Пластмасовият химикал Бисфенол А беше забранен при бебешките шишета в Канада през 2008 г., във Франция през 2010 г., в цяла Европа през 2011 г. и в Съединените щати през 2012 г. Но през 2015 г. Франция забрани употребата на Бисфенол А във всички опаковки на храни и напитки, нещо, което „Агенцията за контрол на храните и лекарствата“ в САЩ реши, че е неоправдано. Но какво да кажем за над 90-те изследвания, които съобщават за връзката между нивата на Бисфенол А в урината на хората и широк спектър от тежки последици за здравето, включително очевидно значително повишаване на вероятността от развиване на сърдечно-съдови заболявания и диабет, затлъстяване, увреден черен дроб, имунна и бъбречна функция, възпаление, репродуктивни ефекти при жените и мъжете и променена функция на щитовидната жлеза и дефицити в развитието на децата, като например агресия, хиперактивност и трудности в ученето.
Само една много малка част от проучванията изглежда подкрепят твърденията на федералното правителство, че няма никакви ефекти при прием на малки количества. Така че къде е прекъсната връзката? Правителството определя нивата на безопасност като пъха тръбички надолу по стомаха на лабораторни животни. Бисфенол А се пуска директно в стомаха, където отива към черния дроб, за да се детоксикира и превърне в неактивна форма, наречена Бисфенол А-глюкоронид, така че много малко активно вещество Бисфенол А попада в кръвта.
Но това не е същото, което показват проучванията върху хората. Хората имат активен Бисфенол А в кръвта си и така отговора на „Агенцията за контрол на храните и лекарствата“ бил да отрече всички проучвания върху хора като неправдоподобни. Проблемът с пълното отхвърляне на данните за хората е, че може да има източници на излагане на Бисфенол А, които не се ръководят от излагане на тръбички в стомаха при плъхове. В крайна сметка не това е начинът, по който храната влиза всъщност в тялото ни. Ние я дъвчем; движим я в устата си преди тя да премине към стомаха. И се оказва, че Бисфенол А може напълно да се абсорбира директно в кръвта от устата, като по този начин заобикаля незабавната детоксикация в черния дроб. Същия би бил случаят за Бисфенол А, който се абсорбира през кожата.
Така наречената термоустойчива хартия съдържа между 1% и 2% Бисфенол А в теглото си. Това са например касови бележки, лепенки на куфарите, билети за автобуса, влака и лотарията. Взимането на една касова бележка може да прехвърли Бисфенол А по пръстите ни, особено ако те са мокри или мазни. Но дали след това той се абсорбира в тялото през кожата ни?
Е, оказва се, че касиерите имат повече Бисфенол А, преминаващ през тялото им, но било изследване само върху няколко хора. Същият проблем има и с проучвания, показващи, че хората, които се хранят с растителна диета, имат по-ниски нива – твърде малко, за да може да се вземе извадка и да се направи заключение. Изчислено е, че дори касиерите, които подават касови бележки по цял ден, може да не превишават допустимата доза. Обаче, ако те използват нещо като крем за ръце, това може да се промени.
Много продукти за грижа на кожата – дезинфектанти за ръце, лосиони, сапуни и слънцезащитни продукти – съдържат химикали, които подобряват проникването в кожата. Така че използването на дезинфектант за ръце преди да докоснем касовата бележка, може на теория да причини проникване през кожната бариера. Теоретично беше до сега.
Вече знаем сега, че да държим касова бележка и да се храним след като сме използвали дезинфектант за ръце води до високи стойности в кръвта на активен Бисфенол А. Изследователите от университета в Мисури провели проучване, за да имитират аспекти от поведението на хора в заведения за бързо хранене, където наблюдавали хора, ползвали дезинфектант за ръце, да държат касова бележка и след това да се хранят с ръцете си. Открили, че когато хората взимат касовата бележка точно след като са използвали Purell, Бисфенол А се прехвърля на техните пръсти и после по техните пържени картофи и след това комбинацията от абсорбация през кожата и през устата довела до значителни нива на активен Бисфенол А в кръвта им.
Можете да задържите една касова бележка в ръцете си за 60 секунди и да се измъкнете само с 3 микрограма в тялото си. Докато, ако предварително намокрите ръцете си с дезинфектант за ръце, може да получите 300 само за няколко секунди, стотици пъти повече. Тези открития показват, че само няколко секунди на контакт с касова бележка, след използването на нещо като лосион за ръце, може да пренесе огромни количества Бисфенол А и така това може да обясни защо десетки проучвания върху хора показват активен Бисфенол А в организма им, противоположно на предположенията, основани на проучванията със стомашната тръбичка при гризачите. Когато реалните доказателства противоречат на вашите предположения, ще отхвърлите предположенията, но това, което „Агенцията за контрол на храните и лекарствата“ направи вместо това, беше да отхвърли доказателствата.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/bpa-on-receipts-getting-under-our-skin
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев