През последните няколко десетилетия са се появили все повече доказателства, които са в подкрепа на важния принос от хранителните крайни продукти на гликирането, AGEs, също познати и като гликотоксини, за повишения оксидативен стрес и възпаление, процеси, които играят важна роля в причиняването на хронични заболявания, включително и потенциално развитие на синдром на поликистозните яйчници. Жените с PCOS са склонни да имат почти два пъти повече циркулиращи AGE нива в кръвта си.
Синдромът на поликистозните яйчници може би е най-често срещаната хормонална аномалия сред младите жени в САЩ, честа причина за безплодие, менструална дисфункция и излишно окосмяване по лицето и тялото. Сега затлъстяването е също по-често срещано при жените с PCOS, и така, тъй като най-високите нива на AGE са открити в готвени на скара, на грил, пържени и печени храни от предимно животински произход, възможно ли е тази причинно-следствена верига да започва с лош начин на хранене – като например много пържено пиле – което води до затлъстяване, което от своя страна води до синдром на поликистозните яйчници? Така че това, което ядем, може би е само непряко свързано с PCOS чрез увеличаване на теглото. Ммм, не, защото същата връзка между високите нива на AGE и синдрома на поликистозните яйчници е открита също и при слабите жени.
Тъй като хроничното възпаление и повишеният оксидантен стрес са замесени в процеса на заболяване от синдром на поликистозните яйчници, ролята на AGEs като насърчаващи възпаляването и оксидантния стрес може би е свързана с метаболитните и репродуктивни аномалии на синдрома. И по-нататък, натрупването на AGE вътре в самите поликистозни яйчници предполага потенциална роля на AGEs, които допринасят към самия процес на болестта, отвъд само последствията от нея.
RAGE е силно изразен в тъканите на яйчниците; с други думи, рецепторът – това е буквата R в RAGE – рецепторът в тялото за тези крайни продукти на гликирането е концентриран по някаква причина в яйчниците, така че яйчниците могат да бъдат особено чувствителни към тяхното влияние. Така че AGE може наистина да допринасят към причинителя на синдром на поликистозни яйчници и безплодие. Така че трябва ли просто да намалим месото, сиренето и яйцата? Или винаги можем да минем с лекарства, блокиращи усвояването на AGE.
Знаем, че AGE са замесени в развитието на много хронични заболявания. По-специално, тези AGEs, които произхождат от храната, играят важна роля; храненето е основен източник на тези възпалителни крайни продукти на гликирането. Наистина намаляването на тези хранителни гликотоксини намалява възпалителната реакция, но задушеното пиле просто не е толкова вкусно като пърженото. Така че затова можете да си вземете KFC и също да си го изядете; просто приемайте това лекарство всеки път, когато го ядете, за да намалите усвояването на тези токсини. И това работи; всъщност намалява нивата на AGE в кръвта. Това лекарство, приемано през устата, AST-120, е само подготовка на активен въглен. Същото, което се дава при злоупотреба със свръхдоза и когато хората са натровени. Сигурен съм, че ако вземете малко сироп от ипекак с вашето KFC, нивата ви също се понижат. Знаете, че има и друг начин, по който можете да намалите усвояването чрез намаляване на приема на първо място.
Просто, безопасно, осъществимо. Първото нещо, което трябва да направите, е да спрете да пушите. Гликотоксините в цигарения дим може да допринесат към увеличаване на случаите на сърдечни заболявания и рак сред пушачите. Тогава можете да намалите приема на храни, богати на AGE, докато увеличавате приема на храни, които могат да помогнат за премахване на AGE от организма, като кафяв ориз и гъби. И можем да ядем храни, богати на антиоксиданти, като горски плодове, билки и подправки.
Приемът на AGE с храната може да се намали дори само чрез промяна на начина на готвене от готвене с висока температура, метод за сухо готвене към по-слаб огън и повече течност. С други думи, да стоим далеч от печене на скара, обгаряне, пържене и да прилагаме повече задушаване, готвене на пара и варене. Но това, което ядем, може да бъде по-важно от това как готвим. Например, вареното пиле има по-малко от половината гликотоксини от печеното пиле, но дори пържените картофи имат по-малко от вареното месо.
Също можем да ядем храната си сурова, което обаче не важи за бахура (деликатес от месо и кръв), но можем да изберем сурови ядки и тахани, които могат да имат 30 пъти по-малко гликотоксини от печените. И можем да стоим далече от преработени храни с високо съдържание на AGE, като издути, нарязани или на люспи зърнени закуски.
Защо има значение? Защото проучване след проучване, всички доказват, че промяната към диета с ниско съдържание на AGE може да намали възпалението в тялото на човек. Дори само една порция храна, богата на AGE, може дълбоко да увреди артериалните ни функции само два часа след консумация. Пържени или печени пилешки гърди и зеленчуци, сравнени със задушени на пара или варени пилешки гърди и зеленчуци. Същите съставки, само различни методи на готвене. Сега ще забележите, че дори сготвеното на пара или свареното пилешко месо все пак нарушава артериалната функция, така че вие сигурност бихте избрали да се храните по-здравословно, но значително по-добре от пърженето или печенето на скара.
По ирония на съдбата, количеството AGE, използвано по време на голяма AGE интервенция – такова количество AGE от типа сериозно-нарушаване-на-артериалната функция – е подобно на средно статистическия дневен прием от общото население, стандартната американска диета. Ето защо можете да намалите възпалението при хората, като ги подложите на диета с нисък прием на AGE, но увеличението на възпалението било по-малко забележимо когато хората преминали от обичайното си хранене към диета, богата на AGE, защото те вече са приемали храна, богата на AGE, толкова много от тези гликотоксини в тяхната обичайна диета.
Имаме ли доказателства, че намаляването на приема на AGE всъщност помага на поликистозните яйчници? Да. В рамките само на два месеца, обичайно хранене, преминаване към диета, богата на AGE, към диета, бедна на AGE и ще забележите паралелни промени в чувствителността към инсулин, оксидативен стрес, хормонален статус, с прибирането вкъщи тези, страдащи от синдром на поликистозните яйчници, биха могли да опитат диета, бедна на AGE, което в това проучване означавало ограничаване на месото до веднъж в седмицата, като то е само варено, поширано, задушено или сготвено на пара и премахване на храните от типа fast-food и газираните напитки. Ами ако вместо задушено пилешко месо, спрем да ядем изобщо месо?
Вместо да измерваме нивата в кръвта, които могат да варират с всяко хранене, както ако току-що сте яли някакви печени ядки или нещо такова, можем да измерим вместо това нивата на гликотоксините, събирани в тялото с течение на времето, с една модерна джаджа, която измерва количеството светлина, което отдава кожата ви, защото AGE са флуоресцентни. И така, не е никаква изненада, че това се оказва силен предшественик на обща смъртност, така че колкото по-ниски са нивата, по-добре. И този фактор, който е постоянно свързван с намалена флуоресцентност на кожата, намалено количество AGE, излизащо от тялото ви, е вегетарианската диета, което предполага, че храненето с повече растителна храна може да намали излагането на тези предварително формирани AGE в храната, потенциално да намали съдържанието на AGE в тъканите, както и риска от хронични заболявания.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/best-foods-for-polycystic-ovary-syndrome-pcos
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев