Контролът върху хранителните добавки в Съединените щати бива описван обикновено като твърде недостатъчен и твърде закъснял. Хранителните добавки могат да бъдат примесени с опасни съставки, могат да бъдат замърсени, може да не съдържат това, което твърдят, че съдържат, може да съдържат неясни количества от съставките, изброени на етикета, може да бъдат продавани в токсични количества или да предизвикват вредни въздействия по други начини. Това не само обърква каквито и да било проучвания, правени върху тях, но може и да постави широката общественост в риск.
Една външна компания, която е тествала хиляди добавки, установила приблизително при 1 на всеки 4 добавки проблем с качеството, като или не съдържат това, което твърдят, че съдържат, или са замърсени по някакъв начин – 1 на всеки 4.
Например, правил съм няколко видео клипове относно забележителните свойства на черните малини. Човек не може винаги да ги намира пресни или замразени; така че какво да кажем за хранителните добавки с черни малини? Отивате в магазина или търсите в Интернет. Какво ще кажете за това? Пресни, сурови, чисти – това звучи добре. Нека да погледнем от задната страна. Пише, че съдържа само прах от черни малини без семки и абсолютно нищо друго – удивително! Хубаво е да се види, че няма никакви пълнители или изкуствени съставки. Така че захвърляте вашите 23.77 долара, но се оказва, че са ви измамили. Първото доказателство е, че снимката на предната страна представлява всъщност къпини, изменени чрез компютърен софтуер, за да изгледат като черни малини – те дори не са си направили труда да сложат истинско изображение на своите фалшиви добавки. Второто доказателство на изследователите е, че добавката със сигурност не изглежда като прах от чисти черни малини; и така, подложили я на проверка, и наистина нямало и следа от черни малини изобщо. Вместо абсолютно нищо друго, е трябвало да приключат всичко с „Тази бутилка не съдържа абсолютно нищо!“. Или поне се надявате, че не съдържа нищо – кой знае какво всъщност има в тези капсули.
Те изследвали всеки един продукт с черни малини, който можели да намерят и дори тези с правилната снимка отпред и прах, който всъщност изглеждал истински, все пак повече от една трета изглежда не съдържали никакви черни малини изобщо. В момента, в който един потребител, предполагащ, че пазарът на хранителни добавки в САЩ е безопасен или дори честен, е за съжаление наивен.
Колко широко разпространена е тази измама? Изследователи използвали техники с ДНК пръстови отпечатъци, за да проверят автентичността на 44 билкови добавки от няколко различни компании. По-малко от половината от добавките били автентични, съдържащи това, което твърдят, че съдържат. Повечето съдържали растения, които не били изписани на етикета, заместители с по-евтини растения, замърсители, скрити пълнители или очевидно изцяло и само пълнители.
И това не е само измама; част от тази измама може наистина да навреди на хората. Например, една хранителна добавка с жълт кантарион не съдържала никакъв жълт кантарион, а всъщност съдържала вместо това Сена, която е билков лаксатив, който може да причини вредни въздействия, като хронична диария, увреждане на черния дроб, обриви по кожата и образуване на мехури.
Ето как се справили 12-те компании – само изследвани продукти от 2 при общо 12 компании се оказали всички автентични. Билките имат ефект, ако всъщност са налични. Индустрията на хранителните добавки страда от неетични дейности – от някои от производителите. И с „някои“ се има предвид 80% от производителите в това проучване.
Докато хранителните добавки в САЩ не започнат да се регулират по-добре и стандарти за контрол над качеството не се определят и одобрят, по-безопасният източник на фитонутриенти за потребителите е от истинската храна.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/black-raspberry-supplements-put-to-the-test
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев