Една от причините плодовете и зеленчуците да са толкова полезни за нас, са антиоксидантните съединения, които те съдържат, като се има предвид ролята, която се смята, че оксидантните свободни радикали играят за стареенето и болестите. Така че, ако си правите салата например, използвайки спанак или рукола или червена маруля, те могат да ви предложат два пъти повече антиоксиданти от кръглата маруля. И избирайки червено зеле пред зеленото или червен лук пред белия лук, може да подобрите антиоксидантната сила на салатата си. Но пресните билки са толкова мощни, че дори съвсем малко количество може да удвои или учетвори антиоксидантната сила на всичката храна.
Ето общият брой антиоксиданти в една обикновена салата, маруля и домати. И ето я същата салата, само с една супена лъжица добавени листа маточина или може да е половин супена лъжица риган или мента. А ето ги и майорана, мащерка или градински чай, ефективно увеличавайки четворно антиоксидантното съдържание на салатата, като я правят същевременно и по-вкусна. И тук дори не споменаваме, че можем да добавим малко пресен чесън или джинджифил към дресинга.
Билките са толкова богати на антиоксиданти, че изследователите решили да проверят дали биха могли да намалят ДНК увреждащите ефекти на радиацията с тяхна помощ. Радиоактивният йод понякога се дава на хора с повишена функция на щитовидната жлеза или рак на щитовидната жлеза, за да унищожат част от жлезата или да изчистят някакви останали туморни клетки след операцията. Дни след инжектиране на изотопа, пациентите стават толкова радиоактивни, че се препоръчва да не целуват никого или да не спят близо до никого, включително и домашни любимци. Ако дишате на слушалката на телефона, не забравяйте да я избършете. Не пръскайте радиоактивна урина. Не се доближавайте до децата си и в общи линии стойте далеч от други хора колко е възможно повече.
Лечението може да бъде много ефективно, но цялото това излагане на радиация изглежда повишава риска от развиване на нов рак по-късно. Така че, за да се предотврати увреждането на ДНК, свързано с това лечение, изследователите изпробвали способността на ригана да защитава хромозомите на човешките кръвни клетки ин-витро от излагането на радиоактивния йод. В началото, около една на всеки сто от нашите кръвни клетки показва следи от хромозомни увреждания. Добавете малко радиоактивен йод обаче и става по-скоро 1 на 8. Но след това добавете като допълнение на радиацията нарастващи количества екстракт от риган и увреждането на хромозомата намалява с повече от 70%. Те стигат до заключението, че екстрактът от риган има значителна защитна роля срещу увреждането на ДНК, извършено от радиоактивния йод в белите кръвни клетки.
Но всичко това било направено извън тялото. Те оправдали това с думите, че, вижте, не би било особено етично да облъчваме хората за експериментални изследвания. Но вижте, милиони хора са били облъчвани с цел лечение и така са могли да използват тях или поне да накарат хората вместо това да приемат риган и тогава да облъчат взета от тях кръв в епруветка, за да определят количеството риганови съединения, които действително биха стигнали до кръвта.
Други ин-витро проучвания върху ригана са незадоволителни по подобен начин. В сравнение с ефектите на различни други екстракти от подправки – дафинови листа, фенел, лавандула, риган, червен пипер, магданоз, розмарин и мащерка – риганът побеждава всички, освен дафиновите листа в своята способност да потиска растежа на ракови клетки на шийката на матката ин-витро, докато оставя намира нормалните клетки. И те имат доста хубави картинки на риган, убиващ ракови клетки на маточната шийка, но хората обикновено са склонни да приемат ригана през устата и по този начин значението на тези резултати не е ясно.
По подобен начин, близката по вид билка майоран може да потисне растежа на индивидуални ракови клетки на гърдата в съд на Петри и дори ефективно цели тумори на гърдата в яйца на пилета – никога до сега не сме виждали това. Но единственото клинично проучване, което успях да намеря относно билки от семейството на ригана, единственото контролирано проучване на произволен принцип върху истински хора, е това изследване относно ефекта на чай от майоран върху хормоналния профил на жени със синдром на поликистозните яйчници.
Синдромът на поликистозните яйчници е най-често срещаната причина за безплодие при жените, който засяга 1 на 8 млади жени. Той се характеризира с излишък от мъжки хормони, което води до прекомерно окосмяване на тялото или лицето, смущения в менструалния цикъл и кисти в яйчниците, които могат се видян на ултразвук. Очевидно, практикуващите традиционна медицина докладват, че чаят от майоран е полезен, но това никога не е било подлагано на проверка, до сега.
Две чаши чай на ден срещу един плацебо чай за един месец и изглежда наистина имало благоприятно въздействие върху хормоналния профил и така това изглежда предложило достоверност на твърденията на практикуващите традиционна медицина. Но проучването не продължило достатъчно дълго, за да потвърди, че реалните симптоми също се подобрили. Ето това е, което ни интересува. Има ли нещо, за което е доказано, че помага? Ами, намаляването на приема на хранителни гликотоксини може да помогне за предотвратяването и лечението на заболяването, което ще покрием в следващото видео.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/benefits-of-marjoram-for-polycystic-ovary-syndrome-pcos
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев