Консумацията на чай се свързва с намален риск от сърдечно-съдово заболяване, инсулт и преждевременна смърт като цяло, с всяка една допълнителна чаша зелен чай на ден, свързана с 4% по-малък риск от смърт. И така, може би пиенето на няколко чаши чай на ден може да задържи надалеч както лекаря, така и гробаря. Но какво да кажем за рака?
Има все повече доказателства от лабораториите, населението и интервенционалните проучвания с участие на хора, че чаят може да оказва ползотворно влияние върху предотвратяване на болестта и също, че може действително да забави развитието на рака. Нека разгледаме някои от тези доказателства.
Не само, че тези, които пият много чай, изглежда живеят с години повече отколкото тези, които пият по-малко, пиенето на много чай може да забави развитието на рака. Сега, това са количества чай в японски чаши, които съдържат само половин чаша, така че най-високата категория тук е по-голяма или равна на 5 пълни чаши чай, не 10. Жените, които наистина са се разболели от рак, изглежда го получили 7 години по-късно, ако пиели много чай, в сравнение с тези, които консумирали по-малко, докато при мъжете имало 3 години забавяне, като разликата между мъже и жени се дължала вероятно на тютюнопушенето.
Зеленият чай може да взаимодейства с всеки един от етапите на формиране на рака, началото на първата ракова клетка, превръщането в тумор и последвалото развитие и разпространение. Ракът често започва, когато един свободен радикал окислява нашето ДНК, което причинява мутации, но с пиенето на зелен чай в рамките на 40 минути след това можете да получите един хубав скок в антиоксидантната сила на кръвта си. Това увеличение от своя страна може да понижи окислителното увреждане на ДНК-то и по този начин да намали риска от рак.
Освен това, по отношение на геннозащитните ефекти – защитата на нашите гени – преди индукцията на окисляването, увреждането на ДНК-то било по-ниско след пиенето на зелен чай, което предполага, че той може и да ускори възстановяването на ДНК-то, но не знаехме това със сигурност… до сега.
Има един ензим на възстановяването на ДНК в организма ни, наречен OGG1 и в рамките на един час след пиене на една-единствена чаша зелен чай ние можем да ускорим активността му, макар че една седмица след пиене на чай можем да я ускорим дори още повече, така че редовният прием на зелен чай може да има допълнителни ползи за превенцията и/или възстановяването на увреждането на ДНК-то.
Чаят има толкова големи ДНК защитни свойства, че може да бъде използван за съхранение на сперма, за пресни проби докато не бъде правилно съхраняван в хладилник; и така, противовъзпалително, той може да се използва за контрол над болката като вода за уста, след операция по премахване на мъдрец. А по отношение на контролирането на растежа на рака, в определени количества зелен чай, които ще си проправят път към органите на човек след изпиване на 6 чаши чай, той може да накара раковите клетки да извършат самоубийство, апоптоза, програмирана смърт на клетките докато напускат нормалните клетки.
Има много средства на химиотерапията, които могат да убият рака с груба сила, но те могат да направят също и нормалните клетки уязвими. Така че зеленият чай изглежда може да бъде идеалното средство за превенция на рака: много малко или никакви странични ефекти, ефикасен за множество видове рак в постижими количествени нива; може да се приема през устата.
Имаме представа как работи, чрез спиране на растежа на раковите клетки, карайки ги да се самоубият. Евтин е и има история на безопасна приемлива употреба. Но всичко това било основано на ин-витро изследвания в епруветка. Това трябва да бъде оценено и при проучвания върху хора – да дадем на хората с рак зелен чай и да видим дали помага. Което ще проучим в следващото видео…

Източник: http://nutritionfacts.org/video/can-green-tea-help-prevent-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев