Солта се счита за вероятна причина за рак на стомаха, един от водещите ракови убийци в света. Ако прогнозата, за 8% увеличение на риска за всеки допълнителен грам сол на ден, е вярна, тогава в държава като Обединеното кралство, почти 1 700 случаи на рак на стомаха се появяват всяка година само заради прекомерния прием на сол, а в страна като САЩ случаите биха били хиляди пъти повече всяка година.
Рискът от рак на стомаха, свързан с приема на сол, изглежда равнозначен на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, но може да бъде само на половина толкова лош колкото употребата на опиуми или увеличената обща консумация на месо, въз основа на това проучване на повече от половин милион души, което може да обясни защо хората, хранещи се без месо, изглежда имат почти две трети по-малък риск.
Знаем, че приемът на сол с храната е пряко свързан с риска от рак на стомаха и колкото по-голям е приемът, толкова по-висок е рискът, но този мета анализ продължава, обръщайки внимание на определени храни, богати на сол: консервирани солени храни, солена риба, преработено месо и мисо супа. Обичайно консумацията на консервирани солени храни, солена риба и преработено месо всяка поотделно се свързва с около 25% по-голям риск от рак на стомаха. Консервираните солени храни могат да обяснят защо Корея изглежда има най-много случаи на рак на стомаха в света.
Но няма никаква значима връзка с консумацията на мисо супа. Това може би е защото канцерогенните ефекти на солта биват неутрализирани от анти-канцерогенните ефекти на соята, което ефективно премахва риска. И ако си направим една чеснова супа с няколко скилидки чесън в нея, това може да намали риска от рак дори още повече.
Но ракът не е основната причина, поради която на хората им се казва да избягват солта. Какво да кажем за мисо супата и високото кръвно налягане? Е, може би е същото. Солта в мисото вдига кръвното ни налягане, но соевият протеин в мисото може би отпуска кръвното налягане и го намалява. Така например, ако сравним въздействието на соевото мляко с това на кравето мляко, и за да го направим по-справедливо, ще сравним соевото мляко с обезмаслено мляко, за да избегнем наситените маслени мазнини, соевото мляко може много по-значително да подобри кръвното налягане сред жените с хипертония. Но би ли могъл ефектът да бъде достатъчно голям, за да се справи с всичката сол в мисото? Японски учени решили да подложат това на проверка.
Те проследили мъже и жени на около 60-годишна възраст, които започнали с нормално кръвно налягане и ги проследили за четири години, за да видят при кого вероятността е по-голяма да бъде диагностициран с хипертония през това време: тези, които приемали две или повече купи с мисо супа на ден или тези, които приемали по една или по-малко. Две купи на ден се равнява на добавянето на половин чаена лъжица сол към ежедневното хранене на човек, все пак тези, които приемали две купи или повече, изглежда имали 5 пъти по-нисък риск от хипертония. Така че може би анти-хипертоничният ефект на соята в мисото надвишава хипертоничния ефект на солта.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/is-miso-healthy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев