Бъбречната недостатъчност може да бъде, както предотвратена, така и лекувана с диета на растителна основа. И нищо чудно – бъбреците са органи с множество кръвоносни съдове. Учени от Харвард са намерили три основни хранителни рискови фактора, които потискат бъбречната функция: животинският протеин, животинските мазнини и холестерола. Животинските мазнини могат да променят цялостната структура на бъбреците. Това се доказва с изследвания като това: То показва „тапи“ от мазнини, в аутопсирани човешки бъбреци, които буквално запушват и забавят работата им.
Животинският протеин също може да има сериозен ефект върху нормалната бъбречна функция, предизвиквайки процес, който се нарича хиперфилтрация: увеличаване количеството работата на бъбреците. Но не и растителният протеин. След консумация на риба тон се наблюдава увеличаване на натоварването на бъбреците за 1, 2, дори 3 часа след хранене, както при диабетици, така и при недиабетици. Тук не говорим за евентуални неблагоприятни ефекти след десетилетия, а буквално часове след консумация.
Ако вместо да изядете сандвич със салата и риба тон, обаче, изядете един сандвич с тофу и салата, с абсолютно същото количество протеин, какво се случва? Няма ефект. Справянето с растителния протеин, не е никакъв проблем. Защо животинският протеин предизвика тази реакцията на претоварване, а растителният протеин – не? Изглежда това се дължи на възпалението, предизвикано от консумацията на животински продукти. Откъде знаем това? Ако дадете мощно противовъзпалително лекарство заедно с рибата тон, можете да избегнете процеса на хиперфилтрация, вследствие на погълнатото месо.
След това имаме освобождаване на киселина. Животински храни като месо, яйца, и млечни продукти – стимулират образуването на киселина в бъбреците, която може да доведе до интоксикиране на каналите, и да увредят малките и деликатни уринарни канали в бъбреците. Храните от животински произход, в повечето случаи създават киселинна среда. Особено рибата. След нея се нареждат свинското и пилешкото месо. Докато храните от растителен произход са сравнително неутрални и в повечето случаи – алкализиращи, което помага за справянето с киселината. Така че, ключът към спирането на развитието на хроничната бъбречна недостатъчност, може да се намира на пазара за плодове и зеленчуци, а не в аптеката.
И нищо чудно – растителни диети са били използвани за лечение на бъбречни заболявания в продължение на десетилетия. Тук се вижда изтичането на протеин, при хора на диета с ниско съдържание на натрий. Това обикновено е диетата, която докторите предписват, на хора със закърняла бъбречна функция. След което преминават на растителна диета, след това на стандартна диета, растителна, стандартна, растителна, стандартна. Това пуска и спира бъбречната недостатъчност като с копче, в зависимост от това, което пациентите ядат.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/how-not-to-die-from-kidney-disease
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев