Диабет тип 1 се появява след автоимунно унищожаване на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Най-често се диагностицира при деца и юноши, които обикновено имат класическите три симптома: прекомерна жажда, глад и уриниране, докато тяхната кръвна захар се увеличава и те трябва да преминат на инсулин до края на живота си, защото тяхната имунна система е атакувала и унищожила собствената им способност да го произвеждат. Какво би накарало тялото ни да направи такова нещо?
Каквото и да е, то е във възход по целия свят, който започва след Втората световна война. Да разберем защо и как настоящата пандемия на детски диабет е започнала, би било важна стъпка към нейното премахване. Правдоподобно предположение е свързано с така наречената молекулярна мимикрия, при която един генератор на чужди тела, като бактерии или вируси, предизвиква имунна реакция, която взаимодейства с подобно изглеждащ протеин на нашия панкреас, така че когато атакуваме дефекта, собственият ни орган се оказва въвлечен в кръстосан огън.
Добре тогава, кои панкреасни протеини самоатакуват диабет тип 1? През 80-те години се дава определение на протеина, като осъзнаваме през 90-те, че то изглежда страшно много като микобактериален протеин. Микобактериите са семейство на бактерии, което причинява болести като туберкулоза и проказа и всички новодиагностицирани деца с диабет тип 1 се оказало, че имат имунна реакция към този микобактериален протеин, но в това няма никакъв смисъл. Диабет тип 1 се покачва в индустриалния свят, докато случаите на туберкулоза и проказа намаляват. Е, има една микобактериална инфекция в животновъдството, която се е изстреляла нагоре наред с индустриализацията и глобализацията на селското стопанство, наречена паратуберкулоза, която причинява болест на Джон при животните, сега позната като глобален проблем за животновъдството.
Хм, нямаше ли около дузина проучвания, които предполагат, че приемът на краве мляко може да бъде от решаващо значение за последвалия диабет тип 1 през детството? След като събрали 2 и 2, една идея била оформена през 2006 г. Би ли могла микобактерията паратуберкулоза да предизвика диабет тип 1? Това била достатъчно убедителна идея, която учените решили да подложат на проверка.
Те се опитали да изследват връзката между MAP, пълното име на бактерията, mycobacterium avium paratuberculosis, и диабет тип 1 чрез изследване на диабетици за наличието на бактерията в кръвта им. И ето че повечето от пациентите с диабет се оказали с положителни резултати за бактерията, в сравнение със само една малка част от здравата контролна група. Това доказателство за наличие на МАР бактерията в кръвта на пациенти с диабет тип 1 може да ни даде важна основа в създаването на инфекциозен причинител на диабет тип 1. Тези резултати могат да имат последици за страните, които имат най-големи популации на селскостопански животни и най-голяма честота както на МАР, така и на диабет, каквото е положението в Съединените щати. Болестта на Джон е това заболяване именно, при което добитъкът се инфектира с бактерията. Причината, поради която изследователите на диабета да изберат Сардиния, остров край бреговете на Италия, е защото паратуберкулозата се среща при повече от 50% от стадата в Сардиния.
Ако те си мислят, че това е лошо, обаче, последното национално запитване при млечните стада в САЩ показва, че 68% са заразени с МАР, особено онези големи промишлени мандри. 95% от операциите с повече от 500 крави се оказали положителни. Изчислено е, че болестта струва на американската индустрия повече от един милиард долара на година.
Как хората биват изложени? Най-важните пътища на достъп на МАР до хранителната верига на човека изглежда са замърсеното мляко, млечни продукти и месото от заразени крави, овце и кози. МАР или ДНК на МАР са били открити както в сурово, така и в пастьоризирано мляко, адаптирано мляко за бебета, сладолед със сирене, мускулни и органни тъкани, месо, предлагано на дребно.
Как разбрахме, че паратуберкулозната бактерия оцелява при пастьоризацията? Защото изследователи от Уисконсин закупили стотици кутии мляко от рафтовете на магазините за продажба на дребно от три от най-големите производители на мляко в САЩ и го изследвали за наличие на жизнеспособни, което означава живи МАР бактерии в млякото и… 2,8% се оказали с положителни резултати за живи паратуберкулозни бактерии; като при повечето марки излязла поне една положителна проба. Така че тя може да оцелее след пастьоризация.
Ако паратуберкулозата наистина се окаже причинител на диабет, тогава тези открития сочат, че продаваното в САЩ мляко ще трябва да се разглежда като вектор на предаване. Защо публиката не е чувала за това изследване? Може би, защото индустрията не изгаря от желание да го споделя. Това е извадка от Журнала на млечната наука: „Страхът от реакцията на потребителите може да възпрепятства рационалната открита дискусия за научните изследвания.“

Източник: http://nutritionfacts.org/video/does-paratuberculosis-in-milk-trigger-type-1-diabetes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев