В началото на 80-те един патолог във Флорида предположил, че причината жените преди менопауза да са защитени от сърдечно-съдово заболяване е, че те имат по-ниски запаси на желязо в тялото си. Идеята е, че след като окисленият холестерол е важен при атеросклерозата, а окисляването се катализира от желязото, може би ниските нива на запаси желязо при жените в менструален период намалява риска от коронарна болест на сърцето. Това оригинално предположение, че дълголетието, характерно за жените, за разлика от мъжете, може да се свързва с ежемесечната загуба на кръв, е забележително… но дали е вярно?
Е, консумацията на хема желязо – желязото, намиращо се в кръвта и мускулите – е свързана с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване. Всеки милиграм на ден бил свързан с 27% увеличение на риска. Но хема желязото се намира предимно в месото. Така че е възможно някои от другите съставки в месото, като наситените мазнини и холестерола, да са отговорни за очевидната връзка между хема желязото и сърдечните заболявания. Само ако имаше начин да накараме мъжете да получат менструация. Тогава може би най-накрая бихме подложили тази теория на проверка.
Е, а какво да кажем за даряването на кръв? Защо да губите по малко всеки месец когато можете да дарите цяла единица наведнъж? Това проучване в Небраска предполага, че донорите на кръв изглежда имат намален риск. Друго проучване в Бостън не успяло да установи някаква връзка.
За да се разреши този въпрос веднъж завинаги, наистина ще трябва да подложим това на проверка. Вземете хора с висок риск от сърдечно-съдово заболяване, произволно вземете кръв на половината и след това ги проследете във времето и вижте кой получава повече сърдечни удари. Може би отминалото оставяне на кръвта да си потече би се превърнало в супер модерна кръвна технология. И именно това било предложено в оригиналните документи като начин да се провери цялата тази идея. Отнело 20 години, но изследователите най-накрая го направили. Защо отнело толкова дълго време? Е, в днешно време няма много пари в изтичането на кръвта. Лобито на пиявиците не е толкова влиятелно както преди.
Какво открили? Не проработило. Кръводарителите накрая имали същия брой сърдечни удари, както и група, която не дарила кръв. Но случило се нещо необикновено. Случаите на рак намалели. 37% намаление на общия брой случаи на рак, а тези, които развили рак, имали значително намален риск от смърт. Една статия в „Журнала на националния институт по рак“ отговорила почти с недоверие; резултатите изглеждаха прекалено добри, за да са истина. Изненадващо, те започнали да забелязват ползи за намаляване на рака в рамките на 6 месеца, само след еднократно даряване на кръв. Ето я смъртността от рак по време на развитието на проучването. Както можете да видите, честотата на смъртни случаи от рак започнала да се променя само след 6 месеца. Това е в съответствие с кулминацията на случаи на рак, които наблюдаваме само 6 месеца след получаване на кръвопреливане. Може би този приток на желязо ускорил растежа на скрити тумори.

Източник: https://nutritionfacts.org/video/donating-blood-to-prevent-heart-disease
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев