Кой финансира повечето проучвания, които показват, че лекарствата са безопасни и ефективни? Самите фармацевтични компании. Очевидно абсурдно е да разчитат на инвеститорски компании за безпристрастно оценяване на собствените им продукти. Един резултат от влиянията в медицинската литература е, че лекарите се научават да практикуват една медицина с интензивен прием на лекарства. Дори когато промените в начина на живота ще са по-ефикасни, лекарите и техните пациенти често вярват, че за всяка болежка има лекарство.
Станало е толкова зле, че лекарите не могат повече да разчитат на медицинската литература за валидна и надеждна информация. Уау, това е голямо обвинение. Кой казва? Казва дългогодишният редактор на един от най-престижните медицински журнали в света.
За да се подпомогне излагането на тези конфликти на интереси, които подкупват медицинската професия, „Законът за разкриване на даренията на фармацевтичните компании“ беше представен в Конгреса и висеше там година след година, докато не беше успешно интегриран в „Закона за достъпното здравеопазване“. И сега има една база данни, отразяваща кои лекари получават изпраните милиарди долари, което позволява на пациентите да вземат по-добри информирани решения, когато избират своите лекари и начина си на лечение. Описах как бихте могли да потърсите своя собствен лекар.
Версията от 2008 г., която приеха медицинските групи, не изискваше публично оповестяване, освен ако лекарите не получат $500 от дарения. Но версията от 2009 г. стана още по-стриктна, изисквайки оповестяване, дори ако човек е взел $100 в джоба си, което води до това групи като „Американската академия на семейните лекари“, да започнат да стават малко нервни. Но окончателната формулировка в Обамакеър изисква оповестяване дори на $10 порция храна, като резултат страните по света гледат на САЩ като пример за лидерство в областта на здравната етика – това не се вижда всеки ден.
Сега, след като имаме този огромен публичен регистър, можем сега наистина да видим колко честни са били лекарите. Финансовите разкрития от авторите на ръководствата на „Американския колеж по кардиология“ и „Американската сърдечно-съдова асоциация“ бяха в съответствие с обществените разкрития на стотици хиляди долари, които те получили от Биг Фарма, благодарение на новия закон. И нека просто кажем, че общото споразумение между автора и фармацевтичните компании за разкритията липсва.
На национално ниво лекарите жени получавали хиляди пъти по-малко пари средно всяка година от фармацевтични компании, въпреки че не е ясно дали това е защото жените са етични или индустрията е сексистска.
Ами конфликтите на интереси в интернет? Има съобщения за медицински уеб сайтове, основани на доказателства, които позволяват лекарите да отговарят на клинични въпроси до леглото ви. Например, лекари, пряко грижещи се за пациенти, все повече преглеждат препоръките за лечение на тези уеб сайтове, за да вземат клинични решения в реално време. Вие сте с пациента; можете просто да отворите телефона си и да проверите. Така че е важно, че няма никакви финансови конфликти на интереси при тези, които пишат тези препоръки в интернет. Така че те прегледали един такъв уеб сайт, наречен UpToDate, който изглежда поставя най-пълните диагнози. И така, намерили ли са някакъв конфликт на интереси? О, да, при всеки един случай, който разгледали.
ОК, но какво правим с тази информация? Да речем, че видите статия, която твърди, че консумацията на захарни бонбони не е свързана с рискове за здравето и разкрият, че проучването е подкрепено от „Националната асоциация на сладкарите“, които пускали реклами, казвайки неща като това да сложим бонбони в училищния обяд, защото е полезен за децата. Проблемът с финансовите конфликти на интереси е, че просто не знаем на какво да вярваме.
Така че може би това занимание с разкритията разваля целия дебат. Може би, както бившият главен редактор на медицинския журнал на Нова Англия казва, фокусът не трябва да бъде само върху разкритията, а вместо това върху премахването на търговските конфликти. Това е като реформа на финансовите кампании, където въпросът се води повече от публичното оповестяване, отколкото от получаването на пари от политиката.
Д-р Касирер пише, че голямото внимание, насочено към липсата на разкрития на конфликти на интереси, е погрешно и повече внимание трябва да има върху самите финансови конфликти. След като д-р Касирер ефективно напусна медицинския журнал на Нова Англия, объркана от посоката, по която се движи, поема д-р Ейнджъл. Първият главен редактор жена в 100-годишната история на журнала. Тя останала около година. Медицинските журнали „постоянно сочат „потенциални“ конфликти на интереси“, пише тя, „сякаш са нещо различно от реалността и за тяхното разкриване и „управление“, а не за тяхната забрана. Накратко, изглежда има желание да се премахне миризмата на корупция, като парите се запазят. Разрушаването на зависимостта на медицинската професия от фармацевтичната индустрия ще изисква повече от само назначаването на комисии. Ще изисква рязко отклонение от един изключително доходоносен модел на поведение.“

Източник: http://nutritionfacts.org/video/eliminating-conflicts-of-interest-in-medical-research
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев