нека запазим някаква перспектива. [Смях.] Рискът от рак на белите дробове, рискът от вторичен тютюнев дим може да бъде доста под риска, докладван за други всекидневни дейности. Така че дишайте дълбоко.
Това е като да се каже, „О, не се страхувайте от това да ви наръгат с нож, защото да ви застрелят е много по-лошо.“ Какво ще кажете нито едното, нито другото? Два риска не правят правило. [Аплодисменти.]
Въпреки че ще отбележите, когато Филип Морис закупил Крафт, спрели да говорят против млечните продукти. [Кратък смях.]
Хема желязото в шунката може също да има роля. Хема желязото е форма на желязо, намираща се в кръвта и мускулите и може да подпомогне рака като катализира образуването на канцерогенни съединения. Ракът се описва като феротоксично заболяване: заболяване, от части, заради токсичността на желязото.
Желязото е нож с две остриета. Недостигът на желязо причинява анемия, но излишното желязо може да увеличи риска от рак като действа като про-оксидант, генериращ свободни радикали, които могат да играят роля при редица смъртоносни заболявания като инсулт. Но вижте, само хема желязото, желязото в кръвта и мускулите, не нехема желязото, което преобладава при растенията. Същото е със сърдечните болести – само хема желязото. Същото е и диабета – само хема желязото. И същото е с рака.
Всъщност, можете действително да познаете колко месо яде един човек като погледнете неговите тумори. За да определят механизмите, които стоят зад развитието на рака на белите дробове, свързан с месото, попитали пациенти с рак на белите дробове колко месо ядат и разгледали моделите на генетична предразположеност в техните тумори и открили ключов модел на изразяване на гените, свързани с хема желязото. Въпреки че разгледали само рака на белите дробове, се очаква тези промени, на изразяване на свързаните с месото гени, да се появят и при други видове рак.
Най-безопасната форма на желязото тогава е нехема желязото, намиращо се естествено в изобилие от пълнозърнести храни, боб, грах, нахут и леща, сушени плодове, ядки и семена. Колко пари могат да се спечелят от боб обаче? Така че хранителната индустрия измислила хрупкав хляб на основа на кръв, направен от ръж и кръв на крави и прасета, един от най-концентрираните източници на хема желязо, около две трети повече от кръвта на пилетата. Въпреки че крекери на основа на кръв не звучат апетитно, те имат и сладки с кравешка кръв или бисквити с пълнеж от кръв. Пълнежът накрая изглежда „тъмна на цвят паста с аромат на шоколад с много приятен вкус.“ Тъмен цвят, защото изсушената със спрей свинска кръв може да има потъмняващ ефект върху цвета на хранителния продукт. Но тревожното не е цветът или вкусът. Хема желязото, което поради потенциалния си риск от рак, не се счита за безопасно да се добавя към храни за общото население.
Това ми напомня за нитрозамините, един клас мощни канцерогени, които се намират в цигарения дим. Те се считат за толкова токсични, че канцерогени от тази величина, при който и да било потребителски продукт, предназначен за човешка консумация, ще бъде забранен на секундата. Ако така беше и тук, щеше да им се наложи да забранят месото.
Един хотдог има толкова нитрозамини и нитрозамиди, колкото пет цигари. И тези канцерогени се намират също в прясното, непреработено месо: говеждо, пилешко, свинско. Но ако практикувате „понеделник без месо“, може да се събудите вторник сутринта и да откриете, че почти всички от тези канцерогени са изхвърлени от организма ви.
Нитрозамините са толкова токсични, че трябва да бъдат забранени веднага, но все още са разрешени за продажба при цигарите и месото, защото канцерогените са естествена част от тях. Би било незаконно да ги добавим, но хей, ако те се съдържат там… нали? Точно както хема желязото, не е безопасно за населението като цяло да е изложено на тях, но е позволена продажбата на гишето за деликатеси.
Иронията е, че желязото и протеинът са това, за което индустрията се хвали. Това трябва да са известните качества на месото: протеинът и желязото, но произхождащи от животинските храни, те могат повече да навредят, отколкото да помогнат. И тук не споменаваме всичките други неща, като наситените мазнини, индустриалните замърсители и хормоните, които мога да играят роля за нашия трети раков убиец, рака на гърдата.
Стероидните хормони са неизбежни при храната от животински произход, но кравето мляко може да е от особено значение. Хормоните, които естествено се съдържат дори и в био кравето мляко можа да са изиграли роля в проучванията, които открили връзка между млякото и млечните продукти и човешките болести, не само акнето при тийнейджърите; но и рака на простатата, рака на гърдата, рак на яйчниците и матката; много хронични заболявания, разяждащи западния свят; както и мъжки репродуктивни проблеми. От повишен риск от ранен пубертет чак до рак на ендометриума при по-възрастни жени. Но хормоналните нива в храната могат да бъдат особено опасни в случай на уязвими групи от населението като малки деца и бременни жени, при които дори малък прием на хормони може да означава огромна промяна в метаболизма.
Вижте, кравето мляко се развива, така че телето да наддаде няколкостотин килограма тегло, но последствията до живот, при прием от хората за факторите на растежа в млякото, не са добре проучени. Знаем, че консумацията на мляко увеличава IGF-1, който се свързва с рака, а ние доим крави докато те са бременни, което води до особено високи нива на хормоните.
Въпреки че млечните продукти са важен източник на хормони, други продукти от животински произход трябва да бъдат също взети предвид. Това може да обясни защо жените могат да намалят риска си от рак на гърдата с повече от половината не само чрез поддържане на нормално тегло и ограничаване на алкохола, но също и като приемат предимно храни от растителен произход. Сега, за да помогнем с разграничаването на ефектите от храненето от други поведения като пушене или пиене за общата честота на случаите на рак, адвентисти били сравнени с баптисти. Сега и двете групи отхвърлят алкохола и тютюнопушенето, но адвентистите отиват и по-далеч, като насърчават намаляването на месото. Като цяло адвентистите имали по-малко рак от баптистите и сред адвентисткото население вегетарианците се справяли дори още по-добре, а тези, които се хранили най-вече с растителна диета, се справили най-добре.
Всички ядливи тъкани от животински произход съдържат естроген. Това може да помогне да се обясни защо жените, избягващи всички животински продукти, имат честота на забременяване с близнаци, която е една пета от тази на вегетарианците и месоядните. Оказва се, че жените, които са вегани, имат пет пъти по-малко близнаци, вероятно защото те не биват излагани на всички тези хормони от храненето си. И защо това е нещо хубаво? Защото бременностите с близнаци могат за съжаление да бъдат рискови бременности и за майката и за бебетата, които имат 10 пъти по-голям шанс да умрат при раждане. За да се избегнат тези усложнения, жените, които се опитват да заченат, биха могли да помислят за избягване на млякото и млечните продукти.
И тук дори не говорим за синтетичните хормони, които се инжектират, имплантират и се дават в храната на селскостопанските животни. През 1979 г. избухнала епидемия на уголемяване на гърдите при деца в Италия. Заподозрени били пилешко или телешкото месо, защото използвали естрогени, за да ускорят наддаването на теглото. Така че след този епизод Европа забранила употребата на анабилни стимулатори на растежа в селското стопанство и от тогава забранила вноса на американско месо, защото ние продължаване да инжектираме животните с лекарства като Церанол, продаван като Ралгро Магнум.
Ако накапете капки кръв, съдържаща Церанол от инжектиран добитък върху нормални клетки от гърдите, човешки гръдни клетки в съд на Петри, ще ги превърнете в ракови клетки на гърдата в рамките на 21 дни. Но хората не са съдове на Петри.
Тъй като тези стимулатори на анаболен растеж в производството на месо са най-мощните влиятелни хормони, открити в човешката храна, ние наистина би трябвало да изследваме хората, особено децата, преди и след ядене на месо. Докато не направим това, наистина не знаем каква точно опасност представляват те, въпреки че, фактът, че Церанол е толкова силен колкото DES, трябва да ни тревожи. DES е друг синтетичен естроген, продаван на бременни жени, всички бременни жени, до 1971 г. когато било доказано, че причинява рак на влагалището при техните дъщери. Но той също бил използван в месото.
При липсата на ефективна държавна регулация, месната индустрия използва стотици животински хранителни добавки, с малко или никаква загриженост за причиняващите рак и другите токсични ефекти. За илюстрация, след десетилетия подвеждащи уверения за безопасността на DES при прием на месо, най-накрая го забранихме преди около 40 години след като вече беше доказано, че причинява рак. Месната индустрия тогава незабавно премина към други потенциално канцерогенни добавки, като тази Ралгро Магнум.
Когато момичетата започнали да умират от вагинален рак, месото, обработвано с DES, било впоследствие забранено в Европа. Въпреки това, подвеждащи уверения, включително целенасоченото скриване на данни за остатъчните вещества, успели да забавят американската забрана на DES в месото за още осем години.
Къде сме днес? Почти цялото население на САЩ консумира без никакво предупреждение, етикет или информация, неясни и непредвидими количества на хормонални остатъчни вещества в месните продукти през живота си. Ако всички хормонални и канцерогенни хранителни добавки не се забранят веднага, най-малкото, което можем да направим, е да им поставим етикети. Обозначете нивата на хормоналните остатъчни вещества във всички месни продукти, включително мляко и яйца.
Говорейки за яйца, следващото в ужасяващия списък от болести е сърдечното заболяване. Яйцата са източник номер 1 на холин, който може да се превърне в токсин от чревните ни бактерии, който да повиши риска от инсулин, сърдечен удар и смърт. Яйцата също са източник номер 1 на холестерол.
Защо има значение, дали имаме много холестерол, който циркулира в кръвта ни? Холестролът не само прониква в артериите ни и помага на онези възпалени депа на гной в нашите артериални стени, но може да играе активна роля в окончателното разкъсване на плаката. Холестеролните кристали могат всъщност да пробият плаката. Ако се вгледате в разкъсана плака при аутопсия, тя е пълна с холестеролни кристали от плаката. Холестеролът в плаката може да стане толкова пренаситен, че достига точка, при която кристализира като карамел. И растящите кристали могат тогава да спукат плаката.
Ето един холестеролен кристал, който се изстрелва от върха на една епруветка и когато се вгледате във върховете на кристалите под микроскоп, те са остри назъбени игли. Поставили тънка мембрана върху края на епруветката, за да се види дали холестеролните игли ще избият, и наистина, острите върхове на холестеролните кристали прорязали мембраната. Така те показали, че докато холестеролът кристализира, обемът на върха се увеличава бързо и островърхите кристали могат да преминат и прорежат мембраните, което предполага, че кристализацията на пренаситения холестерол в атеросклеротичната плака, може да предизвика тези крайни разкъсвания.
И наистина, това е, което виждаме при аутопсия. Всички, които умрели от остър сърдечен удар имали тези перфориращи холестеролни кристали, като този, стърчащи от плаката им, но никакви кристали не били открити, които да перфорират артериите на хората с тежка атеросклероза, които починали по причини, несвързани със сърцето. Това може да обясни защо драстичното понижаване на нивата на холестерола с диета и лекарства, ако е необходимо, може да намали риска от фатален сърдечен удар, чрез издърпване на холестерола от артериалната стена, намалявайки риска от кристализиране на тези холестеролни игли, които могат да разпорят плаките в нашите артерии.
Високият холестерол може също да причини това, което се нарича мастно чернодробно заболяване, следващата глобална епидемия на хронични заболявания. Мастните отлагания в черния ни дроб могат да предизвикат възпаление и да доведат до рак, чернодробна недостатъчност и смърт.
И отново може да се дължи на тези кристали, холестеролни кристали, предизвикващи развитието на мастния черен дроб в сериозен хепатит. Говорим за холестерола в храната, холестерол, които хората ядат с яйцата и други животински продукти. Силна връзка между приема на холестерол и хоспитализацията и смъртта от цироза и рак на черния дроб. И освен само кристалите, холестеролът в храната може да се окисли и директно да причини токсични и канцерогенни ефекти.
До скоро не беше обърнато внимание, че средният холестерол в САЩ, така наречените „нормални“ нива, са всъщност извън нормата, което ускорява блокажа в нашите артерии и поставя голяма част от нормалното население в риск. Наличието на нормален холестерол в едно общество, където е нормално да паднеш мъртъв от сърдечен удар – не е задължително хубаво нещо. Нормалните нива на холестерол могат да бъдат фатални нива на холестерол.
При понижаването на холестерола, умереността убива. Дори ако всички американци поддържат общия си холестерол под препоръчителните 200, милиони ще развият болест на коронарните артерии. Силни доказателства показват, че трябва да поддържаме общия си холестерол под най-малко 150, за да спрем епидемията. Какви доказателства? Ами, в много култури за коронарна болест дори не са и чували, когато нивата на общия серумен холестерол са под 150. Тук в САЩ, известното проучване върху сърцето на Фармингам, малко под 150 души развили сърдечно заболяване и никой не умрял от него.
Не можем да продължаваме да имаме тези обществени и частни организации на чело на здравното ръководство, които да препоръчват на хората хранителен режим, който гарантира, че милиони ще си заминат от самото заболяване, че препоръките са насочени към превенция. Причината, посочена от здравните власти да не се казва истината на хората, да не се подкрепя това, което казва науката, че е най-добре, е че това може да засегне обществото, което може да има трудности да постигне такива ниски нива на холестерола. Но най-голямото разочарование на хората може би ще дойде от това, че не са били информирани за оптималната диета за здравето си. [Аплодисменти.] Сърдечното заболяване може да бъде излекувано с диета на растителна основа. Доказателствата оправдават надигащото се социално движение – нека хората ръководят и накрая правителството ще ги последва.
Някои критикуват растителното хранене за това, че е крайно. Искате ли крайности? Вижте последствията от настоящите ни хранителни навици. Наличието на гръдна кост, която е наполовина закрепена към един байпас или инсулт, който води до загуба на говора, може да се считат за крайност, или премахване на гърдата, простатата, дебелото черво или ректума заради рак. Сега това е крайност. А бурито с боб? Лесно е. [Смях, ръкопляскания.]
Вместо просто да слагаме байпас на проблема, буквално, можем да лекуваме причината, да прекратим и излекуваме сърдечното заболяване, нашия убиец номер 1 с помощта на хранене с непреработени храни на растителна основа.
Следващ в списъка е артрит, като ревматоидния артрит, хронично възпалително системно заболяване, което причинява постепенно разрушаване на ставите. 80% от хората стават инвалиди. Продължителността на живота може да се намали с 10 години. Има лекарства, но те за съжаление често са свързвани с тежки странични ефекти: загуба на кръв, загуба на костна маса, потискане на имунната система, токсичност на черния дроб и очите. Трябва да има по-добър начин.
Ами групите от населението, които ядат повече месо, изглежда имат повече ревматоиден артрит и е имало някои поразяващи случаи на атака на ревматоиден артрит, предизвикана от консумацията на животински продукти, която започва шест до десет часа след прием на животински протеини и продължава няколко дни, но тя спряла когато пациентите спрели да консумират животински продукти. Изследователите предполагат, че имунните комплекси, образувани от тялото, които атакуват животинските протеини, могат да насърчат автоимунните реакции вътре в самите стави. И наистина, тези с ревматоиден артрит имат поразително повишение на антителата към храни като риба, свинско, белтъци на яйца, млечни протеини и дори някои зърнени храни. Може също да се дължи на възпалителните ефекти на мазнините в месото или свободните радикали от желязото, натрупващи се в ставите или други механизми, но вижте, докладваните случаи и анализите страна по страна могат наистина само да повдигнат въпроси. За да се докаже причинно-следствена връзка, ще трябва интервенционално проучване, което да го провери.
Започваме. Едно 13-месечно контролирано проучване с разделение на случаен принцип разглежда растителната диета за ревматоиден артрит. Пациентите били подложени на веганска диета за три месеца и половина и след това преминали на вегетарианска диета без яйца за остатъка от времето. В сравнение с контролната група, която не променила храненето си, групата на растителна диета имала значително подобрение в сутрешната скованост в рамките на първия месец, като намалял броят часове, през които те страдали от скованост на ставите на половина. Спад в болката. Спад в неработоспособността. Те съобщили, че се чувстват просто по-добре, значително подобрение в силата на хватката им, по-малко болезнени стави, по-малко чувствителност на ста̀ва и по-малко подуване. Те също имали драстичен спад във възпалителните показатели на кръвта, на скоростта на утаяване на еритроцитите, С-реактивен протеин и броя на левкоцитите. Силно значими и клинично свързани открития.
Ами остеоартрита? Най-честата причина за физическа неработоспособност сред възрастните хора, която засяга около 20 милиона американци, ще засегне може би 20% от американците в следващите десетилетия, ставайки все по-разпространена сред младите хора.
Знаете, остеоартритът се характеризира със загуба на хрущяла в ставата. Сега бяхме свикнали да мислим, че това е просто вид износване, но сега е общоприето, че това е активно заболяване на ставите с възпалителен компонент. Така че ако загубата на хрущяла се причинява от възпаление, може би, ако подложим хората на противовъзпалителна диета, би помогнало, като при ревматоидния артрит. Използвайки оптимално хранене и движение като „първа линия“ на интервенцията, може да се окаже най-добрата медицинска практика.
Е, къде е най-добрата наука за това как може би изглежда оптималното хранене? Проучването в Китай е основен пример, който показват сериозните последствия за здравето – [Аплодисменти.] сериозните последствия за здравето при висока консумация на възпалителни храни: месо, млечни продукти, мазнини и боклуци и ниска консумация на противовъзпалителни растителни храни: пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и бобови растения, грах, нахут, леща. Неестествената западна диета допринася към тази ниска степен на системно възпаление, оксидативния стрес, увреждане на тъканите, раздразнение, което поставя имунната система в това свръхактивно състояние, което може да бъде като общ знаменател за тези състояния, като артрит.
Следващо в списъка е инсулт и високо кръвно налягане, които са свързани, защото високото кръвно налягане е номер 1 рисков фактор за инсулт. Проучването PREDIMED открило, че средиземноморската диета с ядки може да намали риска от инсулт почти на половина, въпреки че все пак има случаи на инсулт. Наполовина по-малко инсулти, но все пак диета, насърчаваща появата му, както и появата на сърдечни удари.
Така че именно това отбелязва д-р Орниш, когато написа: няма значително намаляване в случаите на сърдечен удар, смърт от сърдечно-съдово заболяване, смърт по каквато и да е друга причина, само ползите за инсулта. Но ей, това е нещо все пак. Средиземноморската диета е определено по-добра от това, което повечето хора консумират. Но дори още по-добра би била диета, която се свързва с цели растителни храни, която е доказано, че реално лекува сърдечното заболяване, а не допринася към него. Това може да е вярно, докладват авторите на проучването, но основният проблем с диетата на Орниш е, че не е вкусна, така че почти никой не се придържа към нея.
Но това не е вярно. Орниш има изключителна последователност в своите проучвания без различия, в които и да било от допустимите средства, същото удоволствие, сравнено с обичайната им диета. Те дори имали успех в страната на барбекюто, провинциална Северна Каролина. По-строгите диети могат да срещнат по-голям прием сред пациентите отколкото умерените диети, защото могат и да работят по-добре. По-голямо придържане означава по-голямо премахване на болестта.
Но не е нужно да сте изправени пред прага на смъртта. Дори и младите и здравите, без здравословни проблеми, нямали проблеми да се придържат към растителната диета. Всъщност, подействала с една идея прекалено добре. Това е кръстосано проучване, където накарали хората да се хранят с растителна храна за няколко месеца и след това да се върнат към обичайната си диета, за да се забележи разликата, но хората се почувствали толкова добре, хранейки се здравословно, че някои от тях отказали да се върнат обратно към обичайната си диета, каквато и да е тя – това всъщност проваля проучването. [Аплодисменти.] Така че те отслабнали без никакво броене на калории или контрол над порциите. Имали повече енергия, цикълът им се подобрил, по-добро храносмилане, по-добър сън. И много казали, няма начин, няма да се върнем назад.
Но ако лекарите просто предполагат, че хората няма да се хранят по този начин – самосбъдващо се пророчество. Точно както пушенето, по-малко вероятно е лекарите да кажат на пациентите си да спрат да пушат, а лекарите, водещи заседнал начин на живот, няма да препоръчват физически упражнения или неща като плодове и зеленчуци, ние трябва да вместим в ролеви модел здравословните навици. Това значително ще повиши доверието и ефективността. Изминаха дните на традиционната власт, когато дебелият лекар, докато чистеше пепелта от цигари по изцапаната си с мазен сос престилка, можеше доверчиво да предпише промяна в навиците.
Една причина защо растителното хранене може да спаси милиони е, защото рисков фактор номер 1 за смърт по света е високото кръвно налягане, което погубва девет милиона души всяка година, а в САЩ убива повече от хиляда на ден. 400 000 американци мъртви всяка година.
Високото кръвно налягане засяга почти 78 милиона американци. Това са един на всеки трима и докато остаряваме, налягането ни се повишава все повече и повече, така че на 60 години поразява повече от половината. Ако засяга повечето от нас когато остаряваме, може би не е толкова заболяване, колкото просто някакъв вид естествено неизбежно последствие от остаряването? Не. Знаем от почти един век, че високото кръвно налягане не би трябвало да се появява. Изследователи измерили кръвното налягане на хиляда души в провинциална Кения, които се хранили с диета, основана на непреработени растителни храни. Пълнозърнести храни, боб, зеленчуци, плодове, тъмнозеленолистни зеленчуци. Сега до 40-годишна възраст кръвното налягане на провинциалните африканци – същото като на европейците и американците, 120 на 80, но докато западняците остаряват, кръвното им налягане се покачва, като на 60 години средностатистическият човек е хипертоник, превишавайки 140 на 90. Ами тези, които се хранят на растителна основа? Тяхното налягане се подобрило с възрастта. Не само те не развили хипертония, тяхното кръвно налягане се подобрило.
Сега цялото това нещо със 140 на 90 е спорно. Също както проучванията показват, че колкото е по-нисък холестерола, толкова по-добре – наистина няма безопасно ниво над 150 – изследванията на кръвното налягане също подкрепят подхода „колкото по-ниско, по-добре“ към намаляване на кръвното налягане. Дори хора, които започват с кръвно налягане под 120 над 80, изглежда имат полза от намаляване на кръвното налягане. Така че идеалното кръвно налягане, това, при което няма повече ползи от по-нататъшното му понижаване, е всъщност 110 на 70. Но възможно ли е дори да имаме кръвно налягане 110 на 70? Не само че е възможно, нормално е за тези, които се хранят достатъчно здравословно.
За две години в една болница в провинциална Кения били приети 1 800 пациенти. Колко случаи на високо кръвно налягане установили? Нула. Уау, така че трябва да са имали и ниска честота на сърдечни заболявания. Не, нямали никакви случаи на сърдечни заболявания. Не нисък риск. Никакъв риск. Нито един случай на артериосклероза, нашият убиец номер 1, не бил открит.
Провинциален Китай също, около 110 на 70 през целия им живот. Сега вижте, Африка и Китай – много различни хранителни навици, но споделящи общата идея, че се хранят основно с растителна храна ден след ден, като месото се приема само при специални поводи. Сега защо мислим, че именно растителната основа на тяхната диета е толкова защитаваща?
Защото в Западния свят, както посочва Американската сърдечна асоциация, единствените хора, които наистина отиват толкова ниско, са стриктните вегетарианци, с кръвно налягане около 110 на 65. Така че препоръчва ли Американската сърдечна асоциация стриктна вегетарианска диета? Не, препоръчват DASH диетата.
DASH диетата е описана като лакто-вегетарианска диета, но не е. Тя набляга на плодовете и зеленчуците и нискомаслените млечни продукти, но само намаляване на месото. Защо не е вегетарианска? Искам да кажа, знаем от десетилетия, че храната от животински произход е силно свързана с кръвното налягане. Всъщност, можете да вземете вегетарианци, да им платите достатъчно, за да ядат месо и ще видите кръвното им налягане веднага да се повиши.
Така че когато била създадена диетата DASH, дали не са били наясно с това забележително проучване, направено от Франк Сакс от Харвард? Не, знаели са. Председателят на комитета по дизайн, който измислил диетата DASH, е Франк Сакс. Вижте, диетата DASH била изрично проектирана с цел номер 1 да улови ползите за намаляването на кръвното налягане на вегетарианската диета, но все пак да съдържа достатъчно животински продукти, за да е по-приемлива за широката общественост. Всъщност Сакс установил, че колкото повече млечни продукти ядат вегетарианците, толкова по-високо ставало кръвното им налягане, но диетата трябва да се направи приемлива.
Един скорошен мета анализ открива, че вегетарианските диети са добри, стриктно растителните диети може да са по-добри. Вегетарианските диети като цяло предоставят защита срещу сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и смърт, но напълно растителните диети изглежда предлагат допълнителна защита срещу затлъстяване, хипертония, диабет тип 2 и смърт от сърдечно заболяване. Въз основа на проучване на 89 000 калифорнийци, тези, които се хранят без месо, изглежда намаляват риска си от високо кръвно налягане на половина, но тези, които се хранят без месо, без яйца и млечни продукти, намаляват риска си на 75%.
Сега, ако обаче все още – се храните с необработени храни от растителен произход и все още не достигате 110 на 70, има няколко растения, за които наскоро е установено, че предлагат допълнителна защита. Едно рандомизирано проучване с плацебо група открило, че една чаша чай от хибискус с всяко хранене значително понижава кръвното налягане. В действителност, изпробван наравно с едно водещо лекарство за кръвно налягане, наречено каптоприл, две чаши чай от хибискус всяка сутрин се оказали толкова ефективни, колкото и лекарството.
Друго рандомизирано проучване с плацебо контрол установило, че няколко супени лъжици на ден смляно ленено семе предизвиква едни от най-мощните антихипертонични ефекти, които някога били постигани при намеса в храненето, два или три пъти по-мощни от следване на тренировъчна програма за издръжливост, въпреки че няма никаква причина да не правите и двете. [Прочиства си гърлото, докато аудиторията се подсмихва.]
Червеното вино може да помогне, но само ако алкохолът е бил премахнат преди това. Съжалявам. [Смях.] Сурови зеленчуци или сготвени? Отговорът е и двете, въпреки че суровите могат да подействат по-добре. Кивито се оказва, че изобщо не подействало, въпреки че проучването е било публикувано всъщност от една компания за кивита. Може би е трябвало да вземат пример от маркетинг съвета на „Стафидите на Калифорния“, който излязъл с това проучване, което показало, че стафидите могат да намалят кръвното налягане, но само, очевидно, сравнени със сладките Cheez-Its и Chips Ahoy! [Смях.] Те знаят този голям фармацевтичен номер да се избере правилната контролна група.
Следващи в ужасяващия списък са диабет и загуба на зрението, които вървят ръка за ръка, тъй като диабетът е водеща причина за предотвратима слепота на средна възраст. Дори и с интензивно лечение на диабета, най-малко три инсулинови инжекции дневно или тези имплантирани инсулинови помпи, най-доброто, които можем да предложим, е обикновено само да забавим развитието на болестта. Можем да забавим слепотата ви чрез съвременната медицина. Но преди половин век Кемпнер в Дюк доказал, че можете да се излекувате с ултра стриктна диета на растителна основа, предимно ориз и плодове. 44 последователни пациенти с диабетна ретинопатия. При 30% от случаите зрението им се подобрило от това на това. Това не би трябвало да се случва. Диабетната ретинопатия се смята за знак на необратимо увреждане. Какво означава това в реалния живот? Неспособност за четене на заглавия с нормално зрение.
Как лекуваме диабетната ретинопатия днес? Със стероиди и други лекарства, инжектирани директно в очната ябълка. И ако това не подейства, винаги има пан-ретинална лазерна фотокоагулация, при която лазерно изгаряне се прави на почти цялата ретина. Хирурзите буквално изгарят задната част на очната ябълка. Сега защо правят това? Е, една от теориите е, че ако се убива така по-голямата част от ретината, малката останала част ще получи повече приток на кръв.
Сега, когато видя това, заедно с работата на Кемпер, не мога да не се чувствам така сякаш историята се променя. „Да, можете ли да повярвате, че преди 50 години са имали тези варварски операции по изгаряне на очната ябълка, но сега за щастие знаем, че чрез намеса в храненето само можем понякога да излекуваме слепотата?“ Но вместо да се подобрява, медицината изглежда е забравила.
Най-ефективният начин да избегнем усложненията при диабет е просто да премахнем диабета преди всичко останало. Това често е възможно с достатъчно здравословна диета.
Диетата на растителна основа побеждава конвенционалната диета на Американската асоциация по диабет в едно контролирано клинично проучване на случаен принцип, без ограничаващи порции, без броене на калории или въглехидрати. Един преглед на всички такива проучвания открива, че тези, които следват растително хранене, преживяват по-добри подобрения, в сравнение с тези диети, които включват животински продукти, но това не е нищо ново.
Успешното лечение на диабет тип 2 с диета на растителна основа било демонстрирано през 30-те години на 20-ти век, което показало, че диета, центрирана около зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения – по-ефективни в контролирането на диабет от всяка друга диета.
Рандомизирано контролирано проучване: след 5 години, никаква голяма промяна в контролната група, но при групата с растително хранене инсулиновите нужди намалели на половина и една четвърт накрая изключили инсулина като цяло. Сега това е нискокалорична диета обаче. Така че може би техният диабет просто се подобрил, защото те отслабнали.
Да разберем това, това, от което се нуждаем, е проучване, където подлагат хората на здравословна диета, но ги принуждават да ядат толкова храна, така че да запазят теглото си. Тогава бихме видели дали растителната диета има ползи, независимо от загубата на тегло. Ще трябва да чакаме още 44 години, но ето го. Теглото на хората било измервано всеки ден и ако те започнат да отслабват, били карани да ядат повече. Всъщност толкова много храна, че някои от участниците имали проблеми да я изядат, но те накрая се адаптирали, така че нямало значителни промени в теглото, въпреки ограничението на месото, млечните, яйцата и вредните храни. Добре.
Така че с нулева загуба на тегло, дали растителната диета наистина помогнала? Ето нуждите от инсулин преди и след за 20 души, които били поставени на такава диета. Така че броят единици инсулин, които те трябвало да си инжектират преди и след минаването на растително хранене. Общите нужди от инсулин намалели до 60% и половината успели да спрат приема на инсулин изцяло, въпреки липсата на промяна в теглото. Колко години отнело това? Дали 5 години, като другото проучване? Не, 16 дни. [Аплодисменти.]
Така че тук говорим за диабетици, които са имали диабет в продължение на 20 години. Инжектиране на 20 единици инсулин на ден и после само след 13 дни, те спират инсулина изцяло, благодарение на по-малко от две седмици на растителна диета. Диабет за 20 години, после спиране на инсулина за по-малко от две седмици. Ето пациент 15. 32 единици инсулин при контролната диета и после 18 дни по-късно никакъв инсулин. По-ниски нива на кръвната захар с 32 единици по-малко инсулин. Това е силата на растенията.
И като бонус, холестеролът им спада като стрела също, за 16 дни под 150. Знаете, също както умерените промени в храненето обикновено водят само до умерено намаляване на холестерола, насърчаването на пациентите с диабет да направят умерени промени води до еднакво умерени резултати, което е една възможна причина те да стигат до лекарства, инжекции или и двете.
Всичко в умерени количества е по-истинско твърдение отколкото осъзнават хората. Умерените промени в храненето оставят човек с умерена слепота, умерена бъбречна недостатъчност и умерени ампутации – може би само няколко пръста. Умереността при всички неща не е непременно добро нещо.
Колкото повече ние като лекари изискваме от пациентите си, толкова повече е вероятно да получим. Старата поговорка „стремя се към луната“ изглежда валидна тук. Може да се окаже по-ефективно от ограничаването на пациентите да правят малки стъпки, което може да прозвучи по-лесно постижимо, но не достатъчно, за да спре реално болестта.
Единственото нещо по-добро от излекуването на диабета е това да не се разболеем от него преди всичко. Знаете за това проучване, което претендира, че показва, че диети, богати на месо, яйца и млечни могат да бъдат толкова вредни за здравето, колкото пушенето, предполага, че за хората под 65-годишна възраст, които ядат много животински протеини, е четири пъти по-вероятно да умрат от рак или диабет. Но ако погледнете реално проучването, ще видите, че това не е вярно. Тези, които ядат много животински протеини, имали не четири пъти по-голям риск да умрат от диабет, те имали 73 пъти по-голям риск от смърт от диабет.
Когато човек се храни все повече и повече с растителна храна, изглежда има постепенен спад в случаите на диабет с до 78% по-ниски стойности сред тези, които се хранят стриктно с растителна диета. Защитата се изгражда постепенно, докато човек преминава от хранене с месо всеки ден към намаляване на количеството месо на дневна база, до само риба, без месо, без яйца и млечни продукти. Един подобен модел се наблюдава за водещата причина за загуба на зрението сред възрастните хора, катаракта. Това предполага, че не става въпрос за всичко или нищо. Всички стъпки, които можем да направим към здравословното хранене, могат да натрупат ползи.
Но защо? Защо общото потребление на месо се свързва с по-висок риск от диабет, особено преработеното месо, най-вече от птиците?
Ами, има цял списък с потенциални заподозрени, обвиняеми в месото. Да, може би са животинските протеини, но може би са животинските мазнини. Може би е холестеролът, може би е желязото, което води до образуване на свободни радикали, които могат да причинят възпаление. Крайните продукти на гликирането са друг проблем. Те насърчават оксидативният стрес и възпалението, а анализите върху храната сочат, че най-високите нива на тези така наречени гликотоксини се намират в месото. Ето и 15-те най-замърсени храни със замърсяване от гликотоксини: пилешко, свинско, свинско, пилешко, пилешко, телешко, пилешко, пилешко телешко, пилешко, пуешко, пилешко, риба, телешко и… МакНъгетс – не знам дали наистина може да наречем това пилешко.
Въпреки че други храни от животински източници също могат да приютяват тези оксидиращи химикали. Сега в това проучване, хранили диабетиците с храни, пълни с гликотоксини: пиле, риба, яйца и техните възпалителни показатели скочили нагоре, като тумор некрозис фактора, C-реактивния протеин. Така при диабета, тези гликотоксини в храната могат да насърчават възпалителните медиатори, което води до увреждане на тъканите. Добрата новина е, че ограничаването на този вид храни може да потисне възпалителните ефекти. Тези гликотоксини могат един вид да са липсващата връзка между повишената консумация на животински мазнини и месо и последващото развитие на диабет тип 2 преди всичко останало. Както при болестта на Алцхаймер, последната болест в нашия ужасяващ списък.
Гликотоксините в храната изглеждат важен рисков фактор също и за болестта на Алцхаймер. Ако измерите нивата на гликотоксините в урината, които протичат през тялото на по-възрастните хора, тези с най-високите нива продължили да страдат от най-голям когнитивен упадък през последвалите девет години, както и от най-голямото свиване на мозъка – нарича се церебрална атрофия, всичко помага да се обясни защо тези, които най-много се хранят с месо, може да имат три пъти по-голям риск от развиване на деменция, в сравнение с дългогодишни вегетарианци. Идеята е, че същата диета, която може да помогне да се предотвратят другите ужасяващи болести – рак, сърдечен удар, артрит, инсулт, високо кръвно налягане, диабет, загуба на зрение, може също да помогне да се предотврати загубата на разсъдъка и Алцхаймер.
Едно заболяване, което не е в списъка, е АЛС, или заболяване на Лу Гериг, което разболява здрави хора на средна възраст, очевидно на случаен принцип и не таи почти никаква надежда за лечение и оцеляване. Въпреки че умствената способност остава непокътната, АЛС парализира хората. Знаете, повечето пациенти умират в рамките на три години, след като вече не могат повече да дишат или преглъщат. Във всеки един момент, 30 000 американци се борят за живота си. Всеки от нас имат 1 до 400 шанс да се разболее през живота си. И изглежда, че е във възход по света. Какво я причинява?
Ами, има един невротоксин, произвеждан от синьо-зелени водорасли в реките, езерата и океаните, който се озовава в морската храна, която в момента е силен претендент за причинителя или поне основен фактор за АЛС и може би и за Алцхаймер и Паркинсон. Изследователи в Маями открили този МАА невротоксин в мозъка на хора от Флорида, които починали от внезапен Алцхаймер и АЛС, значителни нива в проби на 49 от 50 пациенти с Алцхаймер и АЛС. Същото нещо е открито на Северозапад до океана и в мозъците на тези, починали от болест на Паркинсон. Можете също така очевидно да вземете повече от този невротоксини от косата на живи АЛС пациенти, сравнение с контролна група.
Така че дали този невротоксин присъства в морската храна на Флорида? Да, както при сладководни риби и миди – стриди, бас и т.н., така и при морските. И не само във Флорида. Нагоре по Източното крайбрежие, в Средния Запад. Така че това може да обясни случаите на АЛС покрай езерата в Ню Хемпшир, или рибите в Уисконсин, или сините раци от Чесапийк там, където живея, или хората, хранещи се с морска храна във Франция или района на Лейкланд, Финландия, или около Балтийско море, като се формират предимно при риби, миди и стриди. Има общо съгласие, че тези вредни цветове на водораслите се увеличават по целия свят благодарение от части на индустриализираното селско стопанство, което може да увеличи излагането към този невротоксин, което води до вероятен повишен риск от тези ужасни невродегенеративни болести.
Със значителни и нарастващи на брой доказателства, че този невротоксин наистина играе роля в появата и развитието на невродегенеративни болести, най-важният въпрос е „какво влияние упражнява ВМАА?“ Не, не е. Най-важният въпрос е какво да направим, за да намалим контакта с него?
Знаем, че наличието на този невротоксин във водните хранителни вериги може да бъде значителна опасност за човешкото здраве, така че докато това не стане ясно, ще е разумно да намалим риска чрез ограничаване на излагането на ВМАА чрез храненето на хората.
Сега, има невротоксини и в млечната индустрия, също, което може да обясни връзката между консумацията на мляко и Паркинсон. Високите нива на остатъци от органохлорни пестициди се намират в млякото и в мозъка на пациенти с Паркинсон и други замърсители като тетрахидроизохинолин, който всъщност е това, което учените ползват, за да се опитат да предизвикат болестта при примати и който се намира в млечните продукти, особено в сиренето. Така че може би млечната индустрия трябва да направи тези прегледи за токсини в млякото. Успех с това.
Винаги можете просто да не го пиете, но тогава какво ще стане с костите ви? Това е трик на пазара. Ако се вгледате в науката, млякото не изглежда да има защитна функция срещу риска от счупване на бедрото, независимо дали го пиете като възрастен или през юношеските години. Ако не друго, консумацията на мляко се свързва с крайно увеличение на риска от счупвания при мъжете. Това предлага частично обяснение на дългогодишната енигма, че случаите на счупвания на бедрото са най-високи при групи от населението с най-висока консумация на мляко.
Тази енигма активизира един шведски изследователски екип, объркан, защото изследванията отново и отново показвали тенденция за по-висок риск от фрактури наред с по-голяма консумация на мляко. Има един рядък дефект при раждането, наречен галактоземия, при който бебетата се раждат без необходимите ензими за детоксикация на галактозата в млякото, така че накрая се оказват с високи нива на галактоза в кръвта, което причинява загуба на костна маса. Така че може би изследователите заключили, че дори и за нормални хора, които могат да детоксикират това нещо, може би не е толкова добре за костите да получават толкова галактоза по цял ден. А галактозата не само наранява костите. Това е, което учените използват, за да предизвикат преждевременно стареене на лабораторните животни. Дават им малко галактоза, съкращават живота им, оксидативен стрес, възпаление и увреждане на мозъка, точно както галактозата в една до две чаши мляко на ден. Вижте, ние не сме плъхове обаче, но като се имат предвид високите количества на галактозата в млякото, препоръките за увеличаване на приема на мляко за предотвратяване на фрактури може да бъде възможно противоречие. Така че те решили да подложат това на проверка, гледайки към приема на мляко и процента смъртност, както и риска от фрактури, за да проверят теорията.
100 000 мъже и жени, проследени в продължение на до 20 години и жените, пиещи мляко, имали по-висок процент смъртност, повече сърдечно-съдови заболявания, значително повече рак за всяка ежедневна чаша мляко. Три чаши на ден били свързани с почти двойно по-голям риск от смърт. И те имали значително повече фрактури на костите и бедрата, също. Колкото повече мляко, толкова повече фрактури.
Мъжете, пиещи мляко, също имали по-висок процент смъртност, но по някаква причина никога няма да видите това в рекламите за мляко.
Добре, до къде ни води това? Какво е общото? Ако се вгледате в четири от най-големите системи за качество на храната, всички от които са свързани с увеличаване продължителността на живота, по-малко сърдечни заболявания, по-малко рак, всички те споделят четири общи неща. Кои са тези четири неща? Повече плодове, повече зеленчуци, повече пълнозърнести храни, повече ядки и бобови растения. Всички те са изградени върху общата основа на хранене, богато на растителни храни. Докато противоположните навици на хранене – диетата на Запада – по-високи рискове. Така че ние трябва да оптимизираме хранителната среда в подкрепа на пълнозърнестите храни, зеленчуците, плодовете и растителните източници на протеин.
Довеждайки индексите на качеството на храната към логични заключения, диетата, основана най-много на растително хранене, се оказва и най-здравословната диета. Но отново, няма нужда да е всичко или нищо. Сега имаме доказателства, че един обикновен съвет да се увеличи консумацията на растителни храни и да се намали консумацията на животински храни, действително има предимство при оцеляването.
И о, как се нуждаем от това. По отношение на продължителността на живота, САЩ е чак на около 27-мо място от 34 водещи свободния пазар демокрации. Хората в Словения живеят с една година по-дълго от гражданите на Съединените щати. Защо? Повечето смъртни случаи в Съединените щати могат да бъдат предотвратени и са свързани с храненето. Според най-подробния анализ на рисковите фактори, публикуван някога до днешна дата, причина номер едно за смъртните случаи в Съединените щати и номер едно причина за неработоспособност е нашето хранене, оставяйки тютюнопушенето на номер две. Пушенето в днешно време убива само около половин милион американци на година, докато храненето убива стотици хиляди повече.
Нека да завърша с един мисловен експеримент. Представете си един пушач през 50-те години. Средната консумация на цигари на глава от населението е около 4 000 цигари на година. Замислете се за това. Средният американец пушил по половин кутия на ден.
Медиите ви казват да пушите и известните спортисти се съгласяват. Дори Дядо Коледа бил достатъчно загрижен за здравето ви, за да иска да пушите. Искам да кажа, искате да сте във форма, да останете стройни, така че гледайте да пушите и да ядете хот дог, за да сте готини и яжте много захар, за да сте готини и слаби – ще надебелеете по-малко от тази ябълка. Имам предвид, ох, хайде де. [Смях] Въпреки че ябълките наистина загатват ползи и свежест, както гласи една бележка на тютюневата промишленост, което носи много възможности за цигарите, насочени към младежите. Безсрамие!
В допълнение към добрата и стройна форма и успокояването на гърлото, заради ползите за храносмилането, вие пушите. Имам предвид, няма лечебна сила, която да е приписана на Филип Морис, но един грам превенция струва един килограм лекарство. Така че по-добре да сме подсигурени, отколкото да съжаляваме. По-добре да пушим.
Подобно на храненето, пушенето е семейна афера. Боже, мамо, ти наистина си харесваш твоите Марлборо. Дяволски си прав. Само един въпрос, мамо. Можеш ли да си позволиш да не се наслаждаваш – да не пушиш Марлборо? Вашите деца ви даваха цигарите през 50-те години. Дори вашето куче ви даваше цигари.
Дъхнете само в лицето му и ще ви последва навсякъде. В края на краищата, те са толкова пълни… О, няма жена, която да е казала не на Уинчестър. Те са толкова кръгли, толкова изпълнени! [Смях.]
В края на краищата, Джон Уейн е пушел – докато не получил рак на белите дробове и не умрял.
Дори Палео хората са пушели, пушели са и лекарите.
Да – не, вижте, това не означава, че не е имало противоречия в рамките на медицинската професия. Да, някои лекари пушели Кемъл, но други лекари предпочитали Лъки, така че в действителност имало несъгласия. Изтъкнати лекари на високи и безпристрастни медицински постове, призовавали за Филип Морис. Дори специалистите не можели да се споразумеят кои цигари били най-добри за гърлото ви; така че най-добре да се придържаме към науката, нали? И повечето учени пушели тази марка всъщност.
Това не трябва да е ракетна наука, но дори ракетните учени имали своя собствена марка, за човека, който мисли за себе си.
Какво казвало правителството? Пушете Лъки. Имам предвид, кой не би искал да даде почивка на гърлото си. Нито един случай на дразнене на гърлото. Как биха могли носът и гърлото ви да бъдат тежко засегнати, когато цигарите са толкова чисти като водата, която пиете?
Вижте, ако наистина започне да ви дразни гърлото, няма проблеми. Вашият лекар може да ви предпише рецепта за цигари. Това е от журнала на „Американската медицинска асоциация“. В края на краищата „Не пушете“ е съвет, който пациентите трудно могат да преглътнат. Това ми напомня на едно скорошно запитване на лекари, които открили, че причина номер едно лекарите да не препоръчват здравословно хранене днес е тяхното възприятие, че пациентите се страхуват да се лишат от всичките боклуци, с които се хранят. В края на краищата Филип Морис ни напомня да поддържаме пациентите си щастливи. Въвеждането на радикална промяна в навиците би навредило. Вие сте лекар, вие не навредите на пациентите си.
Тютюневата индустрия дала на тези медицински журнали много пари, за да прокарват реклами като тези. Не е проблем това, обаче. Твърденията на Филип Морис идват от напълно достоверни източници. Въз основа на проучвания от признати власти, публикувани във водещи медицински журнали. Дори любезно се предлага да се изпращат безплатни кутии цигари на лекари, така че те да могат само да ги пробват. Така че ще се видим на следващия конгрес на „Американската медицинска асоциация“ в салона за пушачи.
Както казва „Американската медицинска асоциация“ в своя защита? Е, като повечето други медицински журнали, те приели рекламите на цигари. Те все пак трябва да видят аутопсия, както казва официалната редколегия, с поне една лезия с етикет на Марлборо върху нея. Така че когато традиционната медицина казва да се пуши умерено, това може да е от полза за вас, когато „Американската медицинска асоциация“ го казва. Тогава към кого ще се обърнете, ако просто искате фактите? Какви са новите данни, представени от науката? Тя била прекалено уморена за забавление и тогава изпушила цигара Кемъл. [Смях.]
Бейб Рут говори за медицинска наука, основана на доказателства, докато все още можеше да говори, преди да умре от рак на гърлото.
Сега част от тази наука наистина беше разкрита, което доведе до спад от около 11 цигари на ден на човек до около 10, но тези, които се уплашили, винаги можели да изберат цигарата, която взема страха от пушенето или още по-добре, цигарата, която ви дава най-добрата защита за здравето.
Сега, ако по някакво чудо, имаше уеб сайт SmokingFacts.org по онова време, който можеше да достави науката директно, заобикаляйки търговските корупционни институционни филтри, щяхте да знаете за проучвания като това. Едно адвентистко проучване в Калифорния през 1958 г., което показало, че непушачите могат да имат поне 90% по-малко рак на белите дробове. Но това не е първото.
Когато известният хирург Майкъл ДеБейки бил попитан защо неговите проучвания, публикувани през 30-те години, свързващи пушенето с рак на белите дробове, били пренебрегнати, той трябвало да напомни на хората какво е било тогава. Били сме общество на пушачи. Също и по филмите. Медицинските срещи били една голяма мъгла от дим. Като дебатите относно цигарите и рака на белите дробове в Конгреса се провеждали в стаи, пълни с пушек. Това ме кара да се чудя какво сервират на срещите на Комитета по препоръки за храненето и до днес.
Един известен статистик на име Роналд Фишър, се противопоставил на това, което той нарекъл пропаганда, за да убеди хората, че пушенето е опасно.
Той оказал безценен принос към областта, но неговият анализ върху рак на белите дробове и пушенето бил погрешен поради нежеланието да се прегледат всички налични данни. Сега неговата димна завеса се появила, защото той бил платен консултант на тютюневата индустрия, добре, но също и защото самият той бил пушач. Част от неговата съпротива към асоциацията може би се дължала на собствената му слабост към пушенето, което ме кара да се замисля за някои от любимите храни, които могат да имат изследователите на храните днес.
Винаги ми се струва иронично когато изследователи вегетарианци излизат напред и посочват диетата си като потенциален конфликт на интереси, докато нито веднъж в 70 000 статии за месото в медицинската литература не съм виждал изследовател да разкрива своите невегетариански навици, защото е нормално. Също както пушенето било нормално.
Така че обратно към нашия мисловен експеримент. Ако сте пушач през 50-те и знаете, какво ще направите? С достъп до науката вие осъзнавате, че най-добрия възможен набор от доказателства предполага, че вашият навик да пушите не е добър за вас. Така че променяте ли навиците си или чакате? Ако чакате докато лекарят ви каже – между кълбата дим – да спрете да пушите, до тогава може и да сте развили рак. Ако чакате, докато властите официално признаят, което направил ръководителят на Националната здравна служба на САЩ в последвалото десетилетие, може да сте мъртви до тогава.
Отнело 25 години на доклада на ръководителя на Националната здравна служба на САЩ да излезе наяве. Отнело е повече от 7000 проучвания и смъртта на безброй пушачи, преди първият доклад на ръководителя на Националната здравна служба на САЩ против пушенето най-накрая да излезе през 60-те години. Човек би си помислил, че може би след първите 6 000 проучвания те трябва да са дали някаква информация на хората или нещо такова? Мощна индустрия. Човек се чуди колко хора в момента страдат безсмислено от болести, свързани с храненето. Може би трябваше да спрем с пушенето след 700-то проучване като това.
С толкова много заложени пари и лични навици, винаги ще има дисиденти. Но като се има предвид сериозността на заболяванията и общата сума на доказателствата, не трябва да чакаме, за да поставим превантивни мерки на мястото им.
Като пушачи през 50-те, от една страна имате цялото общество, правителството, самите лекари, които ви казват да пушите. А от друга страна, науката – ако имате късмет, ще разберете за проучвания, като това.
Сега бързо напред 55 години по-късно. Има едно ново адвентистко проучване от Калифорния, което предупреждава Америка за рисковете от нещо друго, което може би хората слагат в устата си. И това не е само едно проучване. Според последните прегледи, общата сума на доказателствата предполага, че смъртността от всички причини, взети заедно, много от ужасяващите заболявания: исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдови заболявания, като инсулт, са значително по-малко при онези, които се хранят без месо, като допълнение на по-малко рак и диабет.
Така че вместо човек да следва навиците на Америка за тютюнопушенето от 50-те, представете си вие или някой, който познавате, да следва днешните навици в храненето на Америка. Какво ще направите? С достъп до науката осъзнавате, че най-добрият наличен набор от доказателства предполага, че вашите хранителни навици вероятно не са добри за вас. Ако чакате лекарят ви, докато яде, да ви каже да промените диетата си, може да е твърде късно. Всъщност, дори след доклада на ръководителя на Националната здравна служба на САЩ, медицинската общност продължила да си затваря очите. Американската медицинска асоциация всъщност се въздържа от подкрепа на доклада на ръководителя на Националната здравна служба на САЩ. Не го одобриха. Дали това е станало, защото те току-що били получили 10 милиона долара от тютюневата индустрия? Хмм…
Добре, вижте, знаем защо АМА може би е извличала пари от тютюневата индустрия, но защо отделните лекари не са проговорили? Е, имало е няколко скромни души, изпреварили своето време, както има и сега, изправили се срещу индустрията, която убива милиони, но защо са толкова малко? Може би защото повечето лекари пушели цигари, също както повечето лекари днес приемат храни, които допринасят към нашата епидемия на болести, свързани с храната. Какъв е бил лозунгът на Американската медицинска асоциация тогава? Всичко в умерени количества. Звучи ли ви познато? Обширни научни изследвания доказват, че пушенето в умерени количества е ОК.
Днес хранителната индустрия използва същите тактики на тютюневата индустрия: разпространение на дезинформация, усукване на науката.
Същите учени-наемници, на които им се плаща да омаловажават рисковете от тютюневите изпарения и химикалите, са същите учени, които са наети от Националната асоциация на сладкарите, които да омаловажат рисковете от сладки неща и същите, които се наемат от месната индустрия, за да омаловажат рисковете от месото.
Консумацията на животински храни и преработени храни причинява смъртта на най-малко 14 милиона души по света всяка година. 14 милиона смъртни случаи. 14 милиона души мъртви всяка година. Това не е провал на силата на волята на индивида, казва генералният директор на Световната здравна организация. Това е провал на политическа воля да се изправи пред големия бизнес, който е значителна опозиция. Малко правителства искат да приоритизират здравето над големия бизнес. Както научихме от опита си с тютюневата индустрия, една мощна корпорация може да продаде на хората почти всичко.
Ако има едно нещо, което сме научили от опита си с тютюна, пише един районен съдия, това е как големите печалби могат да са мотиватор, дори на цената на милиони животи и неописуемо страдание.
Може да е отнело 25 години на доклада на ръководителя на националната здравна служба на САЩ да излезе, още повече време отнело на традиционната медицина да се качи на борда, но сега няма повече реклами, които да окуражават хората да вдишват съдържанието до сърцето си. Сега има реклами от Центъра за контрол и превенция, които отвръщат на удара.
По отношение на храната, има месо за защита на здравето или хранителен бекон, или лекарите предписват месо или сода за същото. „Да благодарим на небесата, че Трикс създават навици!“
Сега, също както е имало хора през 30-те, 40-те и 50-те години на чело, опитвайки се да спасяват животи, днес има хора, които превръщат реклами за това какво можете да правите със свински задни части в това какво свинското месо може да направи със задника ви. Кампанията на комитета на лекарите за отговорна медицина „Месото е новият тютюн“. Както д-р Барнард се опита да вметне в една редакционна статия, публикувана в Журнала по етика на Американската медицинска асоциация, растителното хранене може сега да се смята за хранителната равностойност на това да откажем цигарите.
Колко още хора обаче трябва да умрат обаче… [Аплодисменти.] Колко още хора трябва да умрат преди „Центърът за контрол и превенция на заболяванията“ да насърчава хората да не чакат до операцията за отваряне на сърцето, за да започнат да се хранят здравословно. Колко дълго обаче ще отнеме това?
Също както не трябва да чакаме нашите доктори да откажат цигарите, за да ги откажем ние самите, ние не трябва да чакаме нашите доктори да преминат обучение по хранене или да изчистят собствената си диета преди да променим собствените си хранителни навици. Вижте, не са виновни вашите доктори, пише една група видни лекари. Налице е тежък недостиг на образоване за храненето на всички нива на медицинското обучение. Просто никога не са ни го преподавали.
Знаем, че храненето на растителна основа с цели храни е доказано, че спира нашият убиец номер 1, предпазва срещи диабет тип 2 и рак. Е, как това познание е повлияло обучението по медицина? Никак. Въпреки пренебрегването на храненето в медицинското образование, обществеността счита лекарите за надеждни източници, но ако лекарите не знаят за какво говорят, те в действителност ще допринасят за заболявания, свързани с храненето. За да спрат растящия прилив на хронични заболявания, лекарите трябва да станат част от решението. Но ние не трябва да чакаме това да се случи. Пациентите не трябва да са повече толкова търпеливи.
Лекарите не държат вече професионален монопол над информацията за здравето. Има демократизация на познанието и така, докато системата не се промени, ние трябва да поемем отговорност за собственото си здраве и за това на нашето семейство. Не можем повече да чакаме обществото да достигне науката, защото това е въпрос на живот и смърт.
През 2015 г. д-р Ким Уилямс стана президент на Американския колеж по кардиология. Той бил попитан защо следва собствените си съвети за хранене на растителна основа? Той каза, [аплодисменти] – „Аз нямам нищо против да умра“, отговаря д-р Уилямс. „Само не искам това да се случи по моя вина.“
Благодаря. [Продължителни аплодисменти.]
Ако сте пропуснали миналогодишната конференция, имам я на DVD. И годината преди нея и годината преди нея – трябваше да дойдете на Съмърфест – както и 25 други DVD-та. Всички приходи от продажбата на моите книги, DVD-та, и речи отиват за благотворителност. Като говорим за това, отбележете си на календарите. 8-ми декември тази година, излиза нова книга: Как да не умрем. [Аплодисменти.]
8-ми декември. Много се вълнувам за това. Не само компилация от работата ми, но цялата наука и хиляди цитати, но също и практическо ръководство. Минавам през моя списък на дневна дажба на всички неща, които се опитвам да включвам в собствената си диета: колко зеленолистни да ядем, колко бобови, колко физически упражнения да правим, колко да спим. Работя върху нея повече от година. Нямам търпение всички да я прочетат.
А междувременно, цялата ми работа е на разположение безплатно в NutritionFacts.org.
Благодаря отново. [Жена идва на подиума, за да говори.]
Толкова сме радостни, че д-р Грегър е с нас днес. Не мисля, че има друг на планетата, който може да направи това, което вие правите. Благодаря ви много. И за нас е чест да сте с нас всяка година. Много ви благодаря! [Аплодисменти.] Ще се видим на LCC.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/food-as-medicine
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев