Само около 1 на 10 000 души, доживява до 100 годишна възраст. Каква е тайната им? През 1993 г. е публикувано изумително изследване за дълголетието. Една-единствена генетична мутация, която удължила двойно продължителността на живота на малък вид червей. Вместо да умре на 30-тия ден, както обикновено, мутантите живели до 60 дни или повече. Това удължение на продължителността на живота е най-голямото, което сме виждали, в който и да е организъм.
Това чудо в продължителността на живота на този вид червей (Матусал), се равнява на това, човек да живее до 200-годишна възраст, на базата на една-единствена мутация? Това не би трябвало да се случва. Искам да кажа, че стареенето, вероятно е причинено от множество процеси, много гени – как може мутацията само на един ген да удължи живота двойно?
Всъщност, какъв изобщо е този ген на стареенето? Какъв е този ген, който, ако изключим от уравнението, животните живеят два пъти по-дълго? Нарича се „ген на смъртта“. Какъв е той? Еквивалентът му в човешкото тяло е IGF-1 рецептора. И мутации на същия този рецептор при хората може да обясни, защо някои хора живеят до сто години, а други хора не успяват.
Въпрос на късмет ли е това, дали имаме добри гени или лоши? Не – ние може да включваме и изключваме изразяването на тези гени в зависимост от това, което ядем. Преди три години, показах серия от забележителни експерименти за IGF-1 (инсулиноподобен фактор на растежа 1). Тов е хормон на растежа, който стимулира раковите образувания, и се освобождава в големи количества от черния ни дроб, когато ядем животински протеин. Ето защо, мъже и жени, които не ядат месо, яйца и млечни протеини имат значително по-ниски нива на IGF-1 циркулиращи в телата им.
Хората, които започват да се хранят с диета на растителна основа могат значително да намалят нивата на IGF-1 в рамките само на 11 дни, като това значително подобрява способността на кръвопотока при жените да потиска растежа на рак на гърдата, и да премахва напълно клетките на рак на гърдата.
Също така, кръвта на мъже хранещи се на растителна основа, потиска растежа на клетките на рак на простатата около осем пъти по-добре, отколкото преди да започнат да се хранят с растителни храни. Това драматично подобрение в раковата защита обаче, напълно изчезва, ако добавят обратно, количеството IGF-1, което са премахнали от диетата си, когато са започнали да се хранят по-здравословно.
Това е един начин да се обяснят ниските проценти на рак сред популации хранещи се с растителна храна: спадът в приема на животински протеин води до намаляване на нивата на IGF-1, което води до потискане растежа на рака. Ефект толкова мощен, че Д-р Орниш и колегите му успели по този начин да върнат назад развитието на ранен стадий на рак на простатата, без химиотерапия, радиация или хирургическа намеса – просто чрез хранене на растителна основа и чрез други ежедневни здравословни навици.
Децата имат нужда от хормони на растежа, за да растат. Среща се един рядък генетичен дефект, който причинява тежък дефицит на IGF-1, което води до вид нанизъм, но в същото време ги прави абсолютно недосегаеми за рака. Нито една регистрирана смърт от рак, сред около 100 индивида с дефицит на IGF-1. А какво се случва ако изследваме 200 такива индивиди? Никой не развил рак! Повечето злокачествени тумори са обвити в IGF-1 рецептори, но ако няма IGF-1 наоколо, те не могат да се развиват и разпространяват.
Това може да обясни защо тези, които се хранят с нисковъглехидратни диети живеят по-кратко. Но това не е следствие от всяка нисковъглехидратна диета, а по-специално – диета съдържаща животински продукти. Диета базирана на растителна основа с ниско съдържание на въглехидрати, се асоциира с ниски нива на смъртност.
Но нисковъглехидратните диети обикновено съдържат, както високи нива на животински мазнини, така и животински протеин. Така че, как можем да сме сигурни, че наситените животински мазнини не са това, което убива хората, а всъщност е животинският протеин? Това, което е нужно да се направи е изследване, което следи няколко хиляди души, както и приемът им на протеин за около 20 години, и да се направи съпоставка – кой живее най-дълго, кой се разболява от рак, и кой не. Но никога не е имало такова проучване… до днес!
6000 мъже и жени над 50-годишна възраст от цяла Америка, бяха изследвани в рамките на 18 години, и тези под 65-годишна възраст с висок прием на протеин, са имали 75% по-висока степен на смъртност и 4 пъти по-висок риск от смърт вследствие на рак. Но тук не говорим за всички видове протеини. Връзката „протеин-смъртност“ е била несъществуваща или много слаба, в случаите, където протеинът е бил от растителен произход, в което има смисъл, имайки предвид високите IGF-1 нива сред тези хранещи се с повече животински протеин.
Университетът провел проучването, пусна публикация, със запомнящо се встъпително изречение: „Пилешкото крилце, което ядете, би могло да бъде толкова смъртоносно, колкото цигара“, обяснявайки, че яденето на храна, богата на животински протеини, в средна възраст, прави шансовете да умреш от рак, 4 пъти по-големи, отколкото някой, който се храни с храна с ниско съдържание на протеини – рисков фактор, сравним с пушенето на цигари. И като казват, ниско-протеинова диета, това, което имат предвид е, да се яде препоръчителното количество протеин.
Почти всеки човек ще има ракови клетки, или пред-ракови клетки в тялото си в някакъв момент. Въпросът е: „Ще се развие ли този рак?“, каза един от водещите изследователи? Това може да зависи от това, с което се храним.
Въпросът не е дали определен вид хранене ви кара да се чувствате задоволени в краткосрочен план, отбеляза един от изследователите, „Но може ли да ви помогне да доживеете до 100?“ Не са само повечето смъртни случаи от рак. Хората на средна възраст, които ядат много протеини от животински произход, са по-податливи на преждевременна смърт като цяло. Най-важното е, че това не се отнася за растителния протеин. И изглежда виновникът не са животинските мазнини, а животинският протеин.
Каква беше реакцията след откритието, че диети с високо съдържание на месо, яйца и млечни продукти могат да бъдат толкова вредни за здравето колкото и пушенето? Един диетолог отговори, че е потенциално опасно да се сравняват двете и това би могло да навреди на ефективността на други важни социални послания свързани със здравето на хората. Защо? Защото може някои пушачи да си помислят, „Защо да отказвам цигарите, след като този сандвич с шунка и кашкавал е също толкова вреден?“
Това ми напомня за една известна реклама на цигари на Phillip Morris. Опитаха се да омаловажат рисковете от пушенето като казаха: „Мислите, че пасивното пушене е вредно за вас, понеже повишава риска от рак на белия дроб с 19%?““ „Ако пиете 1 или 2 чаши прясно мляко на ден, този риск може да се покачи три пъти, (62% по-висок риск от рак на белия дроб).“ „Или да удвоите риска, ако често готвите с олио, или да утроите риска от сърдечно-съдови заболявания, ако спазвате диета различна от вегетарианската.“ „Или да умножите риска шест пъти, като ядете много месо и млечни продукти.“ „Така че“, заключили те „нека да запазим малко перспектива!“ Рискът от рак на белия дроб вследствие на „пасивно пушене“ може да бъде доста по-нисък от този на други ежедневни дейности. Така че, дишайте дълбоко.
Това е все едно да кажеш: „Не се тревожи, че някой може да те намушка, защото е много по-гадно да те застрелят!“ Това е като да кажеш, „Щом не носиш предпазни колани, може направо да правиш секс без предпазни средства“ „Щом ще ходите да скачате с бънджи, може направо да изключите пожарната аларма вкъщи.“ Две вредни неща не правят едно полезно!
Phillip Morris обаче, спряха да оронват репутацията на млечната индустрия, след като купиха Kraft Foods.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/animal-protein-compared-cigarette-smoking
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев