Пет проучвания са били проведени относно оцеляване от рак на гърдата и соеви храни, включвайки повече от 10 000 пациенти с рак на гърдата, и тези, които се хранят с ПОВЕЧЕ соя, живеят по-дълго и имат по-малък риск от това ракът да се завърне. Но какво да кажем за жени, които носят гените на рак на гърдата? По-малко от 10% от случаите на рак на гърдата се предават в семейството, но когато това е така, това са по-скоро мутации на един от гените, потискащи тумора, BRCA1 или BRCA2, които защитават целостта на нашите гени. Те участват във възстановяването на ДНК-то и така, ако един от тях е повреден, има мутации, могат да се появят хромозомни аномалии, които да създадат благоприятна среда за рака.
Тази идея, че сме имали гени, потискащи тумора, датира от известно проучване през 60-те години, което установява, че ако смесите една нормална клетка с една ракова клетка, раковата клетка не превръща нормалната клетка в злокачествена, по-скоро нормалната клетка потиска раковата клетка. Гените, потискащи туморите, обикновено се разделят на два вида. Има гени-пазачи, които пазят раковите клетки, и гени-уредници, които предпазват клетките от превръщането им в ракови преди всичко. А BRCA гените изглежда правят и двете – ето защо тяхната функция е толкова важна.
До скоро препоръките за храненето при тези мутации бяха фокусирани върху намаляването на вредата за ДНК-то, причинена от свободните радикали, чрез хранене с много богати на антиоксиданти храни, плодове и зеленчуци. Ако вашият капацитет на възстановяването на ДНК е нисък, ще искате да сте изключително внимателни да не увредите вашето ДНК преди всичко. Ами ако можем също така да подобрим функцията на BRCA?
В моето видео по темата, последното, което подготвих, ви показах как ин-витро соеви фитоестрогени могат да подкрепят защитата на BRCA, потисната от рака на гърдата, като повишат работата на BRCA с цели 1000% в рамките на 48 часа. Но дали това се пренася от съд на Петри също и при хората? Очевидно да.
Приемът на соя се свързва само с 27% намаляване на риска от рак при хората с нормални BRCA гени, но намаляване на риска със 73% при носители на генни мутации на BRCA. Така че здравословното хранене може да бъде особено важно при тези с висок генетичен риск. Консумацията на месо например се свързва с два пъти по-голям риск при тези с BRCA мутации, 97% повишен риск вместо само 41% повишен риск от рак на гърдата при хората с нормани BRCA гени.
Така че същите съвети за хранене, но просто по-важни, когато има наличие на по-голям риск.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/should-women-at-high-risk-for-breast-cancer-avoid-soy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев