Ендометриозата е основна причина за неработоспособност и провалено качество на живота сред жените – хронично заболяване, за което липсва достатъчно диагностициране, достатъчно информация и проучвания. За пациентите може да бъде кошмар от дезинформация, митове, табута, липса на диагноза и проблематични лечения на принципа проба-грешка, допълнени от болезнено, хронично, упорито заболяване. Болката е това, което най-добре характеризира заболяването, болка, болезнен полов живот, тежък и нередовен цикъл и безплодие. Около една на всеки десет млади жени страдат и на него се дължат около половината от случаите на болки в таза и безплодие. Причинява се от нещо, наречено ретроградна менструация. Вместо кръвта да тече надолу, отива нагоре в коремната кухина, където кървящата тъкан на лигавицата на матката може да премине към други органи.
Можете да се подложите на оперативно премахване на лезиите, но вероятността за повторна поява в следващите пет години е по-висока от 50%. Сега, ендометриозата е заболяване, зависимо от естрогена, така че биха ли могли анти-естрогенните свойства на фитоестрогените при лененото семе и соевите храни да помогнат, какъвто е случаят с рака на гърдата? Не успях да намеря проучвания върху лененото семе, но консумацията на соеви храни може наистина да намали риска от ендометриоза, но не успях да намеря никакви проучвания върху лечението на заболяването със соя. Има обаче още една храна, свързана с намален риск от рак на гърдата: водораслите.
Водораслите имат специален вид фибри и фитонутриенти, които не се намират сред растенията на сушата, така че не е като да избирате дали да получите бета-каротена си от моркови или от сладки картофи. Ако искате тези уникални съставки на водораслите, някои от които може да имат и противоракови свойства, трябва да намерим начин да включим морските зеленчуци в храненето си – противоракови свойства като например анти-естрогенни ефекти.
Жените в Япония имат едни от най-ниските стойности на рак на гърдата, ендометриума и рак на яйчниците. Те имат по-дълъг менструален цикъл и по-ниски нива на естроген, циркулиращи в кръвта им и това може да помогне за техния нисък риск от рак, зависим от естрогена. Предполагахме, че причината е приемът на соя, но водораслите може би също помагат.
Можете да накапете бульон от водорасли върху човешки клетки от яйчници, които произвеждат естроген и ще видите как нивата на естроген се понижават, защото или спира производството или улеснява разпадането на естрогена и дори може да блокира естрогенните рецептори, като понижава активността на естрогените, които произвеждате. Това е в съд на Петри все пак, но се случва и при жените.
Счита се, че ефективна доза водорасли, която може да намали естрогена за една средностатистическа американка, може да бъде около 5 грама на ден, но никой очевидно не е опитвал до сега да го изследва върху пациенти, болни от рак все още, но е било изпробвано върху ендометриоза. Три жени с цикъл извън нормата – две, от които с ендометриоза – доброволно се съгласили да добавят малко количество изсушени на прах мехурчести водорасли, често срещан вид водорасли, към ежедневната си храна. Те ефективно удължили техния цикъл и намалили продължителността на менструацията. И не само с малко.
Проверете този предмет номер 1. 30-годишна история на нерегулярни менструации, равняващи се на всеки 16 дни, но добавим ли само една четвърт чаена лъжичка от тези изсушени водорасли на ден, това добавило 10 дни към техния цикъл, като станал общо 26 дни, а половин чаена лъжичка на ден я довела до 31, почти двойно на дължината на цикъла й. И всички те преживели забележително намаляване на притока на кръв и намалена продължителност на менструацията. Бедният обект номер 1 имал менструация на всеки 16 дни, която продължавала по 9 дни. Можете ли да си представите? След 30 години на тази лудост, само половин чаена лъжичка водорасли на ден и тя вече имаше менструация само веднъж в месеца и продължаващи около 4 дни. И най-важното, при двете жени, страдащи от ендометриоза, било докладвано значително облекчаване на болката. Как е възможно това? Погледнете спада в нивата им на естроген. 75% спад само след четвърт чаена лъжичка сушени водорасли на прах на ден, 85% след половин чаена лъжичка.
Сега очевидно само с няколко жени, без контролна група, трябва да проведем по-големи и по-добри проучвания. Но вижте кога е публикувано това проучване: преди повече от десетилетие и нито едно подобно проучване не е било публикувано от тогава. Дали просто света на изследователите не му пука за жените? Милиони жени страдат от тези състояния. Кой обаче ще го финансира? Толкова много водорасли струват по-малко от 5 пенита, така че едно по-голямо проучване може и никога да не бъде извършено. Но без никакви недостатъци, аз бих препоръчал на страдащите от ендометриоза да опитат.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-endometriosis-with-seaweed
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев