Страндартната медицина отдавна има здравословно скептично отношение към хранителните добавки, което продължава до ден-днешен. Достатъчно с това. Но този коментар в архивите на „Вътрешни болести“ твърди, че може би сме прекалили, както се вижда от нашето безкритично приемане на предполагаемата токсичност, изненадващо ядосания и презрителен тон в медицинските текстове, с думи като невнимателни, безполезни, незащитими, прахоснически и коварни, както и игнориране на доказателствата за възможни ползи.
За да се илюстрира безкритичното приемане на лошите новини за добавките, се обсъжда добре познатата идея, че високите дози на витамин C могат да причинят камъни в бъбреците. Но само защото нещо е добре познато в медицината, не означава, че непременно е истина. Не могли да намерят дори един-единствен докладван случай. Знаем, че витамин C се превръща в оксалат в тялото, а ако нивата на оксалати в урината станат прекалено високи, могат да се формират камъни, но дори и при 4 000 мг. витамин C на ден, това се равнява на няколко литра портокалов сок, пикочните оксалати може да се станат много високи, но може да има редки случаи на хора, които имат по-голяма способност за преобразуването на оксалати и по този начин въпросът за теоретичен риск за камъни в бъбреците при висока доза на добавки с витамин C бил повдигнат в писмо, отпечатано в един медицински журнал през 1973 г.
Добре, но когато се говори за това в медицинската литература, изкарват го да звучи сякаш е официално оповестено. Ето една препратка към 7 цитати, които уж предполагат връзка между прекомерния прием на витамин C и образуването на оксалатни камъни в бъбреците. Нека погледнем цитираните източници. Ето го писмото относно теоретичния риск – правдоподобно, но този друг цитат няма нищо общо нито с витамин C, нито с камъни в бъбреците и другите пет цитата са само препратки към книги, което понякога може да е добре, ако самите книги цитират първични източници, но вместо това там има някаква кръговратна логика, където книгите само цитират други книги, които цитират пак този теоретичен риск от писмото. Така че изглежда така сякаш има много доказателства, но всички те само изразяват това мнение без никакви нови данни.
По това време имало всъщност проучвания, които проследили групи хора, приемащи витамин C като добавка и не намерили никакъв повишен риск от камъни в бъбреците при мъжете, после по-късно при жените… същото нещо. Така че можете да разберете неудовлетвореността на този автор, че добавките с витамин C изглеждат несправедливо набеждавани.
Иронията е, че сега вече знаем, добавките с витамин C наистина изглежда повишават риска от камъни в бъбреците. Тази група мъже била проследявана по-нататък и мъжете, приемали витамин C като добавка, наистина накрая се оказали с по-висок риск, което сега е потвърдено с още едно второ проучване, макар и също само с мъже. Не знаем дали жените имат подобен риск, макар че сега също е имало и докладван случай за дете, което също се е сблъскало с проблема.
Какво означава удвояване на риска точно в този контекст? Това означава, че тези, които приемат около хиляда милиграма витамин C на ден, може да имат шанс 1 на 300 за камъни в бъбреците всяка година, вместо шанс 1 на 600, което не е незначителен риск, 1 на 300. Камъните в бъбреците могат да са наистина болезнени, така че те заключават, че след като няма никакви ползи и съществува някакъв риск, по-добре да стоим настрана.
Но има ползи. Ако започнете да взимате витамин C когато хванете настинка, това няма да помогне, а редовно приемащите добавки не изглежда да се разболяват по-рядко, но когато се разболеят, не се разболяват сериозно и се подобряват с около 10% по-бързо и тези, които се намират под изключителен физически стрес, могат да намалят риска си от настинки на половина. Така че наистина зависи индивидуално от всеки човек да балансира потенциалните ползи за често срещаните настинки с потенциалния риск от камъни в бъбреците.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/do-vitamin-c-supplements-prevent-colds-but-cause-kidney-stones
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев