Четири неща, които можем да направим, за да намалим риска от развитие на болест на Паркинсон, са физически упражнения, избягване на млечни продукти, пестициди и избягване на удар в главата (което означава да си слагате колана в колата, каска при каране на колело) и, ако четете статии в списания, написани от учени с прекалено много свободно време – внимавайте да не бъдете нападнати от извънземни, водеща причина за травматично увреждане на мозъка в комиксите.
Какво да кажем за избягването на пестициди и други индустриални замърсители? Едно скорошно проучване с аутопсия открива по-високи нива в мозъка на жертвите на Паркинсон на PCBs (полихлорирани бифенили), открити в продукта Ароколор на компанията Монсанто, които били забранени през 1979 г., но все още замърсяват света. И колкото повече полихлорирани бифенили има в мозъка, толкова по-лошо е мозъчното увреждане. Най-лошите три полихлорирани бифенили изглежда са номера 138, 153 и 180 – като нивата на всички тях са значително по-ниски в телата на тези, хранещи се на диета на растителна основа.
Така че „Дали веганската диета намалява риска от болест на Паркинсон?“ Добър въпрос. Ами, знаем, че всяко едно проспективно проучване върху млечните продукти или млякото и болестта на Паркинсон в крайна сметка откривали повишен риск. Може би „млечните продукти в Съединените щати са замърсени с невротоксични химикали“. Има значителни доказателства, които предполагат, че „излагането на пестициди може да увеличи риска от болест на Паркинсон“ и аутопсиите открили по-високи нива на замърсители и пестициди в мозъка на пациенти с болест на Паркинсон, а някои от тези токсини присъстват в ниски нива в млечните продукти.
Те говорят за токсини като тетрахидроизохинолин, вещество, свързано с Паркинсон, открито предимно в сиренето. Въпреки че количеството на този невротоксин – дори и в сиренето – не е много голямо, опасенията са, че химикалът може да се натрупа в мозъка в продължение на дълги периоди на консумация.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/preventing-parkinsons-disease-with-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев