Прието е, че коронарната атеросклероза е хронично прогресивно заболяване, което започва в ранна възраст и бавно се развива през следващите няколко десетилетия преди да възникнат симптомите. Обаче средната възраст при опитите с лекарства, понижаващи холестерола, е 63 и следователно хората вече са били изложени на доживотно циркулиращ LDL холестерол. Така че, не е никаква изненада, че фармацевтичните терапии обикновено намаляват риска от сърдечно-съдово заболяване само с 20% до 30%.
Знаем, че LDL, така нареченият лош холестерол, играе централна роля в появата, развитието и прогресията на нашия убиец номер едно. Над 100 проспективни проучвания, които включват повече от един милион души, доказват, че тези с високи нива на LDL имат по-голям риск.
Изглежда рационално да се предположи, че ако понижаването на холестерола по-късно в живота може да помогне, тогава поддържането на LDL нивата ниски в млада възраст може да попречи на артериите ни да се запушат преди всичко. Но нека спрем само да предполагаме.
Ще се счита за неетично провеждането на контролирано клинично проучване, в което млади хора с повишени нива на холестерола се лекуват, а други няма да се лекуват във времето, също както не можем етично да проведем проучване, в което половината деца биват накарани да започнат да пушат, за да се види дали пушенето наистина причинява рак на белите дробове. Ето тук идва ролята на наблюдателните проучвания. Можете да проследите хората, които вече пушат, и да сравните процента заболявания с тези, които не пушат.
Преди 40 години именно президентът на Американската сърдечна асоциация се опитал въведе твърдението, че всички ние трябва да спрем да пушим, въпреки че не е имало никакви контролирани проучвания на произволен принцип. Вижте, тези, които пушат, имат по-висок риск от сърдечен удар, колкото повече пушим, толкова по-голям е рискът, а след като спрем, рискът намалява. Същото може да се каже за високия холестерол.
Ако погледнете млади мъже на възраст между 18 и 39 години и ги проследите през следващите 34 години, нивата на холестерол, дори и когато сте млади, прогнозират дългосрочен риск от сърдечно-съдово заболяване и смърт. Мъжете през 20-те и 30-те си години, които имат общо холестерол дори малко под 200, имат значително по-дълга изчислена продължителност на живота – около 4 до 9 години по-дълга – от тези с холестерол над 240.
Доказателствата от наблюдателните проучвания обаче са уязвими на така наречените неочаквани фактори. Храненето с достатъчно храна на растителна основа, така че да намали холестерола под средния, може да добави години за живота ни, без значение от това какъв точно е холестеролът ни. В идеалния случай ще имаме дългосрочно контролирано проучване на произволен принцип.
И природата би могла всъщност да създаде такова за нас. Всеки от нас, при зачеването си, получава случаен набор от гени от майка си и от баща си и някои от тези гени могат да повлияят на нивата на холестерола ни. Също както има редки генетични мутации, които водят до необичайно висок холестерол, има и редки генетични мутации, които водят до необичайно нисък холестерол, това осигурява идеална система за оценка на последствията от ниски нива на LDL холестерол, независимо от фактори, свързани с храненето и начина на живот.
Нека ви покажа какво имам предвид. Около 1 на всеки 40 афроамериканци имат мутация, която намалява техния LDL холестерол от около 130 надолу към по-оптимални нива. Сега тази група не се е хранила здравословно, за да стигне до тук. Това се дължи само на техните гени. Повече от половината имат високо кръвно налягане, имало много пушачи и диабетици, но все пак тези с генетично ниски LDL нива все още имали значително намаляване на честотата на коронарна болест на сърцето, дори и при наличието на всички останали други рискови фактори. До колко е важно това? Колко по-малко сърдечно-съдови болести? Какво ще кажете за това, че 88% от сърдечно-съдовите заболявания изчезнали?
Шокиращото откритие било, че рискът от сърдечно заболяване при тези хора бил намален с повече от 80%; докато същите 20 до 40 пункта намаление на LDL в резултат на лекарства намалява риска само с 30%. Има смисъл да е така, обаче. Хората с мутация имали ниски нива като тези през целия си живот – те не започнали да приемат хапчета чак когато станали на 60 години.
Мащабът на ефекта при дългосрочно излагане на ниски LDL концентрации, наблюдавани във всяко от тези проучвания, представлява трикратно по-голямо намаляване на риска от сърдечно заболяване, в сравнение с лечението с лекарства, започнало по-късно в живота. За всички вас, колеги изследователи-маниаци, проверете тази „р“ стойност. Ще трябва да проведете един квинтилион проучвания, за да получите този резултат случайно.
Ето защо една първоначална стратегия за превенция, която насърчава поддържането на нивата на LDL холестерола колкото е възможно по-ниски, започвайки колкото е възможно по-рано в живота и поддържане на тези ниски нива на LDL през целия живот на човека, има потенциал драстично да намали риска от коронарна болест на сърцето. И именно това е нещото, което здравословното хранене може да постигне.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/how-do-we-know-that-cholesterol-causes-heart-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев