Консумацията на чай може да намали риска от развитие на рак на устната кухина. Не само консумацията на чай може да стимулира антиоксидантната сила на кръвта ни, само минути след прием и да намали количеството на свободни радикали, които увреждат ДНК-то през нашите системи след време, но той също може и да увеличи антиоксидантната сила на слюнката ни и да намали увреждането на ДНК в рамките на клетките на вътрешните бузи при пушачите, макар и не до такава степен, както би направило спирането на пушенето като цяло.
Така че би ли помогнало това на предраковите лезии в устата да не се превърнат в ракови лезии? Повече от 100 000 хора развиват рак на устната кухина всяка година по света, като шансът им да оцелеят след 5 години е по-малък от залога при хвърляне на монета. Ракът на устата често възниква от предракови лезии в устата, за които има няколко процента шанс всяка година да се превърнат в ракови, така че каква по-хубава възможност от тази да проверим дали зеленият чай помага.
Петдесет и девет пациенти с предракови лезии в устата били разделени на случаен принцип на група на чая, при която им били давани капсули с екстракт от чай на прах, както и лезиите се намазвали със зелен чай на прах, и контролна група, която общо взето получавала захарни хапчета и не се мазала с нищо. За 6 месеца лезиите при 11 от 29 пациенти в групата с чая се свили, в сравнение само с 3-ма от 30 пациенти от плацебо групата. Резултатите сочат, че лечението с чай може да подобри клиничните прояви на оралните лезии.
Най-важният въпрос обаче е: „Попречил ли им е да се превърнат в ракови лезии?“ Тъй като изследването продължило само няколко месеца, не станало ясно, но когато взели няколко клетки от лезиите, се наблюдавал значителен спад на клетките, увредени от ДНК в рамките на 3 месеца при групата, която била лекувана, което предполага, че нещата вървели в правилната посока. В идеалния случай обаче ще трябва да се проведе по-дълго проучване, за да видим дали накрая те имали по-малко рак и докато сме на тази вълна, какво ще кажете за проучване, при което просто се поглъща чая, тъй като повечето хора не се мажат с чай в устата. Не сме имали такова проучване обаче докато… то не се проведе.
Същите изключителни клинични резултати с някои предракови лезии, които се смалили, а проучването продължило достатъчно дълго, за да се види дали по-малко хора реално се разболели от рак, но имало точно толкова новообразуван рак при групата с чай, колкото и при плацебо групата. Така че по-голям процент на реакциите – имам предвид, че лезиите изглеждали по-добре, но без подобрение при измъкването от рака, какъвто е целият смисъл на проучването.
Тези проучвания били извършени предимно върху пушачи или бивши пушачи. А какво да кажем за рак на белите дробове? Изследвания върху населението предполагат, че чаят може да има защитна роля, но нека подложим това на проверка. Седемнадесет пациенти с напреднал стадий на рак на белите дробове приемали еквивалента на около 30 чаши зелен чай на ден, но не се наблюдавали никакви обективни реакции. Друго проучване с 49 пациенти с рак – 21 с рак на белите дробове – приемали количество, равно на между 4 и 25 чаши зелен чай на ден и отново не били открити никакви ползи. Единствената полза, която зеленият чай може да предложи на пациенти, болни от рак на белите дробове, е да помогне за облекчаване на изгарянията от лечението с радиация, когато се прилага върху кожата, защото компресите от зелен чай могат да скъсят продължителността на изгарянията.
Защитните ефекти на зеления чай, приложен локално, също се наблюдават при предракови цервикални лезии, където два пъти на ден директното приложение на мазило със зелен чай показало благоприятна реакция при почти три четвърти от пациентите, в сравнение само с 10% реакция при нелекуваната контролна група, което е в съответствие с противораковите ефекти на съединенията на зеления чай върху цервикалните ракови клетки в съд на Петри, но когато на жените им дали хапчета с екстракт от зелен чай, хапчетата изглежда не помогнали.
Говорил съм за потенциалните ползи от листа зелен чай за рак на кожата – има ли някакъв друг рак, с който зеленият чай всъщност се намира в пряк контакт? Да, рак на дебелото черво, който расте от вътрешната повърхност на дебелото черво, която е в контакт с храната и течностите. В дебелото черво съединенията на чая ферментират заради нашите добри чревни бактерии и се превръщат в съединения като 3,4DHPA, които изглежда затриват раковите клетки на дебелото черво, докато оставят нормалните клетки относително непокътнати ин-витро.
Така че 136 пациенти с история на полипи били разделени на случаен принцип, за да получат хапчета с екстракт от зелен чай или не. Сега това било едно проучване в Япония, така че всички вече пиели зелен чай. Така че действително сравнявали тези, които пиели 3 чаши с тези, които пиели 4 чаши на ден, но година по-късно, при направена колоноскопия, в групата с допълнително количество зелен чай само половината имали повторна поява на полипи, а полипите, които наистина израснали, били с 25% по-малки. Това е доста вълнуващо! Защо не е направено по-голямо проследяващо проучване от тогава? Може би поради трудността при набиране на средства за финансиране на проучването, защото зеленият чай е евтина напитка, не фармацевтичен продукт.
Но добрата новина е, че благодарение на голяма благотворителна организация за рака в Германия, изследователи в момента набират хора за най-голямото проучване върху зеления чай и рака до ден-днешен, в което повече от 2 000 пациенти ще бъдат разделени на групи на случаен принцип. Очаквам с нетърпение да представя резултатите, когато излязат.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/can-green-tea-help-treat-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев