Инсултът си остава едно от най-опустошителните неврологични заболявания, който убива около 5 милиона души на година в света и е водеща причина за трайна загуба на работоспособност в Съединените щати. Но добрата новина е, че около 80% от риска от инсулт може да се дължи на основни фактори на начина на живот: преди всичко подобрението в храненето, спиране на тютюнопушенето и редовни физически упражнения.
Най-добрият начин да спрем пушенето, очевидно, е да получим сърдечен удар. Ако умрете, вие автоматично спирате да пушите – освен ако не ви изгорят, предполагам… а ако оживеете, големият брой настоятелни съвети от вашия лекар може и да убедят до две трети да се откажат: „Никога не пушете отново, под каквато и да е форма, докато сте живи.“ Да, много е пристрастяващо. Да, много е трудно. Няма значение, трябва да се направи. Ако вървите по брега на езерото и един от внуците ви започне да се дави, няма да е въпрос на сила на волята; просто трябва да се направи. Същото е като здравословното хранене. Някои неща просто трябва да се направят. Да станем по средата на нощта, за да нахраним бебето, също може да бъде трудно, но не е въпрос на сила на волята; някои неща в живота просто трябва да се направят.
За превенцията на инсулт, това означава диета, основана предимно на растителна храна, като традиционната средиземноморска диета, центрирана около пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, леща, боб и ядки. Вегетарианската или веганската диета също стават, но трябва да бъдат придружавани от редовен надежден източник на витамин B12, което означава храни или добавки, обогатени с B12. За съжаление, препоръките за прием на добавка B12 може да срещнат съпротива сред вегетарианците, защото преобладават заблуди по отношение на този хранителен елемент. Много хора все още поддържат стария мит, че недостигът на този витамин е рядко срещан и се появява само в малка част от веганите. Бъдещи проучвания с вегетарианци трябва да се фокусират върху откриване на начините да се убедят вегетарианците редовно да приемат добавка витамин B12, за да се предотврати недостиг. Проучването е ясно за едно: сега ние просто имаме нужда от проучване как можем да убедим вегетарианците действително да приемат В12, за да се предотврати недостиг.
Какво толкова има в растителната диета? По-рано съм говорил за ролята на фибрите, за потенциалния спад от 1% на риска за всеки 1 грам фибри на ден. Или може би дори малко повече: спад от 12%, свързан с всеки 10 грама допълнително на ден. Всъщност фибрите от пълнозърнестите храни са свързани не само с по-малък шанс от смърт от сърдечен удар или инсулт, но също и рак, диабет и заболявания на дихателните пътища и по-нисък риск от смърт дори от инфекции или други причини. С други думи, по-малък риск от преждевременна смърт от всички причини взети заедно.
Защо? Може би поради противовъзпалителните ефекти на фибрите, което може да обясни как могат да помогнат да преминем границата, може би защото хората се хранят с по-малко храни с възпалителни свойства. Тези, които се хранят с повече растителни храни, където има фибри, може би се хранят с по-малко преработени и животински храни. Всъщност проучването, което последва веднага след това, този мета-анализ на фибрите, беше мета-анализ на месото. Фокусът бил върху червеното месо и преработеното месо и е установен около 10% увеличен риск от инсулт, свързан с всяка дневна порция в размер на 100 гр. – така че това е с размерите на тесте карти за игра, или около 10% повишен риск за всяко половин тесте преработено месо.
Може да е така поради хема желязото, желязото от кръвта и мускулите в месото, може би поради окислителните му свойства; докато никаква връзка НЕ била намерена между не-хема желязото и инсулта, този вид желязо, който преобладава в растенията. Или може това е така поради някакви токсични замърсители, като PCBs (полихлорирани бифенили), които могат да се натрупват в животинските мазнини. Знаем, че да живеем близо до някакво токсично сметище може да увеличи риска от инсулт, но едва наскоро осъзнахме, че излагането чрез храната, дори при така наречените безопасни нива, може да увеличи риска от инсулт. Цели 8 или 9 пъти по-големи шансове за инсулт за тези с най-високите нива на тези замърсители в кръвта си.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/best-foods-to-reduce-stroke-risk
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев