През 1989 г. офталмолози в Индия открили, че капките за очи, направени от подправката куркума, позната като Харидра в Индия, изглежда действали толкова добре колкото и антибиотичните капки за очи при лечението на конюнктивит или розово око; така изследователите решили да дадат шанс на куркумата срещу по-сериозни възпалителни болести на очите, като увеит, който ослепява десетки хиляди американци всяка година. Увеитът често е автоимунно или инфекциозно възпаление на централните структури на окото. Стероидите, които повалят имунната система на хората, са стандартното лечение, но носят поредица странични ефекти.
Така че изследователите опитали да дадат на страдащите от увеит перорални добавки на куркумин, който е жълтият пигмент в куркумата и считан отговорен отчасти за противовъзпалителните ефекти на подправката. Осемнадесет пациенти приемат чиста куркума, всички 18 се подобряват, ефикасност, сравнима с терапия с кортикостероиди, но без никакви странични ефекти.
Едно по-голямо последващо проучване било окуражаващо по подобен начин. 106 пациенти, всички от които имали рецидив на увеит в годината преди да започнат да приемат куркумин, но какво става през следващата година? Само 19. Общо при 106 пациенти болестта се завръщала 275 пъти в годината преди; това означава множество рецидиви. Но в годината, през която са били на куркумин, общо само 36.
Е, ако куркумата действа за леко възпаление на очите и сериозно възпаление на очите, какво да кажем за наистина сериозно възпаление на очите? Идиопатични възпалителни псевдотумори на очната кухина. Нека да разделим на части: идиопатичен означава, че лекарите нямат никаква представа какво го причинява – от гръцкото idios, като при идиот. Възпалителен, очни кухини, позовавайки се на костната кухина, която приютява очната ни ябълка и псевдотумор, като не точно истински тумор. Но много неща са се променили от както това беше публикувано през 2000 г. „Възпалителните псевдотумори на очната кухина днес обикновено се приписват на нискостепенен неходжкинов лимфом.“ Така че наистина всъщност се оказва, че е някаква форма на рак. Е, какво може да направи кукуминът за това?
Решили да разгледат съставките на подправката, защото наличните лечения са толкова токсични – стероиди, радиация, химиотерапия. Всъщност първоначално всички пациенти в проучването били поставени на стероиди, но трябвало да ги спрат, защото те или не работели или трябвало да бъдат премахнати поради усложнения. А те не искали да използват радиация, защото не искали да ослепяват никого. Но все пак трябва да се направи нещо. Всички пациенти са имали такова подуване, че не могли да движат окото си както е нормално. Само ако имаше някакво евтино, просто, безопасно решение.
Четирима от общо петимата пациенти, които стигнали до края на проучването, имали пълна реакция, което се определя като напълно възстановяване без никакви остатъчни признаци или симптоми. Всъщност, пълна регресия на очната дислокация и подуването настъпили при всички пет от пет пациенти, въпреки че един от пациентите продължавал да страда от някои остатъчни ефекти.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/benefits-of-turmeric-curcumin-for-inflammatory-orbital-pseudotumor
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев