Соевите храни са станали обект на спорове през последните години, дори и сред здравните специалисти, изострени от дезинформацията, намираща се в Интернет. Основна сред заблудите е тази, че соевите храни предизвикват рак на гърдата, защото те съдържат един вид фитоестрогенни съединения, наречени изофлавони.
Тъй като естрогените могат да стимулират растежа на рак на гърдата, естествено е да приемем, че фитоестрогените го могат също, но хората не осъзнават, че има два вида естрогенни рецептори в тялото, алфа и бета. И за разлика от действителния естроген, соевите фитоестрогени се свързват преференциално помежду си и активират естрогенния рецептор бета. Тази разлика е важна, защото двата вида рецептори имат различно разпределение на тъканите и често функционират по различен начин, а понякога и по противоположни начини. И това изглежда е случаят при гърдите, където активирането на бета има антиестрогенен ефект, който инхибира предизвикващия растеж ефект на реалния естроген, нещо, което знаем от повече от 10 години. Няма никакви извинения повече.
Въздействието на естрадиола, главният човешки естроген, върху клетките на гърдите е напълно противоположно на това на соевите естрогени, които имат антипролиферативен ефект върху раковите клетки на гърдата, дори и прри такива ниски концентрации, които могат да се получат в кръвта, като приемаме само няколко порции соя, което има смисъл, като се има предвид, че след изяждане на една чаша соя, нивата в кръвта ни причиняват значително активиране на бета рецептора.
Така че от къде е дошла тази остаряла представа, че соята може да увеличи риска от рак на гърдата? Притеснението било основано най-вече на едно проучване, което показва, че основният соев фитоестроген генистеин стимулира растежа на тумори в млечните жлези при един вид мишки, но се оказва, че ние не сме всъщност мишки. Ние преработваме соевите изофлавони много по-различно от гризачите. Същата тази соя води до 20 до 150 пъти по-високи нива в кръвта на гризачите. Въпросната мишка с рак на гърдата имала 58 пъти по-високи нива, така че ако сте се хранили с 58 чаши соеви зърна на ден, може да получите също някаква значителна активация на алфа, но за щастие ние не сме безкосмени атимични мишки с премахнати яйчници и нямаме навика да приемаме по 58 чаши соеви зърна на ден.
С помощта само на няколко порции соя на ден с излишък от активиране на бета, бихме приели, че соята активно би помогнала за предотвратяването на рака на гърдата. И наистина приемът на соя през детството, юношеството и зрелия живот били свързани всеки по отделно с понижен риск от рак на гърдата. Тези жени, които най-много се хранели със соя в юношеството си, изглежда израстват с по-малко от половината риск.
Това може да помогне да се обясни защо заболеваемостта от рак на гърдата е толкова по-висока тук отколкото в Азия и все пак, когато азиатци пристигнат в САЩ и започнат да се хранят и да живеят като американците, техният риск скача право нагоре. Например жените в Кънектикът – на първите места в класацията на риска от рак на гърдата – на 50 години имат около 10 пъти повече рак на гърдата отколкото жените на 50, живеещи в Япония. Но не е само генетиката, тъй като когато те се преместят тук, нивата на заболеваемост от рак на гърдата се покачват поколение след поколение, докато те се сливат с културата ни.
Дали антиестрогенните ефекти на соевите храни са достатъчни, за да можем реално да променим хода на заболяването? Не знаехме докато не беше публикувано първото проучване на хора относно приема на соева храна и оцеляване от рак на гърдата през 2009 г. в журнала на Американската медицинска асоциация, което предполага, че сред жените с рак на гърдата, консумацията на соеви храни в голяма степен се свързва с понижен риск от смърт и повторна поява на рака на гърдата. Последвало друго проучване и после още едно, всички с подобни открития.
Това било досатъчно за Американското онкологично общество, което събрало широк спектър от специалисти по рака, за да предложат насоки за храненето за хора, оцелели след рака, заключват, че ако не друго, соевите храни могат да са от полза. И от тогава две допълнителни проучвания били публикувани, общо 5, всички те сочат в същата посока, 5 от 5, проследявайки повече от 10 000 пациенти с рак на гърдата.
При обединяването на всички резултати се оказва, че приемът на соеви храни след диагноза рак на гърдата е свързан с намалена смъртност – което означава по-дълга продължителност на живота и намаляване на повторна поява, така че по-малко е вероятно ракът да се върне. Всеки, който твърди противното, не е отварял медицински журнал от седем години.
И тази подобрена преживяемост е както за жените с естрогенен рецептор негативни тумори, така и за естрогенен рецептор позитивни тумори, както за млади жени, така и за по-възрастни жени. Давайте едамамето.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/is-soy-healthy-for-breast-cancer-survivors
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев