Джинджифилът е най-известен със способността си да предотвратява и облекчава гадене и повръщане. Вече има толкова много изследвания, че съществуват рецензии на рецензиите. Помага не само за сутрешното гадене, при което приемът само на половин чаена лъжичка джинджифил на прах се свързва с 5 пъти по-голяма вероятност за облекчаване на гадене и повръщане в началото на бременността, но също така и за морска болест, гадене и повръщане след операция, както и предотвратяване на гадене и повръщане вследствие на антиретровирусна терапия, по време на лечението на ХИВ, както и като чудо срещу повръщане предизвикано от химиотерапия.
В това клинично изследване, с плацебо група, за ефекта на джинджифила при рак на гърдата, повръщането вследствие на химиотерапия, е било облекчено във ВСИЧКИ фази, което включва най-интензивната фаза – до 24 часа след химиотерапията. Наблюдава се по-малко повръщане в периода до два-три дни по-късно, и дори това, което е известно като „предварително повръщане“, което се проявява преди химиотерапията. След няколко сесии, тялото вече знае какво предстои, и започва да повръща, дори при мисълта, че то наближава. Това „предварително гадене“ е нещо, с което лекарствата не могат да се справят. Дори и новите, лъскави лекарства против гадене, които могат да струват 10 000 пъти повече от джинджифила, който излиза на около 5 стотинки за доза, и в някои отношения може да работи дори по-добре. Говорил съм също и за джинджифила като болкоуспокояващо. Една осма чаена лъжичка джинджифил (2 стотинки), доказано работи точно толкова добре, колкото и лекарството за мигрена – Imitrex, без страничните ефекти.
И говорейки за болка, джинджифилът също може да бъде ефективен, като ибупрофен за облекчаване на менструални болки. Болезнената менструация е все по-често срещана при жените, и понякога може да доведе до много силни болки, които, често са пренебрегвани от доктори и лични лекари. Но четири контролирани проучвания на случаен принцип са публикувани за джинджифил при менструални болки, и всичките четири показват значителни ползи, когато се приема през първите няколко дни на менструацията. Ефективно работещите дози варират от около 1/3 чаена лъжичка на ден, до пълна чаена лъжичка на ден, но тъй като всички те изглежда работят еднакво ефективно, може и просто да се започне с доза струваща една стотинка на ден.
И като страничен ефект (странични ползи) може драстично да намали интензивно кървене, което всъщност е едно от най-често срещаните гинекологични проблеми при младите жени. Вече знаем, че има про-възпалителни храни, които могат да допринесат за интензивното менструално кървене. Тогава, защо не опитаме противовъзпалителни храни като джинджифила? Като интензивното менструално кръвотечение се определя: „повече от една трета чаша или около 80 милилитра“. Всички субекти в изследването са започнали с много по-високи нива от това, но само 1/8 чаена лъжичка джинджифил на прах, три пъти на ден, от деня преди да започне менструалният им цикъл, е намалила течението им на половина. И изглежда да работи все по-добре с всеки следващ месец, осигурявайки високоефективен, евтин, лесен за използване, безопасен метод за лечение на интензивно менструално кървене и болка.
Джинджифилът работи за мигрена и менструални спазми, но само защото е ефективен за много видове болка, това не означава, че задължително ще е ефикасен за всички видове болки. Например, как помага за стомашни спазми? Помага ли джинджифилът при лечение на синдром на раздразнените черва? И отговорът е „Да“, понижава интензивността на синдром на раздразнените черва с 25%, но същият ефект е имало и при плацебо групата.
Така че истинският отговор е „НЕ“, джинджифилът не е ефективен за лечение на синдром на раздразненото черво. Въпреки всичко джинджифилът е едно от най-често използваните билкови лекарства за синдром на раздразнените черва. Заблудени хора… не знаят ли, че джинджифилът не работи по-добре от плацебо хапче?
Или, от друга гледна точка: Умни хора… използват нещо, което предлага облекчение в 53% от случаите, като не носи неблагоприятните ефекти на някои от лекарствата, с които лекарите могат да навредят на един човек за всеки трима, на които помагат.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/ginger-nausea-menstrual-cramps-irritable-bowel-syndrome
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев