Високо протеиновите диети по време на бременност: здравословни или вредни? Един въпрос, на който вече е било отговорено преди 40 години в небезизвестното изследване Харлем през 1976 г.: рандомизирано контролирано проучване на хранителните добавки по време на бременност при бедното чернокожо градско население. Проучването започнало във време, когато протеинът е бил смятан за дефицитен в храненето на бедните. Ако всъщност бяха анализирали начина им на хранене преди да започнат, щяха да осъзнаят, че това не е истина, но защо да допускаме фактите да стоят на пътя на предположенията?
Така че разделили бедните чернокожи бременни жени на три групи и им давали по 40 грама допълнително животински протеин на ден – на практика няколко кутии протеинови шейкове Ensure – срещу около 6 грама животински протеин или без добавка на никакъв протеин и седнали да наблюдават какво ще стане. Високо протеиновата група страдала от огромен брой много ранни преждевременни раждания и свързаните с тях смъртни случаи на бебета, както и значително забавяне на растежа при бебетата, които оцелели. Повече протеин означава повече недоносени деца, повече смърт и по-забавен растеж.
И когато децата пораснат, приемът на животински протеин по време на бременност ще се свързва с деца с наднормено тегло в по-късна възраст и високо кръвно налягане. Поколението на майките, които споделили, че се хранят с повече месо и риба, имало по-високо кръвно налягане вече като възрастни. Това е част от едно друго провалило се проучване с намеса в храненето, при които майките били посъветвани да приемат половин килограм месо на ден. Повишеното наддаване на тегло и високо кръвно налягане може да се дължат на химическите замърсители, причиняващи затлъстяване в месото, както и преди съм говорил, или причиненото от животинския протеин повишаване на нивата на растежа на хормона IGF-1. Или да се дължи на стероидния хормон на стреса, наречен кортизол.
Една-единствена порция храна, богата на животински протеини, може почти да удвои нивата на хормона на стреса в кръвта само половин час след консумация, много повече от една порция храна, която е по-близо до препоръчителното количество протеин. Ако дадете на някого порция месо от рак, риба тон, сирене котидж, нивата на хормоните на стреса се изстрелват нагоре. Но вместо това, ако дадете на някого супа с ечемик и задушени зеленчуци с ориз, нивата на хормона на стреса спадат след храненето.
И представете си, ако се храните с месо, риба, млечни продукти на всяко хранене, ден след ден, можете хронично да стимулирате стресовата реакция на организма и да увеличите освобождаването на вазоактивни хормони, които повишават кръвното ви налягане. И всичкото това допълнително освобождаване на кортизол се свързва с увеличен риск от повишени кръвни нива на инсулина, триглицериди и холестерол.
Ако вземете мъже на високо протеинова диета: месо, риба, птици, яйчни белтъци и ги поставите на високо въглехидратна диета с хляб, зеленчуци, плодове и сладки неща, техните нива на кортизола намаляват с около една четвърт за 10 дни. В същото време нивата им на тестостерона се увеличават с около същото количество. Високо протеиновите диети потискат тестостерона. Ето защо, ако вземете мъже, които се хранят с растителна диета и ги накарате да започнат да ядат месо всеки ден, нивата им на тестостерон намаляват и всъщност естрогените се покачват.
Ето защо културистите могат да имат толкова ниски нива на тестостерон. Причината не е в стероидите, които приемат. Ако се вгледате в естествените културисти, които не използват стероиди, 75% спад на нивата на тестостерон в месеците преди състезание. Нива на тестостерон, намалени повече от половина, достатъчно, за да може човекът да попадне в графата на необичайно нисък тестостерон. Иронично е, че те се хранят с протеин, за да изглеждат външно мъжествени, но това ги прави все по-малко и по-малко мъжествени вътрешно. И от гледна точка на затлъстяването като цяло, спад в нивата на тестостерон може да увеличи риска от наддаване на тегло – вие получавате телесни мазнини.
Какво общо има кортизолът с теглото? Ами, всъщност има заболяване, причинено от наличие на твърде много кортизол, наречено Синдром на Кушинг и това е един вид преди и след по отношение на абнормалното затлъстяване, което е по-голяма част от бялото. Дори и при нормални жени, обаче, хроничният стрес, хронично високите нива на кортизол могат да допринесат към затлъстяването. И ако самите жени са бременни, диета, богата на месо и бедна на въглехидрати, може да увеличи нивата на кортизол при майките, което може да доведе до неподходящи нива на излагане на кортизол на плода, което в замяна може да повлияе развитието на плода, като нулира целия термостат на реакция към стреса, което води до по-високи нива на кортизола през целия му живот, което може да има сериозни последици за здравето, които да го преследват през целия му живот.
И наистина, ето какво са открили: всяка една дневна порция месо и риба на майката се свързва с 5% по-високи нива на кортизола в техните деца дори 30 години по-късно, въпреки че консумацията на зелени зеленчуци се оказала със защитна функция. Висока консумация на месо и риба, като например 3 порции на ден, сравнени с 1 или 2, е свързана със значително по-високи нива на кортизола, но яденето на зеленолистни всеки ден изглежда притъпява част от този излишък на стресова реакция.
И порасналите деца на майки, които се хранели с много месо по време на бременността, не само се разхождат с по-високи нива на хормона на стреса, но също изглежда реагират по-негативно на всичко, с което се сблъскат в живота. Ако ги подложите на теста Триер, който включва говорене пред публика, пред състав от съдии, последвано от изпит по математика на живо, ето го отговора на хормона на стреса при онези майки, които се хранели с по-малко от 2 порции месо на ден, в сравнение с около 2 порции на ден, в сравнение с около 2 до 3 порции на ден. Забележете, че преди началото на теста, двете групи с по-нисък прием на месо започнали с почти същите нива, но тяхната превишена реакция на кортизол се разкрила, когато били изложени на стресова ситуация.
Сега реалните ефекти от това са, че такъв вид тест, ако дадете на хората собствен личен бюфет на шведска маса с плодове и зеленчуци срещу мазните сладки успокояващи храни като например шоколадова торта, познайте кой яде по-малко плодове и зеленчуци? Тези, които имат тези хронично високи нива на стрес. Кортизолът се е оказал като фактор в мотивацията на прием на храна, дори когато не сте наистина гладни.
Така че не е никаква изненада, че приемът на животински протеин по време на бременността може да доведе до по-голямо наддаване на тегло при децата в по-късна възраст и може би дори и за внуците. Ето колко много стрес може да се изхвърли наоколо. Последните данни показват, че дългосрочните неблагоприятни последици може да не са ограничени само до едно поколение. Диетата на една бременна майка може да повлияе развитието и риска от заболяване при нейните деца и дори внуци. В крайна сметка тези открития могат да хвърлят светлина върху бързо развиващите се епидемии на диабет, затлъстяване и сърдечно-съдово заболяване.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/the-effect-of-animal-protein-on-stress-hormones-testosterone-and-pregnancy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев