Това не е парче пица, но би могло вероятно да се счита за резултат от твърде много парчета пица. Ето така изглежда вътрешността на нашите основни артерии в напреднал стадий на атеросклероза, свързана с мазнини и холестерол. Знаем, че исхемичната болест на сърцето не се появява просто така изведнъж, обаче. Заболяването започва по време на ранна детска възраст, като се развива без симптоми за няколко десетилетия докато стигне до често окончателната и неочаквана крайна фаза на болки в гърдите, увреждане или просто смърт.
Трябва да си напомняме, че атеросклерозата започва в детството като мастни ивици в артериите, предшествениците на напредналите лезии, които в крайна сметка ни убиват. До 20-годишна възраст, 20% от вътрешната повърхност на артериите, идващи от сърцето, е покрита с мастни ивици. Така преди 50 години патолозите започнали да си задават въпроса дали сърдечно-съдовите заболявания най-добре се лекуват от кардиолозите или от педиатрите.
Защото до 30-годишна възраст много млади хора вече имат напреднала коронарна атеросклероза и намесата от 30-годишна възраст е всъщност това, което се нарича вторична превенция, която се опитва да се справи с опустошенията от заболяването, вместо да предотврати самото заболяване, защото напредналата атеросклероза е вероятно вече факт.
А ние изнасяме проблема по света. Млади, слаби, очевидно здрави хора и все пак 97% от общия брой артерии изглеждат така. Така че дори и в развиващите се страни, където са придобили нашите хранителни навици, наблюдаваме епидемия от сърдечни заболявания и внезапна смърт, това, ако не ви застрелят първо.
Освен това, рисковите фактори, които се свързват с размера на такива ранни лезии, са същите рискови фактори, които се свързват със сърдечните удари по-късно в живота. С други думи, това е същото заболяване само че в по-ранен стадий. Така че патолозите, тези, които правят аутопсиите на всички тези млади хора и виждат всички тези исхемични заболявания на сърцето, започнали да призовават преди много години, че превантивни мерки трябва да се вземат по-рано в живота.
Знаем, че мастни ивици съществуват при малко деца от повече от един век, но едва през 1994 г. една работна група, създадена от правителството, излезе с една радикална идея. Стратегическият ключ и най-голямата възможност за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания е да се предотврати развитието на риска преди всичко.
В моето видео „Сърдечно-съдовото заболяване започва в детството“, отбелязах, че мастните ивици, първият стадий на атеросклерозата, са открити в артериите на почти 100% от децата на 10-годишна възраст, отглеждани на стандартна американска диета. В знак на признание на този факт, най-новите препоръки на Академията на педиатрите са на всички деца да се изследва холестерола, като се започне между 9- и 11-годишна възраст.
Разбира се това кара фармацевтичните компании да се облизват при мисълта да пъхат лекарства-статини в менюта Happy Meal, но дългосрочната намеса на лекарства е скъпа и може да бъде свързана с неблагоприятни последици. Тук говорят за промяна на начина на живот.
В моето видео „Колко хора отговарят на простите седем критерии?“, аз разкрих спиращата дъха статистика, че само около 1 на всеки 2000 американци отговарят на седемте критерии на Американската кардиологична асоциация за сърдечно-здравословен начин на живот. А какво да кажем за американските тийнейджъри? От всички 4673 младежи на възраст между 12 и 19 години участвали в изследването, НУЛА преминали всички критерии. Каква е основната причина? Повечето момчета и момичета тийнейджъри не пушат. Белите ленти показват процента, който отговаря на критериите. Повечето от тях не са с наднормено тегло, но почти никой не се храни здравословно. По-малко от 1% от младите мъже и жени отговаряли на минимума от критерии за здравословно хранене.
Тази жалка ситуация е това, което се крие зад този противоречив документ, който предполага, че сегашното поколение на американските деца и младежи, нашите деца, може би е едно от първите поколения, което е по-малко здраво и има по-малка продължителност на живота от своите родители.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/should-all-children-have-their-cholesterol-checked
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев