След като д-р Дийн Орниш озапти нашия убиец номер 1 (сърдечно-съдови заболявания), преминаваме към убиец номер 2. Какво се случва, ако подложим рак на растително хранене? Д-р Орниш и неговите колеги установили, че развитието на рака на простатата може да се излекува с растителна диета, както и с други здравословни навици. И нищо чудно.
Ако капнете капка от кръвта на хора, които ядат стандартната американска диета, върху ракови клетки в блюдо на Петри (плосък кръгъл стъклен съд), растежа на раковите клетки намалява с около 9%. Но ако поставим същите тези хора на растителна диета за една година, кръвта им може да направи това! Кръвта, която циркулира в телата на хората, които спазват диета на растителна основа, има почти осем пъти по-мощна сила, когато става дума за потискане растежа на раковите клетки.
Тук говорим за рак на простатата – ракът отговорен за най-много смъртни случаи при мъжете. При жените това е ракът на гърдата – най-големият убиец на млади жени. Учените искали да направят същото изследване, като използват клетки от рак на гърдата. Но не са искали да чакат цяла година, за да получат резултати. Жени умират постоянно от рак на гърдата. Ето защо решили: „Нека видим какво може да постигне растителната диета, само за две седмици, срещу три различни вида клетки от рак на гърдата.“
Растежът на рака е започнал с пълни темпове, след което е намалял, в следствие на практикуваната растителна диета за 14 дни.
Ето снимката ПРЕДИ диетата. Слой от ракови клетки на гърдата, е поставен в блюдо на Петри, след което, върху тях е поставена кръв от жени, които се хранят по стандартната американска диета. Както виждате, дори кръвта на жените с доста лоши хранителни навици има някаква способност да преборва раковите клетки.
Но след само две седмици здравословно хранене, е взета кръв от същите тези жени — те самите са били своя контролна група. Едни и същи жени, две седмици по-късно! Кръвта им е прибавена върху нов слой клетки от рак на гърдата, и това е всичко, което е останало. Само няколко отделни ракови клетки са оцелели. Телата им са се изчистили сами. „Преди“ и „след“, само две седмици на здравословно хранене. Кръвта е станала много по-враждебна към рака.
Забавянето на растежа на раковите клетки е добре, но да се отървем от тях напълно е още по-добре. Това е, което наричаме апоптоза, програмирана клетъчна смърт. След като са започнали да се хранят здравословно, телата им са успели по някакъв начин да препрограмират раковите клетки, като ги принуждават да умрат преждевременно.
Това се нарича „TUNEL Imaging“ – измерване на ДНК фрагментация или клетъчна смърт. Умиращите ракови клетки изглеждат като малки бели петна. Ето отново – това показва как може да справи кръвта на средно-статистическата жена с раковите клетки. Може да се пребори с някои от тях. Можете да видите една умираща ракова клетка в горния ляв ъгъл.
Но само след 14 дни на здравословно хранене с растителна диета, нейната кръв може да направи това! Всъщност отвътре е съвсем различен човек. Същата кръв, циркулираща през телата на тези за жени сега е придобила силата да забави значително и напълно да спре растежа на раковите клетки, след само две седмици на растително хранене.
Каква кръв искаме в нашето тяло? Каква имунна система? Искаме ли кръв, която просто извърта опашка, когато нови ракови клетки се появяват, или искаме кръв, която циркулира до всяко ъгълче и пролука в нашето тяло, със силата да ги потисне и да ги спре?
Това драматично засилване на защитата от рак е постигнато едва след 14 дни на здравословно растително хранене и физически упражнения. Тези жени са ходили от 30 до 60 минути на ден. Но ако правите тези две неща, как можем да знаем каква е била ролята на диетата? Учените решили да проверят.
Тук е измерено изчистването от ракови клетки. Това е, което видяхме по-рано – ефектът от кръвта, взета от тези, които са били на растителна диета (в този случай в продължение средно на 14 години) придружена с леки упражнения – като например, ходене всеки ден. При растителна диета и ходене – това е резултатът, който получавате.
Сравнете това със способността за спиране на растежа на ракови клетки на средно-статистическия заседнал американец – почти не съществува.
Тази средна група, обаче, са спазвали стандартна американска диета за последните 14 години но през тези 14 години, тренират ежедневно по 1 час на ден, интензивни спортове, като спортна гимнастика.
Учените искали да разберат следното: ако спортувате достатъчно усърдно, ако тренирате достатъчно дълго, можете ли да се сравнявате с някакви си, неспортуващи растителноядни.
И отговорът е, че тренировките помагат, без съмнение. Но буквално, 5000 часа в залата, не могат да се мерят с растителна диета.
Същият „TUNEL Imaging“, както и преди – дори да сте мързеливец, който яде пържени картофи, тялото ви не е напълно беззащитно. Кръвта ви може да се пребори с няколко ракови клетки. Тренирайте 5000 часа, и ще разхвърляте ракови клетки наляво и надясно. Но нищо не може да срита раковите клетки така, както растителното хранене.
Смятаме, че това е така, заради животинския протеин. Месото, яйчният белтък и млечните продукти, повишават нивото на IGF-1 в телата ни. Инсулиноподобен фактор на растежа 1 (IGF-1) е хормон на растежа, който стимулира растежа на раковите клетки, и участва в придобиването и развитието на злокачествени тумори.
Ето и експериментът, който наистина доказва, че IGF-1, е истинският злодей. Също като предишното изследване – започнете диета на растителна основа. Растежът на раковите клетки намалява, а смъртта им се увеличава. Но ето и най-впечатляващото: Какво става, ако добавим обратно към раковите клетки, същото количеството на IGF-1, което е напуснало тялото ви, защото сте започнали да се храните по-здравословно? Напълно премахва ефектът от диетата и физическите упражнения. Сякаш никога не сте започвали да се храните здравословно.
Така че, причината едно от най-големите проучвания за хранителните навици и рака да установи, че възможността за поява на всички видове рак е по-ниска, сред тези които се хранят с храна от растителен произход, може да бъде, че ядат по-малко животински протеин, по-малко месо, яйчен белтък и млечни продукти. По този начин, поемат по-малко IGF-1, което означава по-слабо развитие на рака.
Колко по-малко? Мъже и жени на средна възраст с висок прием на протеин, са имали 75% по-висока степен на смъртност и 4 пъти по-висок риск от смърт в следствие на рак. Но не става въпрос за всички протеини, а по-специално за животинския протеин. Което е логично, като се имат предвид високите нива на IGF-1.
Академичната институция публикува прессъобщение със запомнящо се встъпително изречение: „Пилешкото крилце, което ядете, може да е опасно колкото цигара!“, обяснявайки, че яденето на храна, богата на животински протеини, в средна възраст, повишава риска от смърт от рак 4 пъти — рисков фактор, сравним с пушенето на цигари.
Каква е била реакцията към това разкритие – че диети, с високо съдържание на месо, яйца и млечни продукти могат да бъдат толкова вредни за здравето, колкото и тютюнопушенето? Един диетолог отговори, че е потенциално опасно да се сравняват последиците от тютюнопушенето с последиците от консумация на месо и млечни продукти. Защо? Защото един пушач може да си помисли: „Защо да отказвам цигарите, след като този сандвич с шунка и кашкавал е също толкова вреден?“ (Така че по-добре, да не казваме на никого за цялата тази история с животинския протеин).
Това ми напомня за една известна реклама на цигари на Phillip Morris. Опитаха се да омаловажат рисковете от пушенето като казаха: „Мислите, че пасивното пушене е вредно за вас, понеже повишава риска от рак на белия дроб с 19%?“ „Ако пиете 1 или 2 чаши прясно мляко на ден, този риск може да се покачи три пъти (62% по-висок риск от рак на белия дроб).“ „Или да удвоите риска, ако често готвите с масло, или да утроите риска от сърдечно-съдови заболявания, ако спазвате диета различна от вегетарианската.“ „Или да умножите риска шест пъти, като ядете много месо и млечни продукти.“ „Така че,“ заключили те „нека да запазим малко перспектива! Рискът от рак на белия дроб в следствие на „пасивно пушене“ може да бъде доста по-нисък от този на други ежедневни дейности.“ Така че, дишайте дълбоко.
Това е все едно да кажеш: „Не се тревожи, че някой може да те намушка, защото е много по-гадно да те застрелят!“
Какво ще кажете за… нито едно от двете? Две вредни неща не правят едно полезно.
Phillip Morris обаче, спряха да оронват репутацията на млечната индустрия, след като купиха Kraft Foods. Просто казвам…

Източник: http://nutritionfacts.org/video/how-not-to-die-from-cancer
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев