Салициловата киселина – активната съставка в аспирина, се е използвала в продължение на хиляди години, като противовъзпалително и болкоуспокояващо, под формата на екстракт от кората на върба. Хипократ го е използвал за лечение на треска, както и за облекчаване на родилни болки. Аспиринът е патентован като запазена марка през 1899 г. и до ден-днешен остава вероятно най-често използваното лекарство на света. Една от причините да продължава да бъде толкова популярен, въпреки факта, че вече има и по-добри болкоуспокояващи, е че действа и като разредител на кръвта. Милиони хора днес приемат аспирин ежедневно за лечение или предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.
Всичко започна още през 1953 г., с публикуването на това забележително проучване. В медицинското списание „New England Journal Of Medicine“ “Продължителността на живота и причините за смъртта при ревматоиден артрит.“ Статията започва с изречението, „Често се говори, че за да живеем по-дълъг живот, трябва да имаме ревматизъм.“ Открили са, че има сравнително по-малко смъртни случаи от злополуки, което може да се обясни с факта, че хора с артрит вероятно не излизат толкова често. Сещате се, не карат ски и т.н., но също установили сравнително по-малко смъртни случаи от сърдечен удар. Може би аспиринът, който приемат за ставите, е този който разрежда кръвта им и не позволява да се образуват съсиреци, които да запушват коронарните им артерии. И така, през 1960 г. се е говорило да се направи изследване, за да се установи дали аспиринът може да помогне на хора, изложени на риск от образуване на кръвни съсиреци. И през 1970 г., това се случва. Проучвания показват, че редовният прием на аспирин предпазва от сърдечен удар.
Днес, официалната препоръка е, че малки дози аспирин, се препоръчват за всички пациенти с болно сърце, но сред общото население, за тези, които не са имали предишни сърдечни заболявания или инсулти, ежедневният прием на аспирин, е препоръчителен само, когато ползите за сърдечно-съдовата система, надвишават рисковете от кървене.
Усложненията при кървене, свързани с употребата на аспирин могат да се считат за често подценявана, но сериозна опасност в клиничната медицинска практика. За тези, които вече са преживели инфаркт, отчетът от рисковете и ползите е ясен! Ако изследваме 10 000 пациенти, ежедневни ниски дози аспирин, биха могли да предотвратят около 250 сериозни ситуации с кръвоснабдяването, като сърдечен удар, инсулт, или най-сериозното от всички – смърт. Но същият този аспирин, би могъл да доведе до приблизително 40 сериозни екстракраниални случаи на кървене, (т.е. кървенето е толкова лошо, че трябва да бъдете хоспитализирани).
Така, крайната полза от аспирина, като „вторична превенция“, или използването му за превенция на втори инфаркт, значително надвишава риска от опасност при кървене. За всеки 6 предотвратени сериозни съдови инциденти, ще имаме само 1 случай на обилно кървене, така че, тук не може да се оспорва ползата от приема на аспирин.
Но, ако изследваме 10 000 пациенти, които никога не са преживявали сърдечен удар или инсулт – и въпреки всичко използват аспирин за предотвратяване на съсирването, или т.нар. първична превенция, малки количества аспирин биха могли да помогнат само за предотвратяване на 7 сериозни съдови инциденти, но за сметка на опасността да предизвика хеморагичен инсулт – кървене в мозъка, заедно с още 3 други сериозни екстракраниални случаи на кървене.
Така че, тук ползите са около 2 към 1, което е малко на кантар, за да ни донесе спокойствие. Ето защо, новите европейски стандарти, не препоръчват аспирин на общото население, особено като се има предвид допълнителният риск, че аспиринът, може да причини малки мозъчни кръвоизливи.
Само ако имаше друг безопасен, прост метод, без странични ефекти… И за радост – има! Д-р Орниш и Д-р Еселстин доказват, че дори напреднал, осакатяващ стадий сърдечно заболяване, може не просто да бъде предотвратено, но и излекувано с диета на растителна основа, центрирана около зърнени и бобови култури, зеленчуци и плодове, с ядки и семена като допълнение към храненето, както и без мазнини, млечни продукти, месо, птици или риба.
Бил Кастели, дългогодишен директор на най-продължителното епидемиологично проучване на света – популярното Framingham Heart Study, веднъж бе попитан, какво би направил, за да победи епидемията от болести на сърцето, ако беше всемогъщ. Неговият отговор? „Щях да накарам хората да се хранят така, както се хранят в „селските региони на Китай“, както е описано в книгата на д-р Т. Колин Кембъл“ С други думи, той каза на PBS, „Ако американците се хранеха достатъчно здравословно, цялата тази епидемия от сърдечни заболявания щеше да изчезне.“ Еселстин също пояснява, че тук не говорим просто за вегетарианството. „Този нов модел“ за лекуване на сърдечните заболявания, означава „хранене единствено с храна на растителна основа“.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/should-we-all-take-aspirin-to-prevent-heart-disease
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев