Нарът е бил почитан през вековете заради здравословните си качества. По тази причина е бил използван като символ на някои здравни организации. Който и да е плод ми изглежда по-добър символ на здравето от змия върху тояга.
Смята се, че е полезен за широк спектър от заболявания. Дори канибалите го обичат, подобрява цвета на „детското месо“. Не, става въпрос за месо от козлета. Просто се стреснах, като видях това изследване.
Вниманието през последното десетилетие повече се е фокусирало върху нара и рака на простатата, започвайки с лабораторни изследвания, които показват, че все повече и повече екстракт от нар може да потисне растежа на клетки от рак на простатата в блюдо на Петри с до 95%.
А обикновените клетки на простатата? Ето как изглеждат обикновените клетки от простатата под микроскоп, с малко или много екстракт от нар. Няма видима разлика. Не влияе много на здравите клетки.
Но ето как изглежда ракът на простатата, просто покосен от нара. Но това е било в блюдо на Петри, не при човек. Да, ако тези резултати бъдат представени в някоя клиника, това би било драматично, но първо трябва да се изпита при хора.
Основното лечение на рак на простатата се състои или в радикална операция, или в радиация. Въпреки това, появяват се рецидиви при значителен брой пациенти и в края на краищата се появяват метастази. Дори след радикална простатектомия, при близо една трета от пациентите ракът се завръща, за което свидетелства повишаването на нивата на простатно специфичния антиген. На този етап възможностите за лечение са ограничени; имам предвид, простатата вече е била отстранена. Следващата стъпка е химическа кастрация, хормонална аблация. Точно както ракът на гърдата може да процъфтява при естрогена, ракът на простатата може да процъфтява при тестостерона, така че може да опитате да отстраните тестостерона, но това може да има много негативни странични ефекти; всичко, което можем да сторим, за да отложим това, е за предпочитане.
Тогава какво да кажем за растенията? Учените отбелязват, че азиатците имат най-ниски нива на рак на простатата в света, до десет пъти по-ниски от американците. Дали това е само генетично заложено? Не, когато японци се преместят в Съединените щати и започнат да се хранят и да живеят като нас, нивата им на рак на гърдите и на простатата скачат близо до нашите. Причината може да е в това, с което те се хранят повече тук: животинските продукти са най-високият рисков фактор за рак на простатата в света при преглед страна по страна, или заради това, което те тук ядат в по-малко количество: традиционните си храни, бедни на мазнини, с високо съдържание на фибри, със соеви продукти и зелен чай и като цяло много растителна храна. Опитали ли са се тези изследователи да оставят пациентите, болни от рак, на растително хранене? Не, просто ги карали да пият чаша сок от нар на ден. Защо? Защото изследването им било финансирано от производителите на сок от нар. Поне им било позволено да го приемат през устата.
И какво се случило? В продължение на три години преди изследването, туморът им постоянно нараствал, за което свидетелствали повишените нива на средния им простатно-специфичен антиген. Щом веднъж започнали да приемат сока, туморите им продължили да растат, но сякаш нараствали по-бавно
За сравнение, д-р Дийн Орниш и колеги постигнали очевидно обръщане на болестта при ранен рак на простатата с хранене на растителна основа и други здравословни промени на начина на живот. Простатно-специфичният антиген не просто се повишавал по-бавно, а показал тенденция към понижаване. И кръвта на хора с рак на простатата в лаборатория, кръвният серум на тези, които се хранели здравословно, потискал растежа на рака почти осем пъти повече, а кръвта на хора, които пиели сока, просто потискала растежа на рака с около 12%, но все пак аз смятам, че ако всичко, което правиш, е да пиеш чаша сок всеки ден, това е много впечатляващо.
Проблемът е, че не е имало контролна група. Може да кажете, че те самите са си контрол: това, което са преди и след. Навярно не е съвпадение това, че туморите им са забавили растежа си, веднага щом са започнали да пият сока, но е добре това да се провери.
При изпитание на лекарство се опитват да направят същото: лекуват хора с върнал се рак на простатата след операция или радиация. В групата с лекарството растежът на тумора се е забавил при 55% от пациентите. Доста ефективно лекарство, нали? Сладкото хапче е помагало в 73% от случаите. Плацебо ефектът може да е толкова мощен, че да забави растежа на рака. Затова се нуждаем от изпитания с контрол на плацебо ефекта. Може би да подведеш хората да пият сок с аромат на нар може да има същия ефект: мислиш, че правиш нещо за себе си и растежът на рака може да се забави. Не знаеш, докато не го подложиш на тест.
Най-накрая, било проведено произволно контролирано изпитание на сок от нар за рака на простатата и както можете да разберете от заглавието, нямало ефект. Какво имат предвид под: нямало ефект? При 25% от пациентите с рак туморите се смалили, щом те започнали да пият сока от нар. Да, но при 35% от пациентите туморите намалели, без те да пият сок от нар.
Всеки ефект прилича на плацебо. Същата история като с хапчетата с екстракт от нар. Сякаш действат, докато пациентите не се сблъскат със сладкото хапче и не си „счупят главите“.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/pomegranate-vs-placebo-for-prostate-cancer
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев