След диагноза, жените с рак на гърдата могат да намалят риска си от умиране почти на половина – рецептор на естрогените положителен; рецептор на естрогените отрицателен – само чрез въвеждане на прости, малки промени в начина на живот: 5 или повече порции плодове и зеленчуци на ден и само 30 минути ходене на ден, 6 дни в седмицата.
Но какво да кажем за предотвратяването на рака на гърдата преди всичко? Ако всъщност следвате съветите на официалните препоръки по храненето за превенция на рака, дали всъщност това ще намали вашия риск от развитие на рак?
Ако контролирате теглото си, ядете повече растителна храна, по-малко животинска храна, по-малко алкохол и кърмите, ако сте жена, въз основа на най-голямото проспективно проучване върху храненето и рака в историята, можете значително да понижите риска си от рак на гърдата, рак на ендометриума, рак на дебелото черво, рак на белите дробове, рак на бъбреците, рак на стомаха, рак на горния храносмилателен тракт (UADT) – няма да искате да се разболеете от рак на горния храносмилателен тракт, повярвайте ми – не, това основно означава рак на устата, както и по-малък риск за рак на черния дроб, рак на хранопровода и всички други видове рак, взети заедно.
От всички препоръки, „Хранете се с предимно храна от растителен произход“, изглежда най-силна. Например, едно проучване в Обединеното кралство открило, че само за една година във Великобритания имало 14 902 излишни случаи на рак, причинени от нещо, на което хората са били изложени до 10 години по-рано. Какво било това нещо, което накрая причинило хиляди случаи на рак? Недостатъчен прием на плодове и зеленчуци. Ако вместо това ставаше въпрос за някакво химическо изливане или нещо, причиняващо 14 000 случаи на рак, хората биха излезли на оръжие, за да го забранят, но вместо това, когато този убиец канцероген ви не яде плодовете и зеленчуците, както биха казали британците, той не получава вниманието на никого.
Какво става, ако включим и пушенето? Изследователи създали „Индекс на здравословния начин на живот“, определен от четири неща: #1. Упражнения #2. По отношение на храненето отдръпване от стандартната американска диета, богата на месо, млечни продукти, мазнини и захар, в посока към по-разумен модел на хранене, например зелени и жълти зеленчуци, бобови растения, плодове. #3. Избягване на тютюнопушенето #4. Избягване на алкохола Младите жени с по-висок резултат от тези неща могат да намалят шанса си да се разболеят от рак на гърдата на половина и по-възрастните жени могат да намалят шансовете си за рак на гърдата с 80%!
Вече сме говорили за това как дори и малкото количество алкохол може да увеличи риска от рак на гърдата, но за жените, които отказват да елиминират алкохола, кое е по-малко канцерогенно? Червеното или бялото вино?
Ами някои проучвания, като „Проучването за женско здраве“ на Харвард, предполага, че има много малко или никакъв риск от червеното вино и ние може би току-що открихме защо. Помните ли как гъбите са растенията, които могат най-добре да потиснат дейността на ароматазата, ензимът, използван от туморите на гърдите, за да произвежда свой собствен естроген? Е, ако проведете същите експерименти за човешката плацента с плодове, ягодите взимат сребърния медал, но гроздето взима златния.
Но какъв вид грозде? Това блудкаво зелено грозде, използвано за направа на бяло вино не става, в сравнение с това, използвано за направа на червено. В крайна сметка „Червеното вино може да служи за инхибитор на ароматазата в храната“, „което може да облекчи повишения риск от рак на гърдата, свързан с приема на алкохол“ в червеното вино.
Но защо да приемаме какъвто и да било повишен риск, като вместо това можем просто да ядем грозде? И ако ядете грозде, избирайте такова със семки, ако можете, тъй като то може би ще действа дори още по-добре.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/breast-cancer-risk-red-wine-vs-white-wine
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев