В последните години съм се старал да адресирам най-неотложните въпроси за храненето на нашето време, като например кой е най-здравословният сорт ябълки, или кои са най-хранителните ядки или сушени плодове, или кое е най-доброто бобово растение, най-добрите горски плодове? Кое е най-доброто движение на червата?
Позабавлявахме се. Хората имаха възможност да гласуват. Знаете, някои хора реагираха доста арогантно, особено Нюйоркчаните по онова време.
Но тази година реших да поразведря обстановката и да отговоря на въпроса кой е най-добрият начин да предотвратим смъртта. Всяка година „Центърът за контрол и превенция“ (CDC) актуализира най-новите водещи причини за смърт в Съединените щати. Така че нека да започнем с първото в списъка и да продължим надолу до последното – да видим какво ново има във всяка категория.
Сърдечно-съдово заболяване, #1. В 35-годишното проследяване на „Проучването за здравето на медицинските сестри в Харвард“, наскоро публикувано, за сега най-подробното дългосрочно проучване относно здравето на възрастните жени, което имаме. От началото на проучване хиляди участници починали, но това позволило изучаването на рисковите фактори за смърт.
Тъй като сърдечно-съдовите болести били водещите причини на смърт, не е изненадващо, че приемът на холестерол от храната е значителен рисков фактор, предизвикващ смърт. Втората основна причина била смъртта от ракови болести, свързани с тютюнопушенето. Но това, което е толкова прегледно за това проучване, е че то сравнява анализите на рисковите фактори, така че позволява взаимното сравнение на рисковете един с друг.
Така че консумацията на количеството холестерол, намиращ се в едно-единствено яйце на ден изглежда може да скъси продължителността на живота на жените толкова колкото пушенето на пет цигари на ден за 15 години.
Най-добрият начин за защита срещу това се оказала консумацията на фибри. Яденето само на една чаша овесени ядки с фибри на ден може да увеличи продължителността на живота на жената колкото 4 часа бягане седмично. Въпреки че можете да правите и двете неща.
И така добре е да се отбележи, че приемът на холестерол само от животински произход бил свързан с по-кратка продължителност на живота.
А приемът на фибри само от растителен произход бил свързан с по-дълга продължителност на живота. Единствената специфична храна, която е най-много свързвана с дълголетие, са ядките. Изглежда също можете да получите ползата от 4 часа бягане на седмица като ядете само две шепи ядки на седмица.
Да, сърдечно-съдовото заболяване е причина номер 1 за смърт, но ами ако холестеролът ви е нормален? Чувам това от пациенти през цялото време. Тук трябва да ги прекъсна: Вижте, това да имате нормален холестерол в общество, за което е нормално да се паднеш мъртъв от сърдечен удар — не е непременно хубаво нещо. И не забравяйте, това е нашият убиец номер 1.
В едно огромно проучване миналата година повечето пациенти, преживели сърдечен удар, били в препоръчителни норми за холестерола, което показва, че настоящите норми просто не са достатъчно ниски, за да намалят риска от сърдечен удар. Близо половината от жертвите на инфаркти имали нива на холестерола, които били класифицирани като оптимални, въпреки че не съм сигурен, че техните скърбящи половинки и осиротели деца биха се успокоили с това. Това, което се счита за оптимално, е все още твърде високо.
Да, ако имате под средните нива на холестерол, това ще намали риска, но, както главният редактор на Американското списание по кардиология каза преди повече от едно десетилетие, време е да сменим насоката от просто намаляване на риска към реално предотвратяване и прекъсване, спиране на атеросклерозата. Не искаме малък риск; искаме да няма никакъв риск. Как да го направим?
Е, за да спре натрупване на плака в артериите, изглежда трябва да намалим нивото на общия холестерол до около 150. С други думи нивото на холестерола трябва да бъде изравнено с това на средностатистическия пълен вегетарианец (веган). Сега, тъй като сравнително малко хора са склонни да се придържат изцяло към вегетарианския начин на живот, знаете, трябват лекарства, които да свалят холестерола до подобно ниво. Така че изборът е наш. Обаче забележете това, дори и средностатистическият веган да има холестерол от 150, това не означава, че всички вегани имат 150. Ето защо аз провеждам безплатни прегледи за холестерола тук в Summerfest. Спрете се на моята маса. Една малка капка кръв. Ще отнеме само няколко минути. Ще се радвам да го направя за вас.
Добре, значи изборът е наш: диета или лекарства. Защо просто не изберем лекарствата? Е, това е добър въпрос. Както добрият лекар спомена миналата вечер, „Агенцията за контрол на храните и лекарствата“ (FDA) наскоро обяви политика по нови етикети за безопасност чрез закон, насочен към лекарства, понижаващи холестерола. Това са Lipitor, Mevacor, Crestor, Zocor, Vytorin и други такива. „Агенцията за контрол на храните и лекарствата“ (FDA) издава от тази година нови етикети за страничните ефекти относно повишения риск, свързан с мозъка и асоциираната с него загуба на памет и объркване, завишени нива на кръвната захар, както и последвалия диабет.
Един виден кардиолог описва този вид Фаустова сделка така: да, по-малко сърдечни удари, но повече диабет. С цялата тази загуба на памет и объркване, причинени от тези лекарства, хората може и да са забравили, че всъщност има начин да намалим случаите на сърдечен удар и диабет едновременно, който се нарича хранене на растителна основа.
Добре, сега холестеролът е само половината от проблема със сърдечно-съдовите болести. Другата половина е възпалението. От 15 години знаем, че една-единствена порция храна богата на животински мазнини – ползвали Макмъфин с наденичка и яйца в първоначалното проучване — може да парализира артериите ни, като премахне възможността да се отпускат нормално на половина, няколко часа след прием на животински продукти. Цялата лигавица на сърдечно-съдовите ни артерии получава възпаление и се вцепенява. И точно когато това възпаление – ето ги часовете: 1, 2, 3, 4, 5, 6 — точно когато това възпаление, точно когато това осакатяване на артериите започва най-накрая да се успокоява след 5 или 6 часа – идва време за обяд! Нали? И тогава вероятно ще стоварим върху артериите си още една порция месо, яйца или млечни продукти. И така повечето хора се намират в това хронично състояние на ниска степен на възпаление, като така увеличават риска от тези болести, свързани с възпаления като сърдечно-съдовите заболявания, рак, диабет с всяко хранене.
Същото става и с белите ни дробове – отново след няколко часа се получава възпаление на дихателните пътища. Една-единствена порция храна причинява вътрешни повреди, не само години на страдание, но буквално точно там и тогава, същия ден, няколко часа след като попадне в устата.
И точно тази година най-накрая разбрахме, най-накрая разгадахме мистерията защо става така. И причината не изглежда да е самата животинска мазнина. Не е очевидно и животинският протеин, който обикновено е замесен при възпалението заради артрит. Така че ако не е животинската мазнина и не е животинският протеин, тогава коя е причината?
Цялата работа ще превърнем в една ужасно добра детективска история, която ще разделим на серии от видео клипове, всъщност следващата седмица: 4-ти, 5-ти, 6-ти юли. Тук сега само ще споделя основната идея. Внимавайте, спойлер! След хранене с животински продукти хората започват да страдат от ендотоксемия. Кръвта им бива заливана с бактериални токсини, известни като ендотоксини, които се намират в животинските продукти. Така че няма нищо чудно, че тялото ни полудява!
Тези бактериални токсини от мъртво месо не се разрушават от стомашната киселина, не се унищожават от ензимите на панкреаса, не се унищожават при готвене. Правени са и опити да се вари месото с часове. Пак не е станало. Така че тези бактериални токсини се оказало, че са високо устойчиви на готвене и на най-ефективните опити за киселинно и ензимно смилане от страна на тялото ни.
Сега животинските мазнини наистина играят важна роля в целия този процес чрез пренасяне на бактериалните токсини, налични в месото, през червата към организма ни.
Така че причината животинските продукти да предизвикват незабавно възпаление изглежда се дължи на факта, че те са толкова препълнени с бактерии, че могат да предизвикат възпаление, живи или мъртви, дори и ако месото е напълно сготвено. И тогава наситените животински мазнини насърчават усвояването на тези токсини в кръвта ни.
Така че, след като вече знаем какво се случва, какво можем да направим? Ами, ето проследяването от 2012 г.: докато очевидното, най-очевидното решение на метаболитната ендотоксемия — добре, можем да намалим приема на наситените мазнини, които в тази страна идват най-вече от сиренето и пилешкото месо. Но диетата на държавите от Западния свят не е в съответствие с този начин на действие и е трудно пациентите да се съобразят с това искане. И тогава какво? Да не им казваме изобщо?
Точно така, имам предвид… Това покровителствено отношение на медицинската професия от типа на: „О, пациентите няма да променят начина си на хранене или няма да спрат да пушат, дори и ако това би ги убило, нали знаете, тогава защо да се занимаваме?“ Това поведение може да бъде една от водещите причини за смърт.
Но нека се върнем към официалния списък и подхванем рака. Какви са последните новости?
Е, знаем от най-голямото дългосрочно проучване за храненето и рака, която някога е било правено от човечеството: честотата на заболяване от всички видове рак взети заедно е по-ниска сред вегетарианците в сравнение с хората, ядящи месо, особено при някои от най-бързо растящите тумори, като лимфомите и левкемията. И именно поради това най-лошото месо е всъщност това от домашните птици, пилешкото.
Стойностите са три пъти по-високи на всеки 50 грама прием на пилешко месо. Една четвърт от пилешки гърди: тройно по-голям риск.
Обикновено цялата тази презентация трябваше да бъде един вид шоу формат викторина с въпроси и отговори, но имаше малко объркване в графика. Аз трябваше да говоря последен за вечерта, през нощта и така да продължа дълго и да не нарушавам графика. Но както и да е. Няма да се повтори, така че следващата година ще се върнем към формата на шоуто с въпроси и отговори. Затова се извинявам. Трябваше да скъся доклада.
Добре, но връзката месото и рака е такава, че дори „Главният журнал по науката за месото“ минала година попита: Трябва ли да станем вегетарианци? И добавиха: Можем ли да направим месото по-безопасно? Има един куп добавки, например, които могат да потиснат токсичните ефекти на желязото в кръвта, а именно хем-желязото, намерено в месото. Сега добавките са все още в процес на проучване, но „биха могли да осигурят приемлив начин за предотвратяване на рак на дебелото черво“, защото избягването на месото очевидно не подлежи на обсъждане.
Те се страхуват, че ако препоръките на Националния раков институт да се намали консумацията на месо бъдат спазени, случите на рак със сигурност ще намалеят, но фермерите и месната индустрия ще имат сериозни икономически проблеми.
Сега за тези от нас, които са по-загрижени за страданията, причинени от месната индустрия, отколкото за страданията, причинени върху месната индустрия, какво се случва, ако поставите рака на веганска диета? Е, Фондацията за научни изследвания Притикин наскоро завърши тази чудесна серия от експерименти, на които искам да отделя малко време. Обикновени експерименти. Подложили хората на различни диети, вземали им кръв и след това капвали капки от тяхната кръв върху ракови клетки, растящи в съд на Петри и просто стояли настрана, наблюдавайки чия кръв е най-добра в потискането на растежа на рака.
Те бяха онези, които публикуваха това проучване, показващо, че кръвта на хората на веганска диета е значително по-малко гостоприемна за растежа на рак. Сега дори кръвта на хората със стандартен за Америка начин на хранене се бори срещу рака. Имам предвид, че ако не беше така, всички досега щяха да са мъртви. Просто кръвта на тези, хранещи се с веганска храна, се бори около осем пъти по-добре.
Кръвта на хората със стандартна американска диета потиска растежа на рака с около 9%. Ако подложим хората на растителна диета за една година, тяхната кръв просто го разкъсва. Кръвта, която циркулира през тялото на веганите има почти осем пъти по-голяма спирателна мощ когато става въпрос за растежа на ракови клетки.
Сега това се отнася за рак на простатата, най-често срещаният рак сред мъжете; при жените това е ракът на гърдата. Така че изследователите на Притикин опитали да повторят изследването при жените, но да използват вместо това ракови клетки от гърдата. Не искали да чакат цяла година, за да получат резултатите. Така че решили да проверят какво ще направи диетата на растителна основа само за две седмици срещу три различни вида човешки рак на гърдата.
Това е преди, темповете на растеж на ракови клетки са на 100%. А това е след хранене само с растителна храна само след 14 дни.
Забавянето на растежа на рака е голямо, но премахването им, премахването на раковите клетки е дори още по-добър резултат. Това е преди и след, измервайки смъртността на раковите клетки. Това е преди. А това е след. Преди растителното хранене и след него. Същата кръв, сега преминавайки през тялото на жените, придобила силата значително да намали и спре растежа на ракови клетки на гърдата благодарение само на две седмици прием на храна само от растителен произход.
Какъв вид кръв бихме искали да имаме в тялото си, какъв вид имунна система? Дали бихме искали кръв, която просто да се оттегли когато се появят нови ракови клетки? Или искаме кръв, която да циркулира до всяко ъгълче и пролука в нашето тяло със силата да ги забави и спре?
Сега това укрепване на защитните сили срещу рака се случва след 14 дни на растително хранене и физически упражнения. Хората са били навън и ходели пеша между 30 и 60 минути на ден. Чакайте, може би единствената причина, поради която тялото им станало толкова ефективно в посока потискане растежа на раковите клетки, е заради физическите упражнения. Може би диетата не е имала нищо общо с това. И така подложили това на проверка.
Това е измерването на изчистването от ракови клетки. А това е, което видяхме преди малко, резултат от кръв, взета от хората на растително хранене, в този случай за 14 години, наред с леки упражнения – като ходенето пеша всеки ден. Така че растителната диета, ходенето пеша – ето това е чистенето на ракови клетки, което получавате. Сега сравнете това със спиращата рака сила на вашата средностатистическа заседналост – вижте този малък бургер, бургер, ябълка – извинявайте, на уеб страницата е малко… Добре – в сравнение със спиращата рака сила на средностатистическия заседнал месоядец, която е практически несъществуваща. Добре, но какво да кажем за тази група по средата?
Сега тази средна група, вместо 14 години на растителна диета, е била 14 години на стандартна американска диета, но имала ежедневни натоварващи едночасови физически упражнения, като например тренировъчен лагер сутринта. Сериозно, ритмична гимнастика. Искали да знаят дали тренирате достатъчно усилено и достатъчно дълго, можете ли да се състезавате с вегани, които само се разхождат? Нека разберем.
И физическите упражнения проработили, няма спор, нали? Но буквално 5000 часа във фитнеса: не могат и да се сравнят с растителната диета.
Ето една действителна микроснимка на ракови клетки, оцветени, така че да могат да освобождават светлина когато умират. Както можете да видите при контролната група, има няколко умиращи ракови клетки. Дори и да сте човек, заседнал на дивана и ядящ само пържени картофи, тялото ви не е напълно беззащитно. Но ето групата на тежката категория упорити тренировки. Раковите клетки умират и в ляво и в дясно. Но нищо не разбива рака толкова колкото растителната диета.
Защо обаче? На някои хора не им пука, но аз винаги съм любопитен. Добре… Как една проста промяна в храненето прави кръвта на някого толкова негостоприемна за рака само след няколко дни? До преди миналата година нямахме такава информация, когато се опитали да определят скритите механизми зад тези противоракови ефекти.
И това наистина е една луда история. Ще имам цяла поредица видео клипове, на които им предстои да излязат за това. Историята включва малки хора и големи хора, също и големи кучета и малки кучета. Включва бонбони, дървени играчки, канибализъм и културисти вегани. От телешки стек до телешка торта. Иска ми се да имах време, повярвайте ми, но клиповете ще бъдат качени скоро. Заключителен ред: отговорът на загадката на Притикин е IGF-1.
Инсилуноподобен фактор на растежа номер 1 е хормонът, който насърчава растежа на рака, включен е във всеки етап на растежа на рака, разпространението му, метастазите, раковата инвазия. Но ако поставите хората на растителна диета, техните IGF-1 нива спадат, а ако те продължат да бъдат на растителна диета – това е след няколко седмици – ако сте на растителна диета в дългосрочен план, нивата падат дори още повече, а свързващите протеини на IGF-1 се покачват.
Това е един от начините, по които тялото ни потиска растежа на рака, предпазва се от рак, предпазва се от прекомерното му разрастване чрез освобождаване на този свързващ протеин в кръвта, за да свърже здраво IGF-1. Това е като един вид аварийната спирачка на тялото ни. Да, само за 11 дни растителната диета може да препрограмира тялото ви, за да намали значително производството на IGF-1. Но какво да кажем за всичкия IGF-1, който циркулира в кръвта ни от бекона и яйцата, които ядохте миналата седмица? Така черният дроб изпуска този отряд по изпускане на свързващите протеини, които се съединяват, за да извадят всичкия този IGF-1 от кръвообращение и както можете да видите, той става все по-добър и по-добър с времето, ако се храните здравословно по-дълго.
Ето и експериментът, който изобличи IGF-1 като злодея. Добре, същото като предишния път. Ако преминете на хранене на растителна основа, нивата на растеж на раковите клетки намаляват значително. И идва смъртта на раковите клетки. Вече видяхме това. Но ето тук е особеността. Ами ако добавим обратно към рака точно същото количество IGF-1, което е било изхвърлено от тялото ви чрез яденето на храна от растителен произход? Нека вземем същото това количество IGF-1, върнем го обратно към рака и видим какво ще се случи. И това премахва въздействието и от диетата, и от физическите упражнения. Изглежда така сякаш никога не сте започвали да се храните здравословно.
Ето това е начинът, по който разбираме, че намаляването на консумацията на животински продукти води до по-ниски нива на IGF-1, което води и до по-ниски темпове на растеж на рака. Но колко ниска трябва да е консумацията на животински продукти? До колко растителна трябва да е диетата ни? Ами нека погледнем нивата на IGF-1 на хората, консумиращи месо, сравнени с тези на вегетарианците и сравнени с тези на веганите. Дали диетата на растителна основа – дали е по-добра в намаляването на циркулиращите в кръвта нива на IGF-1 в сравнение с месоядната диета или вегетарианската диета? И това е, което установили. Само веганите – ето месоядните, вегетарианците, веганите – само веганите имат значително по-ниски нива. И същата връзка е установена при нивата на IGF-1 свързващите протеини; ето това искаме да е по-високо. Отново тук нямаме нищо. Човек наистина трябва да направи тази финална крачка към веганството, за да може да изхвърли ефективно целия този излишен IGF-1 от кръвта си.
Това е проучване, направено само върху жени. А мъжете вегани? Установили същото нещо. Така че дори и мъжете вегани да имат склонност към по-високи нива на тестостерон, в сравнение както с вегетарианците, така и с месоядните, което реално може да доведе до поява на рак на простатата, причината веганската диета да може реално да спре развитието на рака, което вече видяхме, показвал съм ви в предишни години, работата на Дийн Орниш, може да се дължи на това колко ниски са нивата им на IGF-1. Така че висок тестостерон, но все пак малък риск от рак при веганите.
Заключението е, че без значение дали става въпрос за мъже или жени, само вегетарианската диета не изглежда да е достатъчна, не носи много ползи за организма. Изглежда, че за да получим значителен спад в нивата на хормона, който подпомага растежа на рака, човек наистина трябва да върви в посока към елиминиране на всички животински продукти в храната си. Сега добрата новина е, че на основа на това, което знаем за IGF-1, можем да предположим, че веганската диета има огромна предпазваща сила по отношение на риска например от развитие на рак на гърдата при по-възрастни жени.
Добре, остават само още 13 водещи причини за смърт! Нека прегледаме списъка тук. Трите най-големи убийци бяха сърдечно-съдовите заболявания, ракът, инсултът. О, това е за 2011 г. Сега това са сърдечно-съдовите заболявания, ракът и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) – като емфизем. За щастие ХОББ може да се предотврати с диета на растителна основа и дори да се лекува с растения, ако се интересувате от това.
Сега, разбира се, тютюневата индустрия възприема тези основополагащи открития малко по-различно. Вместо добавяне на растителната храна към диетата на хората, за да се предотврати развитието на емфизем, не би ли било по-лесно да ги добавим към цигарите? И воала, добавянето на акаи боровинки към цигарите доказано има защитен ефект срещу белодробен емфизем при мишките-пушачи.
Следващата стъпка е да започнат да слагат горски плодове в месото. Не съм го измислил аз, хора. Погледнете това. Добавяне на екстракт от плодове към бургери, нали? Сега това не може да мине без своите проблеми. Къпините буквално оцветили бургерите с този специфичен техен лилав цвят, въпреки че изливането на сок от киви върху агнешки трупове, преди да настъпи вкочаняването на тялото, наистина води до по-крехко месо. И е възможно да се подобри хранителната стойност на кренвиршите чрез добавяне на смлени гроздови семена, въпреки че имало оплаквания, че частици от гроздовите семки се забелязвали в крайния продукт. И вижте, ако има едно нещо, което със сигурност знаем за хората, които ядат хотдог, то това е, че те са взискателни за това, което влиза в чинията им.
Анус на прасе? Добре. Но гроздови семки? Гадост!
Предотвратяване на инсулт, номер 4. Предотвратяването на инсулт е свързано най-вече с приема на храни, богати на калий. Думата калий произхожда от думите съд и прах. Вземете, което и да било растение, сложете го в някакъв съд, изсушете го на прах и това, което остава, е калий – истина е. Но може ли някой да ми назове растение, което да е с особено богато съдържание на калий? [Отговор от публиката: Банани!]
Защо това е нещото, което всеки знае относно храненето? Говоря сериозно, да не би Чикита да е имала някаква велика ПР фирма или нещо такова?
Обзалагам се, че като влезете в заведението за бързи храни Heart Attack Grill, където ядат храни като тези, и попитате някого, той ще ви отговори, „Не знам какво да ям, но знам, че бананите съдържат калий.“
В действителност бананите не стигат дори до класацията на първите 50 източника, а са на 86-то място, точно след вредната бърза храна ванилов млечен шейк и после следват бананите.
Първите пет най-добри източници са доматен и портокалов концентрат, а по отношение на източници от необработени храни, това са зеленолистни, бобови растения и фурми.
Всъщност, ако погледнем следващата водеща причина за смърт, бананите биха могли да бъдат направо опасни.
Болест на Алцхаймер сега е шестата водеща причина за смърт. Знаем вече повече от 20 години, че за хората, които ядат месо, червено или бяло, включително птици и риба, е между 2 и 3 пъти по-вероятно да получат деменция в сравнение с вегетарианците. И колкото по-дълго сте вегетарианци, толкова по-малък риск има да развиете деменция.
Но вълнуващото ново проучване е всъщност свързано с лекуването на болестта на Алцхаймер, използвайки тези естествени лечебни средства от растителен произход, които всъщност побеждават плацебо ефекта и подействали толкова добре колкото основното лекарство за Алцхаймер. Отново, всичко е на интернет страницата, безплатно.
Следващ в списъка „хвърлям топа“ е диабетът, който може да бъде предотвратен чрез растителна диета и лекуван с растителна диета и дори изцяло спрян в много случаи с растителна диета. И препоръчвам на всички да чуят представянето на Бренда този следобяд в 3 ч. Това е от октомври. Вегетарианците имали значително по-ниски стойности от хората, хранещи се с месо, но веганите се справили най-добре. А ето и изненадващото нещо. Това било след изследването за затлъстяване. Разбира се веганите имали по-малко случаи на диабет, да, те са толкова слаби. Но дори и при наличие на същото тегло, веганите имат съвсем малък риск от диабет.
Защо веганите обикновено са толкова слаби? Е, наднорменото тегло е толкова рядко срещано сред хората, приемащи само храна от растителен произход, изследователите на храненето отчаяно се опитват да открият причината. Да, те приемат по-малко калории, но все пак не чак толкова по-малко. През последните години съм прегледал голям брой теории, които се опитват да обяснят това. Може би е защото при хората, които са изцяло на растително хранене, се произвежда повече от този ензим, поглъщащ мазнините, в митохондриите, електроцентралите на нашите клетки. Говорил съм за това. Може би защото бактериите в чревната флора са различни. Може би причината е в избягването на химикали, които са свързани със затлъстяването, тези химикали, водещи до ендокринни смущения и намиращи се в месото. Вирус, който причинява затлъстяване при домашните птици, може да е замесен. Все още не сме сигурни. Все повече теории се появяват.
Ето най-новата теория: може би това е пропионатът. В крайна сметка кое нещо се съдържа само в храните от растителен произход? Фибрите. Животните имат кости, които ги поддържат; растенията имат фибри, които ги поддържат. Чакайте малко.
Мислех, че фибрите се определят като нещо, които тялото ни е неспособно да преработи. Да, вярно е, не можем да разградим фибрите, но безбройните полезни бактерии в чревната ни флора могат. И какво правят с тях? Те правят пропионат, който се абсорбира в кръвта ни. Така че технически можем да усвояваме фибрите, но просто не и без помощта на нашите малки приятели.
Така че какво точно прави пропионата? Е, той спира синтеза на холестерола. Това е добре. Също така изглежда, че има така наречения хипофазен ефект, което означава, че ни помага да ядем по-малко чрез очевидното забавяне на изпразването на стомаха, което ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време. Пропионатът регулира приема на храна или каквото и да е там, защото забавя създаването на нови мастни клетки, но води и до този цялостен ефект, насочен срещу затлъстяването. И всъщност можем да увеличим популацията на тези добри бактерии в червата без да приемаме пробиотици, само чрез вегетарианска храна, защото храним малките си приятели по този начин с фибри.
Животинските храни също обикновено са много калорични. Например, за да изразходите калориите от едно парче масло, ще трябва да добавите над 600 метра допълнително към вечерната си разходка този ден. Или по половин километър бягане за всяка изядена сардина и това само за тази част, която става за ядене. И всеки, който реши да изяде две пилешки бутчета, по-добре излезте навън с вашите собствени бутчета и идете да тичате с 5 километра повече този ден, за да изразходите натрупаното тегло.
И това важи за пиле на пара с премахната кожа.
Ето и последните бележки: Консумацията на месо и последвалото го натрупване на тегло. Говорим за стотици хиляди мъже и жени, от 10 държави с наддаване на тегло, измерено в период от 5 години.
Какво открили? Общата консумация на месо, свързана с увеличаване на теглото при мъжете и жените. Изводът е, че намаляването на приема на месо би могло да подобри баланса на теглото. А това било след проверка на първоначалното тегло и физическа активност, образователно ниво, пушач или непушач, общ енергиен прием… Какво? Ето къде е уловката. Това било след контролиране на приема на калории.
Връзката между месото и качването на тегло се запазила дори и след контролиране на приема на калории. Което означава, че ако имаме двама души, които приемат еднакво количество калории, човекът, който се храни с повече месо, може да качи и повече тегло. Дори изчислили колко повече.
Прием от 250 гр. месо на ден, което е нищо в сравнение с това, което бива консумирано в САЩ, би довело до 422 грама повече покачване на тегло на годишна база в сравнение с покачването на теглото при хранене със същите калории, но с ниско съдържание на месо. След 5 години покачването на теглото ще бъде с 2,3 кг. повече. Така че имаме същите калории и все пак 2,3 кг. по-тежки заради яденето на месо. И пържолата не е нищо. Най-силната връзка между наддаването на тегло на годишна база и месото била наблюдавана при домашните птици.
Да кажем, че започвате с нормално тегло и ядете хамбургер всеки ден. Ето колко допълнително тегло ще качите в допълнение на калориите, които вече са там. А ако приемате същото количество калории, но вместо от обработено месо, сандвич с шунка с три резена деликатесно месо, ще бъдете ето тук. И след това половин пилешка гърда ви довежда ето там, отново далеч над приетите калории.
В заключение резултатите показват, че приемът на месо е пряко свързан с покачването на теглото. Това продължило след корекцията на приема на калории и ето затова ние подкрепяме тази препоръка за общественото здраве да се намали консумацията на месо за подобрение на здравословното състояние.
За да научите повече, не забравяйте да проверите реакцията на месната индустрия по отношение на това проучване, много интересно, също и прекрасната работа на „Лекарския комитет по отговорна медицина“ (PCRM), които опитали да наложат веганска диета в корпоративна среда.
Бъбречната недостатъчност, 8-мата водеща причина за смърт, може да бъде предотвратена с диета на растителна основа; може да бъде лекувана с диета на растителна основа. Защо? Защото нашите бъбреци са големи съдови органи. Ето защо бъбреците изглеждат толкова червени от вътрешната си част.
Нашите два малки бъбрека филтрират кръвта в цялото ни тяло. И така, ако стандартната американска диета е толкова токсична за кръвоносните съдове в сърцето, мозъка и таза, което води до сърдечни удари, инсулти и сексуална дисфункция, какво може да се случва с бъбреците ни?
Накратко, изследователи от Харвард открили три важни рискови фактори за влошаващата се бъбречна функция, което означава, че започвате да губите протеините от урината си. Тялото ви не би трябвало да изхвърля протеините си чрез собствената си урина. Трите рискови фактори за влошаване на бъбречната функция са животинските протеини, животинската мазнина и холестеролът. Причината не е протеинът; не е мазнината. Животински протеин, животинска мазнина. Никакво взаимодействие не е намерено с растителните протеини или растителните мазнини.
Не само изглежда, че веганите имат по-добра бъбречна функция, но и е установено драстично подобрение при пациенти, лекувани от бъбречна недостатъчност с чист вегетариански начин на хранене само след една седмица.
Водещ убиец номер 9 са инфекциите на дихателните пътища, които могат да доведат и до смърт. Така че вижте видеото ми: „Кейл и имунната система“, в което говорим за имуностимулиращото действие на кейла. Има ли нещо, което кейлът не може да прави?
И ако погледнете видеото ми „Засилване на имунната система чрез храната“, което всъщност беше – ако погледнете, то е 28 юни – това беше само видео на деня, което беше качено в сряда, ще разберете, че яденето само на колкото допълнителни плодове и зеленчуци може значително да подобри имунните реакции на човек към пневмококовата пневмония.
Номер 10 е самоубийството. Миналата година на същото събитие говорих за това как да подобрим настроението си чрез храненето. Знаем, че вегетарианската диета е била свързвана с по-здравословно състояние на настроението, но няма как да знаем дали има причинно-следствена връзка докато не подложим това на проверка, а това именно беше направено тази година. Взимате средностатистически месоядци и премахвате месото, рибата, птиците и яйцата от диетата им и ще можете да наблюдавате значително подобрение на настроението в цифри само след две седмици. На лекарства като Прозак може да им отнеме месеци да имат същия ефект.
Всъщност начина, по който лекарства като Прозак работят, е като повишават нивата на така наречения хормон на щастието, серотонин. Знаехте ли, че серотонинът се съдържа в растенията? Аз лично нямах никаква представа; определено не знаех. Но има и серотонин, и допамин, и всякакви други видове човешки невротрансмитери в растенията, толкова много, че е имало дори и идея да се започне лечение на депресия с източници, богати на серотонин, като например зелени банани, ананас, банани, киви, сливи и домати. И какви са страничните ефекти? Може някоя малка семчица да се забие между зъбите или нещо такова, нали?
Може би именно поради това големият прием на плодове, зеленчуци, гъби и соя се свързва с намален риск от развиване на депресия. Може би затова подобрението на поведението при тийнейджърите било до голяма степен свързвано с по-голям прием на зеленолистни зеленчуци и свежи плодове.
За повече информация, следете поредицата от видео клипове за грешния начин да повишим серотонина, свързан с тези добавки триптофан, по-добрия начин да генерираме серотонин, за да се преборим с неща като предменструална депресия и след това най-добрият начин, който е и докладван в това проучване с произволно разделени участници и контролиран чрез плацебо ефект, относно успешната употреба на тиквени семки за лечението на социална фобия например. Невероятно.
Как би могла диетата на растителна основа да предотврати системните инфекции? Ами бактериите в месото могат директно да нахлуят в кръвта през стените на червата или при жените могат да пропълзят към пикочния им мехур.
Едва този месец, юни 2012 г. имаме пряк ДНК анализ, най-накрая, който доказва, че жените, които ядат месо, получават инфекции на пикочните пътища от яденето на месо, замърсено с фекални бактерии, които после пропълзяват към пикочния им мехур. А пилетата са най-често срещаният преносител.
Чакайте малко. Не може да продавате коли, които не са безопасни. Не може да продавате играчки, които не са обезопасени. Как е възможно да се продава законно опасно месо?
Ами правят го, като обвиняват потребителите. Като един микробиолог по птиците от Министерството на земеделието на САЩ казва, суровото месо не е устойчиво на идиоти. Може да бъде третирано по погрешен начин и когато това се случи, това е като да хвърлиш граната. Ако дръпнете щифта, някой ще пострада. Ето вижте, ако се разболеем, това ще е по наша вина.
Сега докато някой може оспори мъдрото решение да се продават гранати в супермаркетите, експертът по птици от Министерството по земеделие на САЩ не е съгласен с това. „Мисля, че потребителят има най-голяма отговорност, но просто отказва да я приеме.“ Това е като компания за производство на коли да каже: „Да, наистина сложихме повредени спирачки, но вината е ваша, че не сте сложили колан на детето си.“
Един от директорите на „Центъра за контрол и превенция на заболяванията“ отговорил всеизвестно на този вид отношение на месната индустрията в стил „обвинете жертвата“. „Логично ли е“, попитала тя, „ако потребителят готви недостатъчно дълго един хамбургер, неговото 3-годишно дете да умре?“ Логично ли е?
Не се притеснявайте обаче; месната индустрия работи и върху това. Те току-що получиха разрешение от „Агенцията за контрол на храните и лекарствата“ (FDA) да пръскат месото с вирус, който яде бактериите. Сега възникнали са опасения у някои хора относно тези така наречени бактериофаги, като например възможността тези вируси да разпространяват токсични гени между бактериите, което няма да е добре, особено като се имат предвид трудностите при предотвратяването на голям брой от тези вируси да бъдат освободени в околната среда от кланиците.
Сега това може също да позволи на месната индустрия да стане по-самонадеяна относно безопасността на храните, ако знаят, че просто могат да напръскат с някакви вируси накрая, подобно на бързото решение на спора за облъчването. От гледна точка на индустрията, на кого му пука, че има фекални вещества в месото, след като можеш просто да го взривиш накрая с достатъчно радиация?
Сега месната индустрия е загрижена, че разбирането на потребителите за тези вируси, които изяждат бактериите, може да представлява малко предизвикателство за хранителната промишленост, не че те някога ще бъдат отпечатани на етикетите, разбира се. Но ако си мислят, че това ще е предизвикателство, разгледайте другата блестяща идея.
„Въздействието на какавиди, извлечени от обикновени мухи върху консервирането на охладено свинско месо.“ Това е научен метод, чрез който да кажат, че искат да намажат месото със смес от личинки.
Ето това е евтин, прост метод. Замислете се. Личинките виреят върху гниещо месо и все пак не е имало до сега никакви случаи на личинки, които да предизвикат някакви сериозни заболявания – не че някой изобщо е проверил, но… Това показва, че те имат силна имунна система. Сигурно са пълни с някакви антибактериални свойства, в противен случай ще умрат като се хранят с гниещо месо.
Така че взели личинките, които били на възраст от три дни, измили ги, изсушили ги, един вид ги подсушили с кърпа. Прекарали ги през блендер – малко включване на Витамикс имаме тук – и воала! По-безопасно месо.
Минахме бъбречната недостатъчност. А какво да кажем за чернодробната недостатъчност? Знаем вече от 35 години – о, дори не виждате това – 1977 г., че диетата, богата на растителен протеин, може да бъде използвана за лекуване на чернодробна недостатъчност, като значително намалява токсините, които в противен случай биха се размножили с яденето на месо при по-малко функционален черен дроб. Представете си да ядете месо без да имате напълно функциониращ черен дроб, който да прочисти кръвта ви.
Трябва да призная обаче, че някои хора, които живеят на растително хранене, имат влошена функция на черния дроб. Те се наричат алкохолици…
Всъщност строга растителна диета, при която живеят на картофи, царевица, ечемик и грозде и все пак обаче не се справят толкова добре. Не е ясно защо.
Високото кръвно налягане е следващо в списъка, наречено също есенциална хипертония, изцяло се среща единствено при хората, които ядат месо. Отново вижте тук. Знаем още от десетилетия, от 1974 г., Хопкинс, знаем, че консумацията на храни от животински произход е силно свързвана с високо кръвно налягане, дори и след като въздействията върху теглото са били отстранени.
Превъртаме лентата 39 години по-късно до 2012 г. И в сравнение с невегетарианците, в сравнение с месоядците, докато храненето ви става все повече и повече растително, от месоядни, през флекситарианци, през ядене само на риба, през лакто-ово вегетарианци до вегани, вижте както става с хипертонията, високото кръвно налягане. Налице е постепенно намаляване на риска до достигане на само една малка частичка. Виждаме същото при диабета. Ето го диабета. Отново поетапното намаляване на риска при елиминиране на животинските продукти, отгоре надолу. О, същото става с индекса на телесната маса. Както можете да видите, нивата на риск от затлъстяване стават все по-ниски и по-ниски. Всъщност, веганите са единствената група, която средностатистически няма наднормено тегло. Дори и вегетарианците са с наднормено тегло.
Диабет, хипертония: водещите причини за смърт. Дали ще отнеме на медицинската професия още 39 години преди реално да направим нещо в тази посока?
Колко време отнема, след като преминем на веганска диета, да свалим кръвното налягане? Дванадесет дни!
Макдугъл взел 500 месоядци, но ги подложил на веганска диета и в продължение на 11 дни кръвното им налягане паднало с 6%, двойно повече спаднало кръвното налягане при хората, които вече имали хипертония.
14-ти водещ убиец: болест на Паркинсон. Дали веганската диета намалява риска от болест на Паркисон? Добър въпрос. Е, знаем, че всяко едно успешно проучване, което някога е правено върху млечните продукти, консумацията на мляко и риска от болест на Паркинсон, открива повишен риск от Паркинсон. Защо?
Е, едно предположение е, че млечните продукти в Съединените щати са замърсени с невротоксични химикали.
Има значителни доказателства, които предполагат, че излагането на пестициди може да увеличи риска от развитие на болест на Паркинсон, а тези изследвания с аутопсия установили, че нивата на тези замърсители и пестициди били повишени в мозъка на пациенти с болест на Паркинсон и някои от тези токсини присъстват в ниски нива в млечните продукти.
Става въпрос за токсини като тетрахидроизохинолин, което е съединение, свързано с болест на Паркинсон и намиращо се особено в сиренето. Сега, въпреки че количеството на този невротоксин, дори и в сиренето, не са много високи, опасението е, че те могат да се натрупат, тези невротоксини могат да се натрупат в мозъка след дълъг период на консумация. И накрая, аспирационна пневмония, която се причинява от проблеми с преглъщането, поради болест на Паркинсон, прекаран инсулт или болест на Алцхаймер, всички от които вече сме покрили.
Та, до какво заключение ни води всичко това? Това са първите 15 причини за смърт, първите 15 причини защо американците умират, а растителната диета може да помогне да предотвратим почти всички от тях, може да помогне в лечението на половината от тях, а в някои случаи може дори да обърне развитието на болестта, включително при първите три убийци.
Сега има лекарства, които също могат да помогнат. Можете да вземете едно лекарство за лечение на холестерол всеки ден до края на живота си, друго лекарство за кръвната захар, още няколко хапчета за кръвно налягане.
Същото прави обаче и диетата. Това не е като да има една диета за това и после друга диета за онова. Една диета, която властва на всички.
А какво да кажем за страничните ефекти на лекарствата? Не говоря за някакъв малък обрив или нещо такова. Предписването на лекарства убива повече от 100 000 американци всяка година. И тук не говоря за грешки в лекарствата или злоупотреба или свръхдоза. Тук говорим само за смъртта от страничните ефекти, така наречените НЛР, нежелани лекарствени реакции към предписаните лекарства.
Чакайте малко, 100 000 смъртни случаи на година? Това означава – нека погледнем списъка – уау! Това означава, че шестата водеща причина за смърт в САЩ са лекарите!
Шестата водеща причина за смърт съм аз!
За щастие, аз мога да бъда предотвратен с растителна диета.
Сериозно сега, обаче, в сравнение с 15 000 американци, които са вегетарианци, за месоядците има два пъти по-голям шанс да приемат аспирин, хапчета за сън, успокоителни, антиациди, болкоуспокояващи, лекарства за кръвно налягане, лаксативи и инсулин. Така че храненето на растителна основа е подходящо за хора, които не обичат да приемат лекарства, не обичат да плащат за лекарства и разбира се, не обичат да рискуват да получат страничните им ефекти.
Сега това проучване наистина показва, че растителната диета има своите собствени странични ефекти. Страничните ефекти включват по-малък риск от хронични заболявания, по-малко алергии, по-малко операции. Става въпрос за по-малко разширени вени и хемороиди, дори по-малко хистеректомии.
И тук не говорим само за големите убийци, не само по-малко сърдечно-съдови заболявания – а това е най-дългото проучване на вегетарианци в човешката история – не само по-малко сърдечно-съдови заболявания и инсулти, високо кръвно налягане и диабет, но и по-малко дивертикулоза, по-малко – ако можете да го прочетете – по-малко болести като цяло. Това са страничните ефекти от храненето на растителна основа: по-малко болести като цяло. Ето я темата с алергиите.
Отново, най-дълго продължилото проучване на вегетарианците в историята. Жените, които ядат месо, сравнени с вегетарианки, изглежда имат 30% по-голям риск от поява на химични алергии, 24% повече астма, повече алергии от лекарства, дори повече алергии от ужилвания от пчела, 15% повече сенна хрема.
Един нов страничен ефект от храненето на растителна основа, за който научихме едва миналата година: по-малко катаракти.
Това е, което получаваме, по-малко катаракти, водещата причина за слепота и загуба на зрението. В сравнение с тези, които ядат по една порция месо на ден, тези, които ядат половин порция на ден, имат с 15% по-малък риск. Ако само ядете риба, рискът пада на 21%. Ако се отървете от рибата, спада с 30%. Ако се отървете от яйцата и млечните продукти: намаляване на риска с цели 40%.
И всичко това в допълнение към моите любими странични ефекти на растителното хранене: помагат за предотвратяване на 15 от общо 16-те водещи убийци.
Искате ли да разрешите кризата на здравеопазването? Имам едно предложение.
Представете си, ако нацията ни премине на хранене на растителна основа. Представете си, че ние значително намалим консумацията на месо. Ами има една страна, която направила това.
След Втората световна война Финландия започнала също като нас да пакетира и предлага месо, яйца и млечни продукти. И до 70-те години на 20-ти век процентът смъртни случаи от сърдечно-съдово заболяване при финландците бил най-висок в света, дори и нас задминал. Така че, вижте, те не искали да умират, затова приели нещата на сериозно. Сърдечно-съдовите заболявания се причиняват от висок холестерол. Високият холестерол се причинява от прекомерен прием на наситени мазнини. Така че основният фокус на стратегията бил да се намали високият прием на наситени мазнини в страната. Тук това означава сирене, пилешко месо, сладкиши и свинско месо основно. Пуснали в действие зърнен проект, който да помогне на млекопроизводителите да преминат към производство на горски плодове. На всяка цена. И наистина много производители преминали от млечни продукти към горски плодове. Настройвали населените места едно срещу друго с приятелски състезания по намаляване на холестерола, за да видят кой ще се справи най-добре.
Та как се справили? Ами вижте, по отношение на населението, дори и ако процентът на смъртни случаи падне с 5%, това би могло да спаси хиляди животи. Но забележително големи промени се случили…
Намаление с 80% на смъртните случаи от сърдечно-съдови болести за цялата страна. 80% спад на смъртните случаи от сърдечни болести! С толкова много намалени проценти на смъртни случаи от сърдечно-съдови болести и рак, смъртността от всички други причини намалена почти на половина, което води до 7 години, мъжете ще живеят 7 години по-дълго и 6 години повече за жените. И вижте, това е само в резултат от намаляването на животински продукти.
Сега да се върнем към кандидата за световен рекорд по смъртни случаи от сърдечни болести, разбира се Съединените американски щати.
Така че защо нашето правителство не направи същите препоръки? Имам цяла серия от видео клипове относно конфликтните интереси в рамките на американските комитети по ръководните принципи на храненето. Те са именно тези, които правят препоръките и наистина, независимо дали са финансирани от сдружения на производителите на вафли или от асоциации на производители на захар, или от някой член на Съвета на Макдоналдс за здравословен начин на живот, работещ от името на Института на Кока Кола за здраве и красота. И забележете, знаем за това само благодарение съдебния процес на „Лекарския комитет за отговорна медицина“ срещу „Министерството на земеделието на САЩ“. Много забележително. Една жена, член на комитета, е работила първо като рекламно лице на Duncan Hines и после като рекламно лице на Crisco.
Това са хората, които ръководят политиката на САЩ по храненето. Ако прочетете официалните препоръки за храненето, ще забележите, че няма никъде обсъждане на научни изследвания относно последствията за здравето от яденето на месо. Защо? Защото ако комитетът реално обсъди това проучване, няма да бъде в състояние да обоснове препоръките си да се яде месо като цяло, тъй като изследването ще покаже, че месото увеличава рисковете от хронични заболявания, което противоречи на първоначалната цел на това да има официални препоръки за храненето, нали? И така, след като просто не обърнали внимание на проучването, комитетът успял да стигне до заключение, което в противен случай би изглеждало неадекватно. Така че те дори не могат да говорят за науката.
Знаем, че храненето на растителна основа с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, варива и без месо може да излекува сърдечно-съдово заболяване, може напълно да предотврати смърт от сърдечно-съдово заболяване и да забави развитието на рака и почти идентична диета се препоръчва от „Световната фондация за изследване на рака“ с цел неговото предотвратяване, основана на най-голямото проучване на научни изследвания до ден-днешен. Ето пак, те дори не могат да говорят за наука, защото как биха могли иначе да обосноват нещо различно от растителната диета?
Нека да завърша с нещо, което е най-доброто обобщение на политиката по хранене в Съединените щати, което някога съм виждал: „Публикувани са новите официални препоръки за здравословно хранене. Те ни казват да се храним здравословно.“
„Но не чак толкова здравословно, за да повлияем върху печалбите на някоя корпоративна организация.“
Много ви благодаря. Не забравяйте да следите ежедневните ми видео клипове.
Моля ви, споделете интернет страницата с приятелите и семейството си. Купете си всички видеа на DVD. Всички постъпления отиват към благотворителна организация.
И не забравяйте, поканени сте да се отбиете за безплатна проверка на холестерола. Ще се видим отново. Довиждане.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/uprooting-the-leading-causes-of-death
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев